Novosti

Predstavljen Volkswagen Reveals ID R

Predstavljen Volkswagen Reveals ID R
Foto: N.N. | Predstavljen Volkswagen Reveals ID R

Kao i mnogi njeni rivali, kompanija Volkswagen se nalazi usred promocije i širenja svoje game električnih vozila. Ono što bi svakako bila najbolja reklama jeste pohod na ostvarivanje teškog cilja, upravo sa jednim takvim prototip automobilom.

Naime, danas je zvaničnu premijeru u gradu Ale u Francuskoj, rodnom gradu čoveka koji će biti za njegovim volanom, predstavljen novi VW I.D. R Pikes Peak Racer, koji će pokušati da pobijedi na "Trci do oblaka", odnosno, usponu Pikes Peak. Više o ovom modelu možete pročitati ovdje.

Kako bi došlo do ostvarenja tog cilja, njemački proizvođač je predstavio prototip trkačkog automobila za kojeg tvrdi da je brži od bolida Formule 1. Naime, iz kompanije navode da je ovom modelu za ubrzavanje od 0 do 100 km/h potrebno svega 2,25 sekundi.

Te nevjerovatne performanse rezultat su električnog pogonskog sklopa koji ukupno razvija 680 konjskih snaga i 650 Nm obrtnog momenta. To bi bilo i više nego dovoljno da se nosi sa velikim brojem super automobila, ali ID R Pikes Peak je težak svega 1.100 kilograma, budući da je u potpunosti izrađen od ugljenikovih vlakana.

Poređenja radi, Lamborghini Huracan Performante, je teži skoro 450 kilograma i ima 40 konjskih snaga manje. A super automobil legalan za javne puteve je završio krug na stazi Nordsšlajfe na Nirburgringu za manje od sedam minuta.

(NN/vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije