Auto zanimljivosti

Citroen DS Cabrio ide na aukciju

Citroen DS Cabrio ide na aukciju
Foto: N.N. | Citroen DS Cabrio ide na aukciju

Francuzi su bili zaduženi za kreiranje nekih od najlepših automobila i najbolje dizajniranih linija koje su ikada izašle na svjetske ulice.

Međutim, samo je nekoliko njih ostalo zapamćeno i voljeno dan-danas kao legendarni Citroën DS.

Ovo je zaista jedan spektakularan primjerak autoindustrije, a sada se nalazi na aukcijskoj prodaji koja će biti održana sljedećeg mjeseca u Monaku.

Iako je sada postao potpuno samostalan brend, Citroën je proizvodio originalni DS od 1955. do 1975. godine. Tokom ovog perioda od dvije decenije, ova linija dobila je gotovo 1,5 miliona primjeraka.

Sa druge strane, svega 1.365 jedinica kreirano je u kabriolet varijanti, kao ova koju vidite u galeriji.

Ova francuska marka nije proizvodila ove kabriolete, a umjesto toga se opredijelila za saradnju sa pariskim kreatorom karoserija, Henrijem Čapronom, koji nije samo oslobodio automobile njihovog krova, već im je modifikovao segmente oko vrata i zadnjeg dijela.

Ovaj posebni primjerak kreiran je 1969. godine, sa daleko moćnijim DS 21 specifikacijama, dok je kasnije 1983. godine, opremljen novijim DY motorom.

Nakon većeg dijela svog života, provedenog u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ovaj model je dobio svoj dan i potpuno je restauriran u Berlinu. Ovaj proces je, prema tvrdnjama, koštao preko 85.000 evra, ostavivši kabriolet u bijeloj boji karoserije sa crnim, kožnim enterijerom putničke kabine.

Ukoliko ste zadivljeni isto koliko i mi, onda ste u dobrom društvu, jer je ovaj automobil poznat kao „boginja“, a ujedno je smatran jednim od najljepših svih vremena.

Zapravo, moćna kasta od oko dvadeset vodećih dizajnera autoindustrije, uključujući Giorgeta Giugiara, Iana Kaluma i Leonarda Fioravantija, imijenovala je ovaj model najljepšim i dodala mu krunu pokraj imena. Primerak koji će sljedećeg mjeseca biti prodat na aukciji definitivno spada u ovu grupu najlepših ikada kreiranih.

(Autoexclusive.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije