Kinezi smislili genijalnu ideju da spreče pešake da prelaze na crveno

Novosti online

23. 04. 2018. u 23:07

Lokalne vlasti grada Daje u kineskoj provinciji Hubej smislile su nov način kako da odvrate pešake od prelaska ulice na crveno svetlo – ukoliko ne sačekaju zelenog čikicu na semaforu, biće poprskani vodom

Кинези смислили генијалну идеју да спрече пешаке да прелазе на црвено

Twitter Sixth Tone ‏Verified account @SixthTone

HUBEJ - Lokalne vlasti grada Daje u kineskoj provinciji Hubej smislile su nov način kako da odvrate pešake od prelaska ulice na crveno svetlo – ukoliko ne sačekaju zelenog čikicu na semaforu, biće poprskani vodom.

Policijski zvaničnici odobrili su instaliranje pet jarko žutih stubova na svakom pešakom ostrvu jedne od najprometnijih raskrsnica.

Stubovi dolaze opremljeni sa nekoliko metoda namenjenih da odvrate pešake od prelaska ulice na crveno svetlo.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Kineski autobus ispod kojeg prolaze automobili

Čajna dejli prenosi da su stubovi opremljeni zvučnim sistemom koji informiše pešake kada je u redu da pređu ulicu rečima: „Svetlo je sada zeleno. Molimo pređite ulicu brzo i pazite na svoju bezbednost“.

Druga poruka govori pešacima da ne kreću da prelaze prerano: „Molimo vas da ne prelazite. Bićete poprskani vodom.“

Za one koji se ogluše o upozorenje, pretnja će biti ispunjena, pošto senzori za kretanje registruju osobu koja prelazi ulicu pre promene svetla na zeleno i prska ih vodom.

(RTS)

— Sixth Tone (@SixthTone) April 19, 2018


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Раша

23.04.2018. 23:16

Од кад је Дамир Окановић рекао да су пешаци закон, код нас их не би зауставили ни ватрогасци са шмрковима.

Bilja

24.04.2018. 00:28

Bolje te zute stubove povezati sa kanalizacijom pa ih prskti fekalijama. Ne bi im palo vise na pamet da pretrcavaju na crveno.

Kinologu

24.04.2018. 06:10

Kao pse i macke ih treniraju da se oducavaju od lajanja ili penjanja na sto. Nismo stigli ni mi ljudi dalje u ucenju od Pavlovljevog eksperimenta.

ja znam za zemlju....

24.04.2018. 06:29

....u kojoj pesak za vozace ne postoji!Bez obzira na pesackom ili van njega!Ako ne stanes i prezivis bices izvikan i izpsovan ko pas.Ako budes povredjen ili ne prezivis,tek na sudu ce doticni vozac saznati za pesake u saobracaju.Pesacki prelazi,oni obelezenei,ne sluze pesacima!?Na njima se ladno parkira uz obavezna"cetiri zmigavca".I tako oni skljocaju i svetlucaju....A ti se kao pesak snadji.I nemoj da ti na pamet padne da se zalis!Onesvestices se od zvocanja i objasnjavanja,kako nisi u pravu!

nije tesko...

24.04.2018. 06:53

..a mozda i jeste?Ja nikada nisam smatrao ljude naterane na red,mir i pristojnost,kulturnima.Sve dok se regulisanje saobracaja i kretanja pesaka smatraju prisilom,tu nema nicega od gore navedenog.Zaustaviti nekoga silom i reci da se"kulturno ponasa" je guranje prsta u oko.Polivati ljude vodom,jer drugacije ne mogu da se dovedu u red,nije i ne moze biti"genijalna ideja",pa da se Vi postovani novinaru,rodite jos sto puta.Sta ako ja mirno cekam"zelenog cikicu" i budem okupan zbog drugoga?Genijalno!

ministar

24.04.2018. 13:24

@nije tesko... - Pa neces biti okupan ako ne stojis odma uz kolovoz sto je takodje opasno. A tacno je ne znaci da je neko kulturan ako ga primoras da se fino ponasa. Nema kulturnih naroda, to je zabluda. Ni nemci nisu kulturni nego se plase kazni. I upravo je to razlog sto se red zavodi kaznama. Nije tesko biti fin.

vitabrevis

26.04.2018. 22:02

@nije tesko... - Sudeći po pravopisu, logici i poruci koju šaljete i Vašem osećaju da ste životno ugroženi... Vi ste verovatno, svih proteklih trideset godina glasali za pobednike?