Najnovije vesti
Vesti Svet
Tramp je decenijama ciljao lokaciju preko puta Kremlja, ali zbog čega nikada nije PODIGAO KULU u Moskvi?

Tramp je decenijama ciljao lokaciju preko puta Kremlja, ali zbog čega nikada nije PODIGAO KULU u Moskvi?

Poslednjih nekoliko godina se mnogo spekulisalo oko nekih poslovnih veza aktuelnog američkog predsednika sa Moskvom. Bivši biznis projekti Donalda Trampa sa Rusijom se donekle drže u tajnosti, a bilo je i čudnih događaja poput susreta sa dvojnikom Gorbačova ili pokušaja da postavi ogromnu skulpturu ruskog umetnika u Njujorku, veću od samog Kipa slobode, nazvanu Kris Kong.

Donald Tramp
Donald Tramp

Tramp i „Gorbačov bez čvrste ruke“

Donald Tramp je prvi put posetio SSSR 1987. godine. Američki milijarder je putovao u Lenjingrad i Moskvu u vreme perestrojke.

Foto: EPA / RAS Srbija

- Ovo je veoma zanimljiva država. Mislim da SSSR zaista pokušava da sarađuje sa drugim narodima, da se otvori za svet - pisao je Tramp u svojoj knjizi o utiscima koje je stekao te 1987. godine.

Tramp je doputovao u Moskvu nošen mišlju da izgradi „veliki luksuzni hotel preko puta Kremlja“. Ideja ogromne zgrade se rodila na sastanku sa Jurijem Dubinjinim, sovjetskim ambasadorom u SAD. Ćerka ambasadora se priseća da je rukovodstvo SSSR-a bilo fascinirano Trampovom kulom od 58 spratova na Petoj aveniji i Amerikanac je predložio da se nešto slično u saradnji sa sovjetskim vlastima uradi u Moskvi.

Ali Trampova poseta Sovjetskom Savezu nije urodila plodom i milijarder se nadao da će se nešto promeniti prilikom prve Gorbačovljeve posete Americi u decembru 1988. Mediji su predviđali da će Gorbačov posetiti Trampovu kulu.

Ispred "Tramp Taure" 6. decembra zaustavila se limuzina i čovek koji veoma liči na Gorbačova je izašao i počeo da drži neki govor pred okupljenim svetom. Tramp je izašao na ulicu, rukovao se sa dvojnikom Gorbačova, rekavši da je to „velika, velika čast“ za njega.

Zatim su mu šapnuli da to nije pravi Gorbačov. Tramp je kasnije tvrdio da nisu uspeli da ga prevare, ali nije mogao da dokaže. Očevici su pričali da se ponašao kao da razgovara sa prvim čovekom SSSR-a, piše Russia Beyond.

Sa pravim Gorbačovom Tramp se upoznao tek na prijemu u Stejt departmentu i u intervjuu za Plejboj 1990-te o tom susretu je rekao sledeće: „Rusija je nekontrolisana i rukovodstvo to zna. To je problem između mene i Gorbačova. On nema čvrstu ruku. [...] Ipak, svi govore da je Gorbačov odličan lider i moramo nastaviti da to govorimo, jer on uništava Sovjetski Savez“.

Tramp i ruski „Kris Kong“

Još jedna ideja slična Trampovoj kuli u Moskvi je postavljanje u Njujorku ogromne statue, projekta glavnog skulptora ruske prestonice Zuraba Ceretelija. Gruzin Cereteli je poznat po mnogim ambicioznim projektima u Moskvi, ostvarenim zahvaljujući odličnim odnosima sa bivšim moskovskim gradonačelnikom Jurijem Luškovom. Najimpresivniji rad Ceretelija je možda 98 metara visoka skulptura Petru Prvom na obali reke Moskva, par kilometra od Kremlja.

Foto: shutterstock

Spomenik Petru se pojavio iste godine kada se diskutovalo o statui Kolumba visokoj 126 metara. To je za trećinu više od Kipa slobode. U maju 1997. glava čoveka koji je otkrio američki kontinent je doputovala u Sjedinjene Države. Vlasti Njujorka nisu bile impresionirane ovim gestom ruske vlade (statua je bila poklon) i nisu dale dozvolu za postavljanje spomenika. Inače, smatra se da je Ceretelijev Petar koji stoji u Moskvi isti taj Kristofor Kolumbo, samo sa glavom ruskog cara.

Statua koju su u Americi zbog ogromnih dimenzija nazvali „Kris Kong“, nakon dugog putešestvija je postavljena u Portoriku. Put do karipskog ostrva je bio dug: posle Njujorka spomenik su odbili Fort Loderdejl (Florida), Majami i Kolambus (Ohajo).

Donald Tramp, međutim, nije prihvatio stvaralaštvo umetnika Ceretelija zdravo za gotovo. U razgovoru sa novinarima Njujorkera 1997, rekao je da je čitava priča „bullshit“ (sr*nje).

Foto: shutterstock

Verovatno se isto može reći i o aluzijama na sve ostale Trampove biznis ideje u Rusiji: na primer, renoviranje Hotela Moskva u samom srcu glavnog grada. Mnoge vesti o poslovnim odnosima sa ruskim vlastima su se pojavile prilikom njegove poslednje posete Moskvi 2013, ali i ništa konkretno. Može se lako steći utisak da saradnja sa Rusijom Trampu zaista nije suđena.