Najnovije vesti
Vesti Svet
TAJNI PLAN Svet se obradovao zbog Kimove odluke, ali se iza nje krije VELIKA OPASNOST

TAJNI PLAN Svet se obradovao zbog Kimove odluke, ali se iza nje krije VELIKA OPASNOST

Kim Džong Un najavio je da će Severna Koreja da zaustavi nuklearna i raketna testiranja uoči samita sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Deklaracija Pjongjanga verovatno će dospeti na naslovne stranice, ali posmatranje istorije zemlje i konteksta njenog nuklearnog i raketnog programa, sugerišu da bi očekivanja mogla da budu prevelika.

kim džong un Foto: screenshot ostalo / screenshot
kim džong un

Izjava koja je data u subotu jasno stavlja do znanja da razlog zbog kojeg Kim Džong Un obustavlja testove, je taj što je misli da je njegova zemlja ovladala razvojem nuklearnog oružja, piše analitičar i urednik "Diplomata" i stariji saradnik Federacije američkih naučnika, Ankit Panda za BBC.

Foto: EPA / RAS Srbija

Indija i Pakistan su do 1998. godine izvele po šest nuklearnih proba i sada se vode kao nuklearne sile iako od tada nisu vršili dodatne testove. Isti broj testova sprovela je i Severna Koreja, uz dodatnih osam godina u posedu znanja za razvoj tehnologije.

Bomba koja uništava gradove

Poslednja dva testa, u septembru 2016. i 2017. godine, dostigli su bitne granice. Peti test je izvršen sa standardnim i kompaktnim nuklearnim uređajem koji može da se montira na rakete kratkog, srednjeg i interkontinentalnog dometa (ICBM).

Donald Tramp
Donald Tramp

Prema procenama, očekivana snaga tog oružja je dva do tri puta veća od bombe koju su SAD bacile na Nagasaki. Ali i to je dovoljno moćno za svrhe Pjongjanga. Ali poslednji test je pokazao da Severna Koreja ima sposobnosti za izradu ozbiljno snažnih nuklearki. Iako se eksperti još nisu sližili da li imaju termonuklearnu bombu, seizmološki podaci ukazuju da njihova bomba može da uništi ceo jedan grad eksplozijom.

BBC piše da, kao što se Kim osećao dovoljno smelim da napusti Severnu Koreju priliko posete Kini, tako je njegova najava pokazatelj samopouzdanja u mogućnosti.

Foto: RAS Srbija

Cena

Severna Koreja je izvršila tri testa ICBM-a, ni jedna od tih raketa nije letela trajktorijom neophodnom za nuklearno raketiranje, čemu bi novi testovi doprineli. Ali, Kim ih se odrekao.

Iako je Kim u novogodišnjem obraćanju rekao da su nuklearne snage završene, ostalo je mnogo prostora na kojem je Pjongjang mogao da radi, poput razvoja komponenti nuklearne komande i kontrolnih sistema.

S taktičke strane, odricanje od testiranja ICBM-a bi imalo limitirana sredstva.

Foto: Promo

Labava zabrana

Ove zabrane su i ograničene u njihovoj meri. Izjava Kima sugeriše da će tunele za testiranje da "demontiraju" a ne da sruše. Sve dok ima svoje rakete Severna Koreja može da ukine svoju odluku. Tako je 1999. godine podnela moratorijum za testiranje raketa, ali ih je ponovo pokrenula 2006. godine.

Osim zaustavljanje testiranja, Kim je potvrdio i uspeh fundamentalnog nacionalnog strateškog projekta, rezimiranim u onome što je nazvao "linija bjungđin". Koncept se zasniva na simultanom razvoju moćnih nuklearnih snaga uz prosperitetniju ekonomiju. Kim je jasno podvukao da će sa prekidom testova usmeriti sve napore na izgradnju jake socijalističke ekonomije i poboljšanje standarda ljudi.

Foto: Promo

Severna Koreja će tražiti oslobađanje od međunarodnih sankcija na predstojećem samitu, radi ostvarenja tog cilja.

Meta - samit

Objava Pjongjanga stigla je uoči sastanaka sa Južnom Korejom i SAD. Pitanje je zašto Kim daje toliko unapred, umesto da obustavu nuklearnih testova i moratorijum nad ICBM čuva kao kečeve u rukavu za sastanak sa Donaldom Trampom.

Međutim, sam sastanak sa predsednikom amerike je već dovoljno velika nagrada, jer je to nešto što ni Kimov otac, ni deda, nisu uspeli da ostvare. Za to Severna Koreja gubi samo "demontira" svoj poligon i pristaje na unilateralan moratorijum ICBM testiranja.

U govotu Kim ni reč nije rekao o denuklearizaciji koju je Južna Koreja pominjala u njeno ime. Tako deklaracija Severne Koreje zvuči kao izjava države koja nema nameru da se odrekne nuklearnog oružja, koje joj daje krajnju garanciju za opstanak, navodi Panda.