Sreda, 18.04.2018.

17:12

Kolinda: Šešelju najveća kazna postojanje države Hrvatske

Odluka predsednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posetu Srbiji bio je "jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja".

Izvor: Beta

Kolinda: Šešelju najveća kazna postojanje države Hrvatske
Foto: Gettyimages

To je izjavila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

"Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice koje prenosi televizija N1.

Grabar Kitarovićeva je pozdravila reakciju najviših funkcionera Srbije i izrazila nadu da taj događaj neće pokvariti napredak u odnosima Srbije i Hrvatske, postignut u poslednjih nekoliko meseci.

Incident koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj osudili su i brojni poslanici u Saboru Hrvatske.

Srpska radikalna stranka je nešto ranije saopštila da je Šešelj u Skupštini Srbije psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

"Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg", navode radikali.

Ubrzo se oglasila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je najoštrije osudila “brutalni pokušaj" lidera radikala "da ugrozi dostojanstvo Skupštine i hrvatske delegacije".

Šešeljev postupak osudila je i premijerka Ana Brnabić:

"Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti nije ponašanje koje predstavlja Srbiju".

Podsećamo, lider radikala osuđen je pred Haškim tribunalom na 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjene nad Hrvatima u selu Hrtkovci.

Pročitajte još:

"Nismo mogli da pređemo preko Šešeljevog gaženja" VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: