');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Jandroković i Maja Gojković: Hrvatska će nam pokazati koje greške da ne pravimo na putu do EU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je ocenila da je poseta predsednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića srpskom parlamentu istorijska, jer do sada nije bilo razmene poseta visokih zvaničnika parlamenata dve zemlje.

Maja Gojkovic Gordan Jandrokovic foto Tanjug dimitrije goll Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Maja Gojkovic Gordan Jandrokovic foto Tanjug dimitrije goll

Gojković je na zajedničkoj komnferenciji za novinare podvukla da je sa kolegom iz Hrvatske razgovarala na više tema, uz zajedničku ocenu da saradnju parlamenta, ali i dve zemlje na svim nivoima, treba nastaviti.

Ona je rekla da saradnjom žele da se unaprede odnose i podstakne njihov razvoj i na drugim nivoima vlasti, koji i jesu iniciranim posetom u februaru kada je predednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Hrvatsku na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Kako je navela, to je dalo poseban signal prijateljstva da predsednik Sabora u veoma kratkom roku prihvati poziv i dođe do realizacije posete.

Gojković je navela da će uslediti i razmene poseta na nivou radnih tela paralmenata, pre svega Odbora za evropske poslove srpskom parlamentu kao i poseta odbborničke grupe prijateljstva srpskog parlamenta hrvatskom.

U tom smislu, Gojković je navela da poslanička grupa prijateljstva sa Hrvatskom jeste jedna od najbrojnijih u parlamentu i u njoj su predstavnici svih političkih opcija, što dovoljno govori o značaju koji poslanici daju razvijanju odnosa sa Hrvatskom.

- Posebna tema razgovora bila su prava nacionalnih manjina, i njihovo unapređenje, kako hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, tako i prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj - rekla je Gojković.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Navela je da je sa Jandrokovićem razgovarala o modelima zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u srpskom parlamentu, a najavlila da će i dalje razgovarati na tu temu, kao i o modelima informisanja i obrazovanja nacionanih manjina, kako Srba u Hrvatskoj, tako i Hrvata u Srbiji.

- Želja je da i ova poseta kao što je bila ona na predsedničkom nivou bude podsticaj za rad naših međudržavnih komisija i predstvanicima izvršne vlasti da vredno rade na rešavanju otvorenih pitanja kojih ima i tu smo da sve te potencijalne probleme rešavamo i rešimo - rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, posebna pažnja je posvećena procesu evropskih integracija i načinu na koji Sabor može da nam pomogne u tom procesu.

- Imamo podršku našeg suseda i kolege iz Sabora iz Odbora za evropske poslove preneće nam svoja iskustva i dati modele kako i šta da radimo, a koje greške da ne pravimo - istaklaa je Gojković.

Kako je rekla, značajno je iskustvo Hrvatske u procesu evrointegracija, koja je punopravna članica EU i istovremeno istakla da Hrvatska smatra da je politika proširenja EU ka Zapadnom Balkanu važna politika EU.