IZMENE PRAVILA O ĐAČKIM EKSKURZIJAMA: U inostranstvo samo maturanti

I. MIĆEVIĆ

17. 04. 2018. u 13:02

Ministarstvo prosvete pripremilo novi pravilnik o đačkim putovanjima. U sedmom i osmom razredu učenici mogu na ekskurziju i u RS

ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА О ЂАЧКИМ ЕКСКУРЗИЈАМА: У иностранство само матуранти

Foto A. Stevanović

SAMO će maturanti ubuduće moći da na ekskurzije idu u inostranstvo. Đaci trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola Grčku, Italiju, Češku, Mađarsku i druge popularne destinacije moraće da zamene prirodnim lepotama Srbije. Ove izmene donosi Novi pravilnik o organizaciji učeničkih putovanja, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, a uskoro bi trebalo da bude i zvanično objavljen.

Novina ima i za osnovce - jednom tokom sedmog i osmog razreda moći će da otputuju na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci.

- Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo - kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu. I nije to jedina znamenitost, prirodna i kulturno-istorijska, koja može da se vidi u Podrinju i drugim delovima Republike Srpske.

Šansu da organizovano, preko škole, posete matične države, dobiće i učenici pripadnici nacionalnih manjina. Oni će moći da organizuju putovanje u Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju ili drugu matičnu zemlju, ali sa detaljno obrazloženim planom posete. Kako je reč o studijskim putovanjima, moraće da imaju i pozivno pismo organizacije koja će im biti domaćin. Ista pravila važiće i za sva druga studijska putovanja.

- Studijska putovanja moraju da budu predviđena školskim planom i programom. Mora da se zna njihova svrha, a da bi otputovali, moraće da dobiju saglasnost školske uprave - objašnjava naša sagovornica. - Ministarstvo, naravno, nema ništa s tim da li će nastavnici u svoje slobodno vreme da organizuju putovanja na koja će, u dogovoru sa roditeljima, da vode i svoje učenike. Moraju samo da znaju da nijedan sastanak povodom putovanja niti deljenje letaka ne smeju da budu organizovani u okviru škole, niti nastavnik na bilo koji način sme da uslovljava učenike.

Vesna Nedeljković objašnjava da su strogo definisana pravila i kada je reč o izboru agencija. Striktno će se kontrolisati da li sve škole sprovode javne nabavke za ekskurzije čija vrednost prelazi 500.000 dinara. Iako ova pravila već važe, mnoge škole se oglušuju o njih, pa oglase samo javni poziv. U komisiji koja učestvuje u proceduri javnih nabavki moraće da bude i predstavnik roditelja. Definisani su i kriterijumi odabira smeštaja za decu. Predloženi su i svi regioni Srbije sa idejom, kako kaže naša sagovornica, da deca vide još nešto osim Zlatibora i Kopaonika.

STARA PRAVILA

U ŠKOLAMA u kojima su već izabrane jesenje ekskurzije, a učenici počeli da ih otplaćuju na rate, putovaće se prema starim pravilima. Recimo, i učenici trećeg razreda srednje škole moći će da otputuju u inostranstvo. Od trenutka kada novi pravilnik bude objavljen, moraće da ga poštuju u okviru svih putovanja koja budu organizovana od tog trenutka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

tmujo

17.04.2018. 13:13

najzad neko da uvede malo reda i onemoguci bahate i korumpirane direktore skola u namestanju tendera za njihove ukucane ili prijatelje.

Драган

17.04.2018. 14:13

@tmujo - Намештају се екскурзије и по Србији. Најпоштеније би било да се родитељи на нивоу школе договоре, па они који могу да плате и желе у иностранство нека иду у иностранство а они који су за Србију, нека иду на екскурзију по Србији, без обзира да ли су 1, 2, 3 или 4. разред. Организујте екскурзије према томе где деца желе да иду а не према томе ко је који разред. Екскурзије постоје због ученика а не ученици због екскурзија.

Стефан Зоран

17.04.2018. 13:33

Зар у Србији немају шта да виде? Или је важнији шопинг, провод и добре дневнице?

Cupavi Berlin

17.04.2018. 13:35

Gospodo pre nego se krene van Granica. Treba upoznati nasu Lepu Srbiju. .

Vlada Dublin

17.04.2018. 14:21

Gluposti, zašto ostali ne mogu u inostranstvo ako imaju uslova i želju da putuju van granica Srbije? Jel to zbog one nastavnice koja je vodila decu u Amsterdam, pa ih ujutru prošetala kroz red light district koji je inače u centru Amsterdama?? Pet puta gore stvari sva naša deca gledaju svaki dan na pinku i happy TV.. Ali videti tete u izlozima le strašan greh, bolje je gledati kako Miki iz Kupinova voli onu gospođicu od pozadi.. E Srbijo Srbijo..

Gaga

17.04.2018. 14:25

Gospodine @tmujo-niste informisani da više ne postoje tenderi! Sad su izleti i višednevne eksurzije u privatnoj režiji profesora, nastavnika, učitelja, vaspitača!! Svako ko vodi decu, čini to tako, što uzima svoj dan od godišnjeg odmora!! Ukoliko se bilo šta desi na tom putu odgovoran je isključivo profesor.....vaspitač...!!! Škole sa tom organizacijom više nemaju ništa!! Roditeljima se ponudi pa onda ko voli-nek' izvoli!!!

Бг

17.04.2018. 14:54

у трећој години сам ишао у Италију и кажем вам таква места нећете наћи у Србији

Profa drpa

17.04.2018. 15:06

DNEVNICE su da im da piloti mogu samo da zavide!A ovamo kukaju.I niko nista.A one su zakonom propisane za sve drzavne sluzbenike ali zakon za njih ne vazi!U svim skolama se krade a bukvalno niko nista!

Horus

17.04.2018. 15:24

Odredba koja bi skolama nalozila raspisivanje tendera bila bi nezakonita jer nije rec o potrosnji javnih sredstava vec privatnih, tj. novca roditelja.Odluka i izbor je na roditeljima kao i odnos sa agencijom a skola moze da prihvati organizaciju ekskurzije.

VLADA

17.04.2018. 15:29

NAJVIŠE SU KORUMPIRANI DRŽAVNI ČINOVNICI USLUGE PLAĆA NAROD U OVOM SLUČAJU RODITELJI.ZNANJE - NEZNANJE KOJE PRENOSE DECI JE NEIZMERNO ŠTETNO ZA SVE NAS A TO NIKOG NE INTERESUJE NITI KOMENTARIŠE.

nišlija

17.04.2018. 15:31

Konačno jedan pametan potez ! Đačke ekskurzije su odavno izgubile smisao , od njih samo imaju vajde turističke agencije ,direktori i pojedini nastavnici od edukacije učenika nema ništa .

maniks

17.04.2018. 15:59

Skola treba da organizuje samo jednu eskurziju u toku jedne skolske godine i nista vise. Ko zeli na more, zimovanje, inostranstvo neka ide u svojoj organizaciji.Ovo kako su do sada radili deca ciji roditelji nisu mogli da finansijski podnesu odlaske na more, zimovsnje, posebni izleti ,inostransvo van eskurzije dozivljavali su traume i osecaj manje vrednosti.

Željko

19.04.2018. 21:22

@maniks - Zašto zabranjivati organizovanje ekskurzije ako ima dovoljno zainteresovanih?

Opaki

17.04.2018. 17:00

Ne vidim nista lose i tome da deca idu na ekskurziju u inostranstvo. Treba videti sto vise.

Глас разума

18.04.2018. 10:23

Oнaј ко нема паре да школује децу није требао ни да их уписује у средњу школу. Она није обавезна а поостоје многа занимања за која она уопште није потребна. Човек треба да буде реалан у погледу својих амбиција и да увек зна где је њему и његовој породици место.

penzionervolonter

18.04.2018. 15:38

@Глас разума - Pa i nije ti ovaj komentar baš razuman !