• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OCENA EU o Srbiji: Ekonomski šampion, a ostalo...

Izvor MONDO/Tanjug

Evropska komisija u svom Izveštaju o napretku u procesu pristupanja EU konstatovala je da je Srbija postigla "određeni napredak", najviše u ekonomiji, te u reformi javne uprave.

 Srbija EU - Izveštaj Evropske komisije april 2018. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


U ekonomiji je, prema izvoru Tanjuga, na jednom od sastanaka konstatovano da je "Srbija šampion u regionu", a u regionalnoj saradnji pohvaljena je njena konstruktivna uloga.

Izveštaj, koji će danas popodne biti zvanično uručen Beogradu, naglašava konstruktivnu ulogu Srbije u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, naglašena je konstruktivna i aktivna uloga Srbije i njena posvećenost bilateralnim odnosima sa svima susedima, te naglašava da je Srbija nastavila da uspešno upravlja migrantskom i izbegličkom krizom.

Opšta ocena pripremljenosti Srbije za članstvo glasi:

- Dobar nivo pripremljenosti u poglavljima kao što su pravo privrednih društava, pravo intelektualne svojine, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i carine,

- Umeren nivo pripremljenosti zapaža u javnim nabavkama, statistici, monetarnoj politici i finansijskoj kontroli.

Izvestan nivo pripremljenosti postignut je u borbi protiv korupcije, reformi pravosudnog sistema, borbi protiv organizovanog kriminala.

Dačić: Pitanje da li će EU i opstati do 2025.

U tom se smislu navodi da je napredak ostvaren, recimo, izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i to u delu koji se odnosi na privredni kriminal, izmenama zakona o organizaciji državnih organa u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, kao i zakona o zapleni i oduzimanju sredstava stečenih kriminalom.

U izveštaju se konstatuje da parlament i dalje nema efektivan nadzor nad izvršnom vlašću, zašta inače postoji.

Transparentnost, sveobuhvatnost i kvalitet donošenja zakona mora biti ojačan, kao i međupartijski dijalog. Usvajanje zakona po hitnoj proceduri mora biti smanjeno.

Uloga nezavisnih regulatornih tela mora biti poštovana, navodi se u izveštaju, a ustavne reforme moraju biti u skladu sa standardima EU u nekim oblastima.

Srbija je umereno pripremljena u oblasti reforme javne administracije, a određen napredak je učinjen usvajanjem nekih novih zakona, navodi se u izveštaju.

Srbija treba da primeni svoje reformske ciljeve, profesionalizuje i depolitizuje javnu administraciju, posebno na menadžerskim pozicijama i zadrži kvalifikovane ljude u administraciji koji se bave pitanjima EU.

Ako budemo dobri: SRBIJA U EU 2025.

Pravosudni sistem je ostvario određeni nivo pripreme, određeni napredak je učinjen, posebno kada je reč o starim slučajevima, ali ostaje zabrinutost zbog uticaja politike na pravosuđe.

Srbija je ostvarila određen nivo pripreme u oblasti borbe protiv korupcije, posebno u izmenama Krivičnog zakonika, ali ozbiljno se kasni u usvajanju novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ne teram vas da pravite decu, neću da jedem šniclu

Policijske i pravosudne vlasti moraju da dokažu da mogu da istražuju, procesuiraju i sude slučajeve korupcije na visokom nivou na nepristrasan i operativno nezavisan način, dodaje se u izveštaju.

Srbija je usvojila pravni i institucionalni okvir za poštovanje ljudskih prava, ali treba osigurati njegovu konstantnu primenu, ukljujučući zaštitu manjina.

Nema napretka u oblasti slobode izražavanja, što je stvar za brigu. Dodatni napori neophodni su u unapređenju položaja osoba koje pripadaju diskriminisanim grupama - Romima, LGBTI i osobama sa invaliditetom i neophodno je usvojiti zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SoaD

Al' nas lože...

Sale

Imali smo mi našu super evropsku uniju zvanu Jugoslavija,pa su je rasturili.

Stacemosad

Ovo vise nije ni smesno, nemocni smo skroz protiv belosvetskog sljama

special image