Najnovije vesti
Vesti Beograd
BITKA ZA VRTIĆE Konkurs od 7. do 18. maja, a evo na kojim su opštinama NAJVEĆE GUŽVE

BITKA ZA VRTIĆE Konkurs od 7. do 18. maja, a evo na kojim su opštinama NAJVEĆE GUŽVE

Palilula, Zemun, Novi Beograd i Voždovac su opštine na kojima se očekuju najveće gužve tokom predstojećeg konkursa za upis u državne vrtiće koji će trajati od 7. do 18. maja.

Upis u vrtić Foto: D. Briza / RAS Srbija
Upis u vrtić

Do početka trke za upis u vrtiće ostalo je nešto manje od mesec dana, a u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da će beogradski vrtići radnu 2017/2018. godinu završiti sa listom čekanja od oko 3.500 dece.

- To je uspeh budući da je uoči prošlogodišnjeg konkursa ova lista iznosila oko 10.000 dece. Najveće gužve za mesto u vrtiću su u opštinama Palilula, Zemun, Novi Beograd i Voždovac - kažu u Sekretarijatu.

Ovako je to izgledalo 2017. godine
Foto: RAS / RAS Srbija
Ovako je to izgledalo 2017. godine

Izvesno je da će dinamika konkursa biti ista kao prošlogodišnja.

- To znači da će konkurs trajati od 7. do 18. maja, a da će preliminarne liste biti objavljene 11. juna. Nakon toga sledi period za žalbe od 11. do 20. juna, da bi nakon što ih upisne komisije razmotre bile formirane konačne liste upisane dece krajem juna ili početkom jula - precizirali su u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ipak, broj slobodnih mesta biće poznat tek u maju, nekoliko dana pre početka konkursa.

- Očekujemo i dalje veliki pritisak na vrtiće budući da je prošle godine stiglo rekordnih oko 23.000 zahteva, ali intenzivno radimo na otvaranju novih mesta kako bismo ovu godinu završili sa minimalnom listom čekanja, ukoliko bude moguće i bez nje - ističu u Sekretarijatu za obrazovanje.

Neće biti za sve mesta u državnim vrtićima
Foto: Robert Getel / RAS Srbija
Neće biti za sve mesta u državnim vrtićima

Mališane koji ne budu primljeni u državne vrtiće roditelji uz odbijenicu mogu upisati u neki od verifikovanih privatnih obdaništa, u kojima se deo cene boravka finansira iz gradskog budžeta.

- U ovom trenutku u 267 privatnih vrtića koji su u sistemu subvencija grada Beograda, uz refundaciju dela troškova boravka, ide 13.601 dete - kažu u Sekretarijatu.

PRIJAVE NA KONKURSU I “IZ FOTELJE”

Treću godinu zaredom beogradski roditelji će imati mogućnost da svoje mališane prijave za mesto u vrtiću i “iz fotelje”. Oni će od kuće ili sa posla, pomoću samo osam klikova, moći da pošalju elektronsku prijavu i tako izbegnu čekanje po redovima.

PROŠLE GODINE UPISANO 12.000 DECE

Na konkursu prošle godine za 6.881 slobodno mesto stigla su 23.084 zahteva. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove odobravao povećanje broja mesta do 20 odsto, te je na ovaj način, ali i otvaranjem novih mesta do kraja kalendarske godine, upisano oko 12.000 dece.