');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

OTKRIVAMO Rebrača prevario biznismena za 500.000 EVRA, nije vratio ni dinara, a istraga je sada OBUSTAVLJENA

Trogodišnji krivični postupak protiv nekadašnjeg košarkaša Željka Rebrače (46) zbog duga od 500.000 evra, koji nije vratio ni posle više od šest godina, trenutno je obustavljen.

Željko Rebrača i Dušan Bezbradica Foto: RAS Srbija
Željko Rebrača i Dušan Bezbradica

"Blic" je došao do dokumenata iz ovog dugog postupka koji još nije okončan i u kome su donošene neobične odluke u korist proslavljenog košarkaša. Dokumenta otkrivaju i milionsku imovinu, ali i možda još veće dugove Rebrače, koji je okrivljen da je prevario somborskog biznismena Dušana Bezbradicu (73) za 500.000 evra. Naredbu o obustavljanju istrage za krivično delo prevare donelo je Osnovno tužilaštvo u Somboru 31. januara 2018. nakon tri godine od podnošenja krivične prijave. Odluka je obrazložena time da Rebrača ima imovinu iz koje može biti naplaćen dug.

Na ovu odluku oštećeni Bezbradica, koji je pozajmio novac Rebrači februara 2012, uložio je odmah žalbu Višem tužilaštvu u Somboru navodeći da nisu tačni zaključci Osnovnog tužilaštva da Rebrača ima imovinu iz koje može da se naplati dug. Napominje i da nijedan deo duga nije vraćen, i nabraja poznate druge dugove Rebrače za koje postoji dokumentacija, te navodi da ga je košarkaš obmanuo govoreći mu neistine.

Željko Rebrača
Foto: Marko Metlaš / RAS Srbija
Željko Rebrača

Inače, Željko Rebrača je pozajmio 500.000 evra od Dušana Bezbradice, uz obavezu da ih vrati za tri godine sa 15 odsto kamate, što je isteklo početkom 2015.

Bezbradica i njegov advokat Predrag Veselinović podneli su krivičnu prijavu protiv Rebrače i njegovog saradnika Mirka Vukelića još 8. aprila 2015, od kada je somborsko Osnovno tužilaštvo preuzelo slučaj. Više od godinu i po dana kasnije, 12. decembra 2016, tužilaštvo je pokrenulo istragu i to tek nakon što su se oštećeni žalili Republičkom tužilaštvu. Tada su Rebrača i Vukelić osumnjičeni za prevaru. Tek 4. aprila 2017. osumnjičeni Rebrača je saslušan u istrazi, a 16. maja Vukelić, dok je oštećeni Bezbradica dao iskaz 30. maja 2017. Finansijsko-ekonomsko veštačenje imovine Rebrače i njegovih dugova nikada nije obavljeno zbog neobične okolnosti da je tužilaštvo tražilo od oštećenog da snosi troškove veštačenja. Tužilaštvo je zaključilo da imovina okrivljenog Rebrače prevazilazi dug samo na osnovu dokumentacije koju je on dostavio i to tek tri godine po pokretanju postupka.

Dušan Bezbradica
Foto: Privatna arhiva
Dušan Bezbradica

Takav zaključak tužilaštva su u podnetim žalbama osporili oštećeni i njegov advokat, ukazujući i na to da se u dokumentaciji koju je Rebrača dostavio, vidi da ima druge velike dugove i upisane hipoteke na više miliona evra. Više tužilaštvo u Somboru ni posle više od dva meseca nije odlučilo o žalbi oštećenog na odluku Osnovnog tužilaštva da obustavi istragu zbog prevare protiv okrivljenih.

Odluka bez veštačenja

Osnovno tužilaštvo u Somboru je tražilo 15. decembra 2017. od oštećenog Dušana Bezbradice da plati troškove ekonomsko-finansijskog veštačenja. Njegov branilac Predrag Veselinović je odgovorio da to nije dužnost oštećenog, već organa koji vodi postupak po službenoj dužnosti, napominjući da takav zahtev tužilaštva nije u skladu sa zakonom. Veštačenje nije obavljeno, a somborsko Osnovno tužilaštvo je i pored toga zaključilo da treba da obustavi istragu samo na osnovu dokumentacije koju je dostavio okrivljeni Željko Rebrača.

Postupak i za drugi dug

Istim postupkom Rebrača je bio osumnjičen za dug biznismenu Josipu Tankoviću od 135.700 evra i 300.000 dolara od 2009. Istom odlukom tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da je Tanković upisao hipoteku na Rebračinu kafanu “Plava ruža” u Apatinu na dug od 135.700 evra, a zaključilo je da nema dokaza za postojanje dolarskog duga. Tužilaštvo smatra da Tanković može da naplati dug i pored toga što je upisana hipoteka i drugog poverioca od 8,2 miliona dinara još 2008. jer je ukupna tržišna vrednost kafane 511.200 evra. Osim krivičnog postupka, u toku je parnični postupak u kome se spore Rebrača i Tanković o visini duga.

Sporne odluke

  • 19 meseci prošlo od podizanja krivične prijave do pokretanja tužilačke istrage
  • Pet meseci prošlo od pokretanja istrage do saslušanja osumnjičenog Rebrače
  • Tužilaštvo tražilo od oštećenog da plati veštačenje
  • Tužilaštvo obustavilo istragu, a da nije obavljeno veštačenje