Pripadnici Vojske pokušali da izbace građane iz napuštenog vojnog objekta pretvorenog u društveni centar

Zaposleni u Vojsci Srbije pokušali su danas da izbace iz napuštenog objekta u vlasništvu vojske u Ulici cara Uroša u Beogradu grupu građana i aktivista, koja je u tom prostoru za vikend otvorila društveni centar "NNK"
Kako prenosi Insajder.net, aktivisti smatraju da je bolje da zgrada bude korištena u interesu zajednice, nego da stoji prazna i zapuštena, dok u Ministarstvu odbrane ističu da su aktivisti ušli u objekat neovlašćeno, kao i da ministarstvo neće biti odgovorno ako se neko povredi s obzirom da je zgrada u lošem stanju.
 
Predstavnik grupe građana Nikola Radivojević kaže za Insajder da je još juče u taj objekat došla vojna i regularna policija koja je zatražila da prekinu radove i da napuste zgradu. Pošto oni to nisu učinili, rano jutros došla je tročlana delegacija vojnika u civilu koji su od njih zatražili da napuste zgradu, a potom i ljudi koji su se predstavili kao zaposleni u vojnom kompleksu Dedinje.
 
"Njima je očigledno počelo da smeta kako neko samo svojim golim rukama i bez naročitog novca, uspeva da uradi nešto dobro i korisno za zajednicu. Ova zgrada je bila sistematski devastirana, mi smo izbacili ogromne količine otpada i, konačno, uneli nešto života u nju", kaže Radivojević za Insajder.
 
Radivojević za Insajder ističe da su građani počeli da sređuju taj objekat kako bi u njemu otvorili novi društveni centar "NNK" koji bi okupljao ljude koji se bave umetnošću, obrazovanjem, kulturom i socijalnim i radničkim pravima.
 
"Ovo će biti prostor ne samo za mlade, već za sve generacije, a koji ne mogu ili nemaju gde da zadovolje svoje ambicije i potrebe. Takođe, ovo je pokušaj i da se to uradi mimo učešća tajkuna i drugih interesnih grupa", dodaje on.
 
Nasuprot tome, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je grupa od 30-ak osoba koje su se izjasnile kao članovi organizacije "Društveni centar NNK" juče su neovlašćeno upale u Vojni samački hotel "Dorćol". U saopštenju se navodi da je u pitanju "neperspektivni vojni objekat" koji se nalazi u Master planu vojnih nepokretnosti, a koji "nije dugo godina korišćen niti adekvatno održavan".
 
"Vojna policija je preduzela mere u okviru svojih nadležnosti, upozorila osobe koje su neovlašćeno ušle u napušteni vojni objekat i sa svim činjenicama upoznala nadležnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu", navodi MO.
 
Oni dodaju i da "imajući u vidu loše stanje objekta" postoji velika opasnost od "urušavanja pojedinih prostorija objekta, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze".
  • hm

    18.04.2018 10:21
    Za ove sto govore "to je nase, mozemo svi mi da koristimo" - tu nismo upali mi, nego jedna ORGANIZACIJA. Ti i dalje tu ne bi imao pristup, osim ako se ne bi uclanio u organizaciju, a to znaci vec da nije od svih nas, nego onog ko se prvi nelegalno uvalio u tudju imovinu.
  • Nemanja

    17.04.2018 17:30
    Skupila se ekipa balvanoida da priča o pucanju i izbacivanju radi zaštite svojine zapuštene i razrušene državne svojine, samo zato što je u pitanju vojska na koju im se još jedino diže pažuljica. A ovamo veličaju Šešelja koji je izbacivao ljude iz njihovih domova po Vojvodini zato što nisu dovoljno Srbi. na svu sreću, takvi najmanje smeju da dignu dupe i da ispunjavaju svoje pretnje.
  • AA

    17.04.2018 17:19
    @precan
    A ne, ja necu cutati. Uvek cu reci sta mislim koliko god ti i tebi slicni pretili. I izmisljali.
    Nemam ja nikakvu moc ali ces moj glas uvek cuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija