Francuzi oduzeli Asadu orden Legije časti; Konašenkov: Naši PVO sistemi su bili efikasni (FOTO+VIDEO)

Novosti online/Agencije

16. 04. 2018. u 12:11

Kriza u Siriji posle vazdušnog napada zapadnih zemalja sve veća. Britanski mediji navode da su viđeni ruski ratni brodovi kod Bosfora. Francuzi oduzeli Asadu Legiju časti

Французи одузели Асаду орден Легије части; Конашенков: Наши ПВО системи су били ефикасни (ФОТО+ВИДЕО)

AP Photo

Sukob između vladine Nacionalne garde i militanata odigrao se u Dumi, u Istočnoj Guti, ima poginulih, javljaju mediji.

Sukobi se vode u kvartu Rahmani.

Prema rečima lokalnih stanovništva, u jednoj od zgrada ovog kvarta se od oslobođenja Dume nalazi veliki arsenal militanata.


Stotine Sirijaca okupile su se danas na trgu Omajad u centru Damaska kako bi izrazile podršku vojnim snagama te zemlje, koje su, kako oni tvrde, uspele da se suprotstave zajedničkom vazdušnom napadu Zapada koji je bez presedana.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU poručili su danas iz Luksemburga da "shvataju potrebu" za koordinisanim vazdušnim udarima SAD, Francuske i Britanije na vojne mete u Siriji, zapretivši novim sankcijama protiv Damaska zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

Pročitajte još:




SIRIJCI SLAVE U CENTRU DAMASKA


Stotine Sirijaca okupile su se danas na trgu Omajad u centru Damaska kako bi izrazile podršku vojnim snagama te zemlje, koje su, kako oni tvrde, uspele da se suprotstave zajedničkom vazdušnom napadu Zapada koji je bez presedana.

Današnji skup uživo prenose sirijski državni mediji, preneo je AP, a okupljeni Sirijci mašu državnim zastavama, slave uspehe sirijske vojske, a upriličeni su vatromet i slavljenička paljba, uzvikuje se "Alah, Sirija i samo Bašar".

Sirijski mediji, ruski i sirijski zvaničnici navode da je sirijska vazdušna odbrana presrela većinu raketa, dok Pentagon tvrdi da rakete nisu ni upotrebili, navela je američka novinska agencija.

ŽESTOKI SUKOBI SA TERORISTIMA U DUMI

U TOKU je sukob između vladine Nacionalne garde i militanata u Dumi, u Istočnoj Guti, ima poginulih, javljaju mediji.

Sukobi se vode u kvartu Rahmani.

Prema rečima lokalnih stanovništva, u jednoj od zgrada ovog kvarta se od oslobođenja Dume nalazi veliki arsenal militanata.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je 13. aprila u potpunosti završena evakuacija militanata iz Dume, odatkle je izašlo više od 21 hiljade militanata i članova njihovih porodica.

Danas bi u gradu trebalo da počnu sa radom stručnjaci Organizacije za zaštitu hemijskog oružja koji bi trebalo da istraže incident od 7. aprila, kada je navodno iskorišćeno hemijsko oružje.

(rs.sputniknews.com)


SAD: RUSI MOŽDA BILI NA MESTU NAPADA U DUMI U POKUŠAJU DA OMETAJU ISTRAGU

Rusija je možda bila na mestu navodnog napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi, rekao je danas američki izaslanik Kenet Vard na sastanku Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), zatraživši da ta organizacija osudi kontinuiranu upotrebu hemijskog oružja.

"Odavno je trebalo da ovaj savet osudi sirijsku vladu zbog njenog hemijskog terora i da traži međunarodnu odgovornost za one koji su odgovorni za ova strašna dela", rekao je Vard, prenela je agencija Rojters.

"Prema našim saznanjima, Rusi su možda posetili mesto napada. Zabrinuti smo da su možda mogli neovlašćeno nešto da urade, s namerom onemogućavanja istražitelja OPCW da sprovedu efikasnu istragu", rekao je Vard.

Evropska unija je danas zatražila da Rusija i Iran iskoriste svoj uticaj na sirijsku vladu kako bi je sprečili da nastavi da koristi hemijsko oružje.

"EU poziva sve zemlje, posebno Rusiju i Iran, da iskoriste svoj uticaj radi sprečavanja dalje upotrebe hemijskog oružja, pre svega na sirijski režim", saopštila je EU na sastanku OPCW, prenela je agencija Rojters.

ŠEŠELj: ČESTITKE SIRIJI NA "POBEDI NAD ZAPADNjAČKIM SILAMA"


Srpska radikalna stranka čestitala je danas sirijskom narodu i sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu na, kako je kazao predsednik te stranke Vojislav Šešelj, velikoj pobedi protiv "agresorskih zapadnjačkih sila", SAD, Velike Britanije i Francuske, koje su bombardovale Siriju u subotu ujutru.

"Šta su radile zapadnjačke sile - pretile, pretile, pa na kraju moljakale da bar malo spasu obraz, unapred najavile gde će da istresu svoje rakete. Naravno nijedna raketa cilj pogodila nije", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

HITAN SASTANAK MEĐUNARODNE GRUPE ZA PODRŠKU SIRIJI

Na zahtev Rusije danas je sazvan hitan sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji, zbog vazdušnih udara u Siriji koje su u subotu izvele SAD, Britanija i Francuska.

U fokusu razgovora grupe su prekid vatre u Siriji posle vazdušnih napada, a koje je Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, oštro kritikovala, prenela je agencija AP.

STOLTENBERG: NAPADI SMANjUJU MOGUĆNOST NOVIH HEMIJSKIH NAPADA


Generalni sektretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da će vazdušni udar prodvođen SAD, izveden tokom vikenda, smanjiti sposobnost sirijske vlade da izvede nove hemijske napade.

Stoltenberg je rekao da su napadi koji su izveli SAD, Francuska i Britanija "jasna poruka" sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, Rusiji i Iranu da upotreba hemijskog oružja nije prihvatljiva i da saveznici neće stajati po strani i posmatrati.

VOJNI ZVANIČNIK PRIZNAO DA JE IZRAEL NAPAO SIRIJU


Visoki izraelski vojni zvaničnik priznao je u razgovoru s koluministom Njujork tajmsa da je Izrael ciljao iransku bazu dronova T-4 u Siriji prošle nedelje.

"To je prvi put da smo napali žive iranske mete - i postrojane i ljude", rekao je vojni izvor kolumnisti Tomasu Fridmanu.

On je rekao da je naoružani iranski dron ušao u izraelski vazdušni prostor 10. februara. Navodeči da je to "otvaranje novog perioda", on je dodao da je "prvi put viđeno da je Iran učinio nešto protiv Izraela - ne preko posrednika".

Izraelski borbeni helikopter je oborio taj dron za koji je najpre rečeno da je bio izviđački. Međutim, pre nekoliko dana je saopšteno da je nosio eksploziv i leteo u napad, preneli su izraelski mediji.

Izraelski borbeni avioni su i tada napali bazu T-4 odakle je dron navodno lansiran. U tom udaru sirijska protivvazdušna odbrana je oborila jedan izraelski borbeni avion F-16.

EU „SHVATA POTREBU” ZA NAPADOM NA SIRIJU


Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU poručili su danas iz Luksemburga da "shvataju potrebu" za koordinisanim vazdušnim udarima SAD, Francuske i Britanije na vojne mete u Siriji, zapretivši novim sankcijama protiv Damaska zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica Unije se navodi da je udar izveden sa "jedinim ciljem da se spreči dalja upotreba hemijskog oružja i hemijskih supstanci koje kao oružje koristi sirijski režim" protiv sopstvenog naroda.


ZAJBERT: NEMAČKA VLADA NE BEŽI OD ODGOVORNOSTI


Nemačka vlada odbacila je danas tvrdnje da izbegava odgovornost time što nije učestvovala u vazdušnim udarima na Siriju.

Nemački "Bild" donosi preko cele strane tekst sa naslovom "Zašto Nemačka beži od prljavog posla?", prenela je agencija AP.

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel nije učestvovala u vazdušnim udarima, ali ih je podržala.

Portparol nemačke kancelarke Stefen Zajbert rekao je da od Nemačke nije ni traženo da učestvuje u vojnoj akciji.

Zajbert je rekao da je Nemačka, koja je nastoji da obezbedi mesto u Savetu bezbednosti UN za period 209-20, "aktivna u svetu na mnogo načina".

On je istakao da Nemačka učestvuje u "teškim vojnim misijama" u Avganistanu i Maliju.

"Za Nemačku nije ništa posebno da podrži angažovanje svojih saveznika i prijatelja, ali da ne učestvuje u vojnim akcijama", rekao je portparol Merkelove.

Vojno angažovanje nepopularno je u Nemačkoj i potrebna je dozvola parlamenta za takve akcije, navela je američka agencija.

ATINA: PROTESTI ZBOG SIRIJE, POKUŠAJ RUŠENjA STATUE TRUMANA


Grupa pristalica grčke Komunističke partije pokušala je danas da sruši statuu bivšeg američkog predsednika Harija Trumana u centru Atine tokom protesta zbog vazdušnih udara SAD, Francuske i Britanije na Siriju.

Demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac da ih rastera, javio je Rojters, pozivajući se na svedoke.

Najmanje troje demonstranata je povređeno, dodala je britanska agencija.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina pristalica Komunističke partije.

Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izveštava da su dve osobe privedene, a da je jedna osoba povređena na protestu.



Prema navodima grčke agencije, u protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali ka američkoj ambasadi.

Sukobi su izbili kod statue Harija Trumana.


U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi.

Proteste je isto organizovala grčka Komunistička partija.

Demonstranti su se okupili na atinskom centralnom Trgu Sintagma, a potom su se uputili ka američkoj ambasadi, noseći transparente i uzvikujući parole protiv SAD.

Kada su stigli do ambasade, na ulici su crvenom farbom ispisali: "Amerikanci, ubice ljudi".

Potom su bezuspešno pokušali da farbu ubace u dvorište američke ambasade, prenosi AP.

Na fotografijama koje je objavila američka agencija vidi se kako demonstranti pale američku zastavu.

ČAVUŠOGLU: TURSKO-RUSKI ODNOSI ISUVIŠE ČVRSTI


Turske veze sa Rusijom su isuviše čvrste da bi mogao da ih pokvari francuski predsednik Emanuel Makron, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nakon što je Makron izjavio da podrška Ankare vazdušnim udarima u Siriji pokazuje da se "odvojila" od Moskve.

Odnosi Turske sa Rusijom nisu alternativa njenim odnosima sa NATO, SAD i Francuskom, istakao je Čavušoglu.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Ankari, prenela je agencija Rojters.


SATELITSKI SNIMCIJI KRATERA U SIRIJI


I dok Sirijci tvrde da pojedini gađani ciljevi nisu pretrpeli nikavu štetu, satelitski snimci u koje je imao uvid CNN, pokazuju, naprotiv, da je u Siriji pričinjena šteta ogromna.

Američko Ministarstvo odbrane u subotu rano ujutru objavilo je mapu na kojoj se vide tri sirijska cilja.

CNN je prosledila tu mapu dvema slikovnim satelitskim komapnijama Digital.com i Planet.com.

Na satelitskim snimcima tih kompanija vide se ekstezivna oštećenja na ciljevima koji navodno imaju veze sa sirijskim hemijskim oružjem.

RJABKOV: BLOKIRANI ISTRAŽITELjI U SIRIJI

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je danas da tim istražitelja Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) ne može da pristupi mestu navodnog hemijskog napada u sirijskoj Dumi, jer nemaju odgovarajuću dozvolu Ujedinjenih nacija.

On kaže da je tim istražitelja zaustavljen u Dumi, a kao razlog naveo je to da nemaju dozvolu Odseka za bezbednost Ujedinjenih nacija, prenosi AP.

Agencija navodi da njegova današnja izjava možda nagoveštava da neko blokira tim istražitelja OZHO, a Rusija i Sirija su pozdravile njihovu istragu.

Veruje se da je najmanje 40 osoba ubijeno u napadu na Dumu. u kojem je navodno korišćeno hemijsko oružje.

Taj grad je, inače, do skoro bio pod kontrolom pobunjenika.


LAVROV: ODNOSI RUSIJE I ZAPADA GORI NEGO U HLADNOM RATU

Odnosi Rusije i Zapada lošiji je nego u vreme Hladnog rata, jer je tada postojala komunikacija, a nije bilo opsesije rusofobijom, rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Mislim da je (odnos) lošiji. Tokom rata postojali su kanali komunikacija i nije bilo opsesije rusofobijom, što izgleda kao genocid sankcijama", rekao je Lavrov.

Lavrov se, kako kaže, nada da ljudi na Zapadu, uključujući i one na vlasti, znaju koliko je situacija opasna, preneo je Tas s.

On je u tom intervjuu, čiji delovi su objavljeni danas, takođe, demantovao američke navode da je Rusija uklanjala dokaze sa mesta na kojem je navodno u Siriji izvršen hemijski napad.

"Ne mogu da budem nekulturan sa šefovima država, ali pozivate se na lidere Francuske, Velike Britanije i SAD, a da budem iskren, svi dokaze na koje se oni pozivaju oslanjaju se na navode iz medija i društvenih mreža. Taj napad se nije dogodio. Ono što se dogodilo bila je planirana predstava", rekao je Lavrov.


STOLTENBERG: SVET DA PODRŽI ZABRANU UPOTREBE HEMIJSKOG ORUŽJA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ustao je dana u odbranu vazdušnih napada izvedenih na Siriju, rekavši da međunarodna zajedinca mora da podrži međunarodnu zabranu za korišćenje hemijskog oružja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, Stoltenberg je rekao da je Rusija "ponovo i ponovo sprečila nezavisnu istragu Ujedinjenih nacija i da to nije ostavilo saveznicima NATO drugu alternativu sem da deluju na način na koji su delovali".



Prema njegovim rečima, zapadna alijansa ne može da ćuti kada se upotrebljava hemijsko oružje, preneo je AP.

"Bilo je više nego dovoljno razloga da se deluje, a izostanak delovanja bi erodirao zabranu hemijskog oružja", rekao je Stoltenberg.


BRITANSKI LIST OSUO PALjBU PO VOJSCI: FRANCUZI U SIRIJI ZASENILI NAŠE STARE, DEPRESIVNE BRODOVE I AVIONE

“Depresivni asortiman” starih brodova i borbenih aviona je, kako tvrde u britanskom listu Dejli Mejl, razlog zašto se njihova zemlja našla u podređenoj ulozi, čak i u odnosu na Francusku. Opširinije pročitajte OVDE.


BELA KUĆA: SAD RAZMATRAJU DODATNE SANKCIJE PROTIV RUSIJE

Bela kuća je danas saopštila da razmatra uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije posle navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji, ali dodaje da po tom pitanju još nije doneta odluka.


"Razmatramao dodatne sankcije protiv Rusije i odluka će biti doneta u bliskoj budućnosti", navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Sara Sander, preneo je Rojters.


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prethodno izjavio da Moskva smatra američke sankcije ekonomskim međunarodnim napadom i nefer konkurencijom, ističući da će odgovor na njih biti u skladu sa ruskim interesima.


"Sankcije protiv Rusije su postale fiks ideja", rekao je Peskov i dodao da ih Rusija smatra nelegalnim.


Ruski donji dom parlamenta će početi da razmatra zakon kao odgovor na nove američke sankcije 15. maja, izvestila je britanska novinska agencija pozivajući se na Interfaks.



TEREZA MEJ: RUSIJA I SIRIJA PRIKRIVAJU ČINjENICE O NAPADU U DUMI

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej optužila je danas sirijsku vlast da, uz pomoć Rusije, pokušava da prikrije činjenice u vezi navodnog hemijskog napada u Dumi.

ŠULGIN: SCENARIO U DUMI PRIPREMIO VAŠINGTON

Scenario provokacije u Siriji pripremio je Vašington, rekao je trajni predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šulgin na današnjoj sednici tog tela, misleći na navodni napad hemijskim oružjem koji se dogodio 7. aprila u gradu Duma, u istočnoj Guti.

"Sve se razvijalo prema scenariju koji je Vašington unapred pripremio. SAD, Velika Britanija, Francuska i još neke države brzo su okrivile sirijske vlasti nakon lažnih vesti od ''Belih šlemova''", rekao je Šulgin.

On je dodao da su, zatim, izdata "bučna" saopštenja da postoje nekakvi pouzdani podaci da je sirijska vlada ponovo načinila zločin protiv sopstvenog naroda i da to ne bi smelo da prođe nekažnjeno, prenosi Tass.

"Nije im smetalo što je situacija bila apsurdna, jer je istočna Guta zapravo bila oslobođena i postignut je dogovor sa poslednjim ekstremističkim grupama u Dumi da će im biti napravljen humanitarni koridor, kako bi imali bezbedan prolaz, zajedno sa svojim porodicama, do provincije Idlib"'', rekao je Šulgin.

On je video snimak koji je objavljen nakon navodnog napada hemijskim oružjem nazvao provokacijom i rekao da su "pseudohumanitarne nevladine organizacije kao što su Beli šlemovi'''' napravile taj snimak.



"Nijedan svedok niti pacijent u bolnici nije pronađen. Nisu pronađeni nikakvi tragovi hemijskog oružja. Uspeli smo da nađemo one koji su učestvovali u stvaranju ovog lažnog video snimka, koji je prikazan kao dokaz napada hemijskim oružjem", rekao je Šulgin na današnjoj sednici OZHO.


KAKVI MOGU BITI DOMETI AMERIČKIH SANKCIJA PO RUSKU PRIVREDU?

Sjedinjene Države bi, ako je suditi prema najavama iz Bele kuće, ubrzo mogle da uvedu nove sankcije Rusiji zbog, kako kažu, podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, što bi iznova moglo da poljulja stanje ruske privrede.


Međutim, i zvanična Moskva najavljuje kontrasankcije prema Vašingtonu, pa tako ruski zakonodavci pripremaju listu američkih proizvoda čiji bi uvoz mogao da bude zabranjen, a među kojima se pominju poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, alkohol i cigarete, farmaceutski proizvodi, tehnološka oprema i softver.


Takođe je najavljena mera kojom bi se ograničio ruski izvoz proizvoda i opreme izrađene od metala retke zemlje, što bi moglo da podrazumeva i zabranu isporuka titanijuma vodećem američkom izvozniku - Boingu.


Analitičari su saglasni u proceni da će američke sankcije pogoditi rusku privredu, koja se još oporavlja od prethodnih kaznenih ekonomskih mera Zapada uvedenih posle pripajanja Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, ali uz izvesne razlike.


Dok neki investitori, pozivajući se na rastuće cene nafte, promovišu kupovinu aktiva najvećeg svetskog proizvođača energenata, drugi upozoravaju da pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada stvara prekomernu neizvesnost u pogledu dometa američkih sankcija, primećuju svetski mediji.


"Ruska finansijska tržišta će ostati ekstremno nervozna i volatilna - sa kratkoročnim fokusom na obim i retoriku novih američkih sankcija", ocenjuju analitičari iz ruskog ogranka Sosijete Ženeral banke.


Britanska agencija Rojters, u svom komentaru, ocenjuje da je dobra vest što je ruska ekonomija sada u boljem stanju nego 2014. godine, kada je poslednji put bila podvrgnuta udaru sankcija.


Inflacija je niska, državni dug je ispod 20 odsto BDP-a, a više cene nafte, u kombinaciji sa opreznom budžetskom politikom, doprinele su tome da se devizne rezerve Rusije uvećaju za 14,5 milijardi dolara prošle godine.


Loša vest je, međutim, ta što će nove sankcije otežati ruskim kompanijama da se zadužuju ili čak trguju sa pojedincima iz SAD, što će verovatno prouzrokovati rast odliva kapitala.


Rusija bi se, međutim, mogla poslužiti jednim starim manevrom, u sklopu kojeg bi sopstvene banke iskoristila kao "pojas za spasavanje", ocenjuje britanska agencija.


Naime, ruski ministar finansija Anton Siluanov je 11. aprila izjavio da bi domaća Promsvjazbanka mogla dodeliti hitna sredstva Rusalu, čije su akcije nokautirane otkako je Vašington 6. aprila objavio "crnu listu" n akojoj se nalazi sedam ruskih tajkuna i 12 kompanija.


Istovremeno, guverner centralne banke Rusije Elvira Nabiulina poručuje da će ruska ekonomija osetiti posledice sankcija koje su SAD uvele protiv ruskih zvaničnika i biznismena, jer Rusija ima otvorenu ekonomiju sa velikom izloženosću globalnim tržištima.



Ipak, dodala je da će ruska centralna banka biti u stanju, ako bude bilo potrebe, da ublaži efekte sankcija po inflaciju.


Američka bonitetna agencija Fič procenjuje da će sankcije imati ozbiljan uticaj po ruske kompanije na "crnoj listi" i da će ograničiti potencijalni ekonomski rast Rusije.


"Sankcije će verovatno imati značajan uticaj na određene kompanije, jer neće biti u mogućnosti da obavljaju transakcije u američkim dolarima - standardnoj valuti koja se koristi u trgovanju robom i glavnoj valuti u transakcijama u međunarodnoj trgovini", saopštio je Fič.


Sankcije su, kako navode svetski mediji, uzrokovale nervozu u ruskoj ekonomiji i na finansijskim tržištima, izazvavši rasprodaju akcija kompanija pod sankcijama - Rusala, En +Grupe, GAZ grupe i Polyus-a, i obarajući vrednost rublje.


Američko Ministarstvo finansija je 6. aprila stavilo na "crnu listu" sedam ruskih oligarha i 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, navodeći da oni profitiraju od uključenosti ruske države u "destruktivne aktivnosti" širom sveta.


Sedam oligarha je, od uvođenja sankcija, pretrpelo gubitak od čak 16 milijardi dolara, izvestili su mediji.




DIREKTOR OZHO: BEZBEDNOSNI PROBLEMI U DUMI

Generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Ahmet Uzumdžu kaže da njihov istražni tim, "zbog bezbednosnih problema", još nije ušao u Dumu, dva dana nakon što su stigli u Siriju.

On je na izvršnom savetu OZHO naveo da su ruski i sirijski zvaničnici koji su prisustvovali sastanku u Damasku, rekli istražnom timu da i dalje postoje "bezbednosni problemi koji moraju da budu rešeni pre nego što tim uđe" u Dumu, prenosi AP.

Uzumdžu je rekao da se nada da će biti učinjeno sve što je neophodno kako bi tim mogao da uđe u Dumu što je pre moguće.

Tim će istraživati mesto navodnog hemijskog napada koji se dogodio 7.aprila, gde se veruje da je 40 osoba poginulo.



UN: DATE DOZVOLE ISTRAŠNOM TIMU DA RADI U DUMI

Ujedinjene nacije saopštile su da su pružile sve neophodne dozvole za istražni tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u Dumi.

"Ujedinjene nacije pružile su neophodne dozvole da tim OZHO radi u Dumi. Nismo odbili nikakav zahtev da taj istražni tim ode u Dumu", rekao je portparol UN Stefan Dužarik, demantujući navode zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova da tim ne može da pristupi Dumi.

Agencija navodi da njegova današnja izjava možda nagoveštava da neko blokira tim istražitelja OZHO, a Rusija i Sirija su pozdravile njihovu istragu.


BRITANSKI MEDIJI: PRIMEĆENI RUSKI BRODOVI KOD BOSFORA

Dva ruska ratna broda prepuna vojnih vozila primećena su na Bosforu, piše "Dejli mejl" i navodi da su brodovi snimljeni na putu ka ruskoj mornaričkoj bazi Tartus na severnoj obali Sirije.


Kako navodi "Dejli mejl", na ruskim brodovima nalaze se tenkovi BTR-80, kamioni "ramaz" i radari za bombe, koji se koriste za otkrivanje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Na jednom od brodova nalazi se i čamac BMK-T, koji se koristi za izgradnju montažnih mostova.

Brodovi su snimljeni na putu ka Siriji nakon što su u petak Velika Britanija, Francuska i SAD izvele napad na ciljeve u Siriji, zbog navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi.



— Yörük Işık (@YorukIsik) April 15, 2018



PROTESTI NA KIPRU ZBOG VAZDUŠNIH NAPADA U SIRIJI

Nekoliko stotina kiparskih, palestinskih i sirijskih demonstranata mahalo je sirijskim zastavama i uzvikivalo antizapadne slogane tokom mirnih demonstracija danas ispred američke ambasade u Nikoziji da osude zapadne vazdušne napade na Siriju.


Demonstranti iz koalicije levičarskih grupa i kiparske komunističke partije AKEL rekli su da je američka, britanska i francuska "agresija" na Siriju neopravdana jer, za sada, nema dokaza da je vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada koristila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.


Oni su takođe kritikovali to što su napadi krenuli sa Kipra.



Britanski avioni poleteli su iz britanske vazdušne baze u Kipru za raketni napad rano u subotu na, kako se sumnja, hemijska postrojenja u Siriji. Zapadne zemlje optužile su vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada da su 7. aprila u Dumi sprovele napad hemijskim oružjem. Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske rano u subotu izvele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.


AMBASADOR FRANCUSKE U UN: PRIORITET OBUHVATNO POLITIČKO REŠENjE

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Fransoa Delatr, izjavio je danas da je prioritet SAD, Britanije i Francuske, koje su u subotu ujutro napale navodne sirijske lokacije sa hemijskim oružjem, da se napravi pomak u pronalaženju "obuhvatnog političkog rešenja" za sedmogodišnji sukob u Siriji.


Delatr je novinarima u sedištu UN u Njujorku rekao i da je nova rezolucija Saveta bezbednosti, koju su u subotu uveče predložile Francuska, SAD i Britanija, prvi put obuhvata ključne aspekte sirijske krize - hemijsko oružje, humanitarni pristup i političko rešenje, prenosi AP.


Prema rečima francuskog ambasadora, o nacrtu rezolucije večeras će, prvi put, diskutovati eksperti Saveta bezbednosti.


Delatr je naveo da za glasanje o tom nacrtu rezolucije ne postoji krajnji rok, istakavši da je cilj početi "ozbiljne i produktivne pregovore" s Rusijom i drugim članicama Saveta bezbednosti "kako bi se okončao zastoj u Siriji".


Inače, Rusija se protivi dvema ključnim odredbama nacrta - osudi upotrebe celokupnog hemijskog oružja, pogotovu navodnog hemijskog napada 7. aprila u predgrađu Damaska, Dumi, za koji Moskva tvrdi da se nikada nije dogodio, kao i uspostavljanju novog nezavisnog tela koje bi utvrđivalo ko je odgovoran za hemijske napade, napominje američka agencija.


MINISTAR ODBRANE IZRAELA: NEĆEMO DOZVOLITI DA RUSIJA OGRANIČI NAŠE AKTIVNOSTI U SIRIJI

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da Izrael neće dozvoliti da Rusija nametne ograničenja na izraelske aktivnosti u Siriji.

On je odbio da potvrdi da je Izrael odgovoran za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu prošle nedelje, iako je neimenovani visoki izraelski vojni izvor rekao danas za Njujork tajms da jevrejska država stoji iza tog napada u kome je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

"Moramo raditi svoj posao. Sve opcije su na stolu. Nećemo dozvoliti iransku konsolidaciju u Siriji. Nećemo dozvoliti nikakva ograničenja kada se radi o bezbednosnim interesima Izraela", rekao je Liberman u intervjuu za novinska sajt Vala.

Izraelski ministar je ocenio da je Izrael uspeo da izbegne "direktno sukobljavanje" s Moskvom i da su dve zemlje u konstatnom kontaktu, što se pokazalo kao uspešno.

"Mi se ne mešamo u sirijske unutrašnje poslove i ne pokušavamo da popravimo svet. Mi se samo bavimo bezbednošću Izraela i Rusi to vrlo dobro shvataju", objasnio je Liberman, podsetivši na tvrdnje izraelskih lidera da Iran cilja Izrael preko palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha.


On je za te ekstremističke organizacije rekao da ne bi mogle da funkcionišu ni jedan dan bez finansiranja iz Teherana, upozorivši da Izrael neće dozvoliti ni da pojas Gaze kojim vlada Hamas postane "iranska baza", kako je rekao.

Teheran je zapretio ponovo da će odgovoriti na navodni izraelski napad na vojnu bazu istočno od Homsa i to u "pravo vreme", a Izrael će "zažaliti" zbog onoga što je uradio, preneli su izraelski mediji.

Iran, Rusija i Sirija su optužili Izrael za taj napad.


KONAŠENKOV: RUSKI PVO SISTEMI BILI EFIKASNI U SIRIJI

Ruska vojska saopštila je da su sistemi protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje bili vrlo efikasni u presretanju raketa koje su lansirale SAD, Velika Britanija i Francuska u petak veče.


Portparol ruskog Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov saopštio je danas da su sirijske snage koristile sistem protivvazušne odbrane "Pancir S-1" ruske proizvodnje tokom napada Zapadnih zemalja na Siriju, prenosi AP.


General kaže da su sirijske snage ispalile 112 raketa i oborile 71 od 103 rakete koje su ušle u vazdušni prostor Sirije.


Pentagon je ranije saopštio da nijedna raketa zapadnih zemalja nije oborena iznad Sirije.



ATAK NA SIRIJU PODELIO EU

Bombardovanje Sirije prouzrokovalo je u ponedeljak podele među šefovima diplomatija EU u odnosu prema Rusiji. Opširnije pročitajte OVDE.

NEMCI SMATRAJU: TRAMP OPASNIJI OD PUTINA; ZA NAPETOSTI SU KRIVE SAD; TREBA UKINUTI SANKCIJE RUSIJI

Anketa Instituta „Forza“ koju je naručio „Vijeze konsult“ pokazala je šta građani Nemačke misle o trenutnoj situaciji u Siriji i svetu.


Rezultati su pokazali da Nemci ne podržavaju većinu odluka koju je Nemačka do sada provodila.


Opširnije možete da pročitate OVDE.


EU POZIVA RUSIJU DA UTIČE NA SIRIJU DA SE VRATI NA PREGOVORE

Visoka predstavnica Eu za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je danas da kraj sirijskog građanskog rata nikad nije bio dalji i pozvala je Rusiju da utiče na sirijsku vladu da se vrati mirovnim pregovorima o Siriji pod pokroviteljstvom UN. Mogerini je rekla, posle sastanka 28 ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, da pritisak treba da se izvrši na sirijsku vladu "jer će u protivnom razaranje da se nastavi". ; Mogerini je rekla da EU želi da iskoristi veliki sastanak posvećen Siriji iduće nedelje da da podstrek mirovnom procesu pod pokroviteljstvom UN posle zapadnih vazdušnih udara na tu zemlju.


Očekuje se da će više od 70 delegacija učestvovati na donatorskoj konferenciji o Siriji koja se održava 24. i 25. aprila u Briselu.



EU ministri žele da iskoriste donatorsku konferenciju o Siriji za ponovo pokretanje mirovne pregovore pod pokroviteljstvom UN u Ženevi pošto smatraju da nijedan drugi proces nije doveo do rešenja.


Visoka prestavnica EU je priznala da su izazovi veliki. Kako je rekla, sedam godina od početka rata "tačno je da rešenje sukoba izgleda dalje nego ikad".


STRUČNjACI OZHO U SREDU U DUMI?

Stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) otputovaće u sredu u Dumu, izjavio je u ponedeljak zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane i komandant ruskih odbrambenih snaga Igor Kirilov.

Kako je rekao nakon sastanka sa izvršnim savetom OPCW u Hagu, predstavnici te organizacije, koji su već stigli u Siriju kako bi istražili navodni napad hemijskim oružjem planiraju da posete Dumu 18. aprila, prenosi Tass.

On je dodao i da će bezbednosne službe UN u utorak posetiti Dumu kako bi bili neka vrsta izvidnice.

FRANCUSKA ODUZELA ASADU LEGIJU ČASTI

Francuska je danas odlučila da oduzme Legiju časti sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, javio objavio je AP.

Kancelarija francuskog predsednika saopštila je u ponedeljak da je započela disciplinska procedura za oduzimanje ovog najvišeg francuskog odlikovanja sirijskom predsedniku.

Asada je najvišim stepenom ordena Legije časti odlikovao biši francuski predsednik Žak Širak na celeremoniji u Jelisejskoj palati 2001. godine.

Odluka o oduzimanju francuskog odlikovanja doneta je nakon što su Francuska, SAD i Velika Britanija, 14. aprila napale raketama sirijske vojne ciljeve, kao kaznu za navodne napade hemijskim oružjem sirijske vojske u Dumi ranije ovog meseca.

SI-EN-EN: SIRIJA JE BOMBARDOVANA, ŠTA SAD?

Američki vojni udari u Siriji pokrenuli su mnoga pitanja, piše politički analitičar Piter Bergen za Si-En-En. Opširnije pročitajte OVDE.

LIBERMAN: IZRAEL NEĆE DOZVOLITI DA RUSIJA NAMETNE OGRANIČENjA

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je da Izrael neće dozvoliti da Rusija nametne ograničenja na izraelske aktivnosti u Siriji.

On je u intervjuu za izraelski portal "Vala" odbio da potvrdi da je Izrael odgovoran za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu prošle nedelje, uprkos tome što je neimenovani visoki izraelski vojni izvor rekao danas magazinu "Njujork tajms" da jevrejska država stoji iza tog napada, prenosi "Tajms of Izrael".

"Morali smo da obavimo naš posao. Sve opcije su na stolu. Nećemo dozvoliti integrisanje Irana u Siriji. Nećemo dozvoliti bilo kakvo ograničenje kada je reč o bezbednosnim interesima Izraela", rekao je Liberman.

On je kazao i da je Izrael uspeo da izbegne "direktno sukobljavanje" s Moskvom i da su dve zemlje u konstatnom kontaktu.

"Mi se ne mešamo u unutrašnje poslove Sirije i ne pokušavamo da popravimo svet. Mi se samo bavimo izraelskom bezbednošću i Rusi to vrlo dobro razumeju", rekao je Liberman.

Liberman je upozorio da Izrael neće dozvoliti da gaza postane "iranska baza" i dodao da strategija Izraela vezana za priobalnu enklavu podrazumeva demilitarizaciju, sporazum o razmeni zarobljenika sa Hamasom i rehabilitaciju.

"Stanovnici Gaze moraju da shvate da mogu da postanu Singapur Bliskog istoka. Dokle god je Hamas kontroliše, neće biti ništa", zaključio je Liberman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Goran Vukovic

16.04.2018. 12:25

Ako je je iko trebao da odgovara za teror..onda je to Nato....zločinački...za sva zla koja su uradili.

teroristi bezvredni

16.04.2018. 13:02

Sad će Britanci sa tvrdnjom da su Rusi sve oprali varikinom... Čak znaju u kojem megamarketu, pored Kremlja, je sve kupljeno... Ma njih boli što tamo nemaju svoje ljude, da namontiraju dokaze... Rusi zauzeli...

Теодул

16.04.2018. 13:14

Сирија није нити ће користити хемијско оружје (јер да јесте Блиски исток би вероватно био преполовљен). Али ће зато до ногу потући америчку пешадију ДАЕШ, Асад ће остати на власти, Руси ће остати у Сирији, Иранци такође. Америчке трупе неће ући у Сирију. Амери захвалите Русима што нису гађали ваше бродове у Средоземљу. Тешко бисте оправдали хиљаде мртвих војника, а опет не би смели да гађате Русе. Путин вам је још једном спасао образ. Али људима на целој планети полако нестаје стрпљење.

GAZI ASADE TERORISTE S TENKOMA

16.04.2018. 15:08

TO NIJE ZABRANJENO, kao sto je hemijsko oruzje, da onda vidimo, sta ce nacisti iz Londona, Pariza i Vasingtona novo da izmisle.

Да ти кажем

16.04.2018. 20:41

@GAZI ASADE TERORISTE S TENKOMA - Измислиће опет исто, као у Ираку, Либији... Или атомску бомбу, као у Ирану?

ШОС, БРИКС, ОДКБ...

16.04.2018. 22:11

@GAZI ASADE TERORISTE S TENKOMA - Иран има Русију за савезнике. Као кандидат, води преговоре о уласку у ОДКБ, а у ШОС-у је као земља посматрач. Да није тако, прошао би као Ирак, СФР Југославија, РСК, СР Југославија, Сирија, Србија... Покушали су и са Украјином, али у њој живи 10 милиона Руса... Ћорак!

Aleksandar

16.04.2018. 15:53

Voleo bi da jednog dana EU i Ameriku vazdusno udare a mi da konstatujemo da "shvatamo potrebu" za tim..

insajder

16.04.2018. 19:40

U pitanju je tajno oruzje, najnoviji proizvodi, cak ni ruska armija nema u naoruzanju "Ramaz" kamione i "BTR" tenkove!

Дешприм Безмозгај

16.04.2018. 20:15

Хеј зомби нато-нацисти.... страшно ... стотине милиона Руса шета по Русији ... !!! Још страшније ... Руси са бродовима плове Северним морем и искрцавају се на Арктик ... !!!

Thor

16.04.2018. 23:18

@BRAĆA - Koji to "svet" čoveče? Otiđi malo na zapadne sajtove (kojima još nisu blokirali mogućnost komentarisanja) pa pogledaj šta ljudi pišu i koji komentari dobijiju podršku čitalaca.

Стефан Зоран

16.04.2018. 20:39

Како су их само приметили! А шта кажу за невидљиве подморнице ("бореј" и "јасен")?

naranca

16.04.2018. 22:45

@Стефан Зоран - @stefanzoran Sta kazu gomila gvozdja??????Zvacu ih podmornice kad potope nesto.Ovako su plutajuce serpe.

LOGOS

16.04.2018. 21:13

Treba ceo svet da se podigne,planetarna revolucija protiv zla Amerike,Engleske,Francuske i Nemačke ! Oni su ti koji kinje i maltretiraju ceo svet ! Zlo su bili,jesu i bice ako se nesto drastično ne promeni !

Satelitski snimci kratera u Siriji???

16.04.2018. 22:04

Vidi ti dokaza o uspešnosti bombardovanja. Tamo se inače uopšte nije ratovalo poslednjih 5, 6 godina i uopšte nema oštećenih zgrada zgodnih za slikanje u propagandne svrhe.

fisherman

16.04.2018. 23:19

Cuj oduzece Asadu orden Legije casti. Verujem da ce to Asada toliko pogoditi da nece moci da spava. Kakvi cirkuzanti.

Mali

16.04.2018. 23:32

Izgleda da su stvarno dobili po ušimakako i od koga se nezna ali ovakvo brz prestanak bombardovanja i povlacenje nikad do sada se nije dogodio .Kao da su vidjeli ..... pakao

Mиро Марковић

16.04.2018. 23:58

Ако искључимо бивше колонијалне и криминалне силе Европе и Америке, цео свет је спонтано уједињен и спреман да се обрачуна са највећим терористима света: Америка, Израел, Енгеска, Фрфанцуска, Немацка, Хрватска, Шпанија и Белгија. Оне су извори свих зала на овој планети.

kataklinger

17.04.2018. 12:18

@Mиро Марковић - gde nadjoste Spaniju i Belgiju? a ako njih vec trpate u tu pricu onda bi morali da stavite i Portugal, Norvesku, Poljsku, Italiju, Holandiju, Dansku, Kanadu,..... a tek Hrvatska.... nisam znao da su oni neka sila, ali eto, otisao sam da proverim i saznao da imaju cak 2 kopnene brigade, isto toliko borbenih aviona i nekoliko patrolnih i raketnih camaca i topovnjaca.

Zurkolomac

17.04.2018. 02:53

Svaku noc sanjam kako Vojvode padaju po osovini svetskog zla:usa, engleskoj i francuskoj. Kako lepo padaju, a ispod njih ostaje jos lepsi radioaktivni prah. Prelep je to san...

rex

17.04.2018. 06:44

Ne može Trump da se pomiri sa porazom opozicije i ID pa potpomaže tomahavcima.

Vaske

17.04.2018. 06:57

Dokle će ameri, englezi i francuzi da bombarduju koga žele bez posledica ? Mora se tom zlu stati za vrat i to što pre to bolje.

kataklinger

17.04.2018. 12:08

@Vaske - dok Rusija i Kina dovoljno ekonomski ojacaju. onda ce i oni da rade isto to.

kataklinger

17.04.2018. 12:06

ako prihvatimo da je neko mozda koristio par granata napunjenih nekim hemijskim djubretom i otrovao neke ljude i zatrovao okolinu, sta se onda tek desi kada neko drugi digne fabriku istog toga u vazduh, gde se potencijalno drze u steku stotine, a mozda i hiljade istih projektila?