Igalo: Stigao novi ultrazvuk sa sondama

V. VUJNOVIĆ

16. 04. 2018. u 13:53

Za obnovu medicinske opreme u institutu "igalo" izdvojeno 170.000 evra. Završena i obuka kadra. Saradnja sa beogradskim centrima

Игало: Стигао нови ултразвук са сондама

Institut "Igalo" dobio nove aparate

ZA obnovu medicinske opreme, nakon 35 godina u Institutu "Igalo" izdvojeno je 170.000 evra, kako bi se znatno poboljšao nivo usluga. U ovu ustanovu dolaze i strance, najviše iz Norveške, Švedske i Nemačke.

- Sva oprema je montirana, a završena je i obuka kadra. Uspostavljena je saradnja sa Institutom za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", a uskoro će biti i sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu - rekla je Gordana Rajović, direktorka Instituta "Igalo".

Sasvim su opremljeni kardiološki kabinet, kupljen je ultrazvuk sa sondama za sve delatnosti Instituta, holter krvnog pritiska i holter EKG, sedam ergobicikala, kao i traka i bicikl za dijagnostiku, aparat iz oblasti neurologije i dva spirometra.

Za ovu opremu su se, prema rečima Gordane Rajović, opredelili jer kardiologija nije obnavljana tri decenije, a kardiovaskularne bolesti prednjače u Crnoj Gori, kao i u svetu. Nove usluge će zasada plaćati i građani Herceg Novog, ali je Gordana Rajović nagovestila da će sa Fondom zdravstva nastojati da sklope ugovor koji bi te troškove pokrivao.

Medicinska direktorka Instituta Marina Delić istakla je da su u Institutu uvek pacijente zbrinjavali u celosti, a većina građana starijih od 60 godina uz reumatološke imaju i kardiovaskularne i respiratorne hronične bolesti.

- Za ono što prelazi naše nadležnosti pacijente upućujemo u druge medicinske ustanove, ali je tendencija da dostignemo terapijske standarde koje od nas zahteva Evropa. Kako smo se dokazali u znanju kada je u pitanju rehabilitacija, u obavezi smo da stalno napredujemo i u drugim oblastima i da dostižemo te standarde - objasnila je Marina Delić.

Doktori Mračević, Delić i Slavić


Direktor marketinga Nikola Mračević informisao je da će do kraja nedelje biti popunjeni svi kapaciteti glavne zgrade, a sa otvaranjem solitera 10. maja imaće 550 gostiju, u okviru stare zgrade. U novoj zgradi počeo je inostrani program, a prvi su došli gosti iz Holandije.

LICENCA

INSTITUT je dobio i licencu za otvaranje Centra za naučnoistraživački rad. Počela je i realizacija prvog projekta u kome su partneri Medicinski fakultet iz Podgorice i Tehnološki fakultet iz Osijeka, kao i dr Ivan Lakićević iz Australije - navela je načelnica Centra Veroslava Slavić. Reč je o projektu koji se odnosi na reumatske i kardiovaskularne bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije