Bajkovita Venecija severa

Marina Jungić Milošević

16. 04. 2018. u 14:23

Reporter "Novosti" u Drezdenu, gradu burne istorije i prapostojbini Južnih Slovena

Бајковита Венеција севера

Panorama Drezdena Shutterstock

Bajkoviti Drezden, prestonica nemačke pokrajine Saksonije, jedan od najzelenijih evropskih gradova, prepun je kontrasta - jedinstvena kombinacija barokne i moderne arhitekture kao i svetski poznatih umetničkih zbirki, zbog čega ga nazivaju i Firenca na Elbi. Sa čuvenog Teatarplaca pruža se veličanstven pogled na monumentalne građevine i spomenike iz doba baroka:

Palata Cvinger, nekadašnja rezidencija moćnog vladara Avgusta Snažnog, kralja Saksonije, Litvanije i Poljske.

Bal u operi i Festival tetovaža

Najzaslužniji je za impresivne građevine i lepotu Drezdena, jer je svoje umetnike slao na usavršavanje po čitavom svetu. U palati Cvinger nalaze se najlepše skulpture i fontane, dok unutrašnjost rezidencije krasi vrt koji izlazi na sve četiri strane palate koja je ujedno bila deo odbrambenog zida. Ovde možete da posetite i Muzej oružja sa kolekcijom od 10.000 kostima i oružja, čuvenu Galeriju starih majstora, najbogatiju kolekciju slika (750) Rafaela, Ticijana, Đorđona, Rubensa, Rembranta, Galeriju novih majstora, Muzej porcelana i Zeleni trezor. Drezden je čuven i po svojoj muzici već 700 godina, a većina mladih svira neki muzički instrument. Opera Semper, nazvana po svom stvaraocu Gotfridu Semperu, tokom bombardovanja 1945. godine bila je do temelja srušena, da bi se posle 40 godina njena vrata ponovo otvorila. Kažu da je akustika bolja od one u čuvenoj milanskoj Skali, a ulaznice za pojedine događaje koštaju i do 200 evra. Neke od najpoznatijih manifestacija su čuveni bal u Operi Semper, Džez festival, Filmske noći na obali Elbe, ali i Festival tetovaža.

Bogorodična protestantska crkva

Bogorodičnu protestantsku crkvu, koja može da primi više od tri hiljade vrenika, 1726. godine otvorio je lično Bah. Tokom bombardovanja pretrpela je velika razaranja, da bi posle obnove od 1994. do 2005. godine postala simbol pomirenja i ujedinjenja naroda. Sa čuvenog šetališta nazvanog "terasa Evrope" pruža se veličanstvan pogled na Elbu, parkove i Novi grad sa druge strane reke, gde se nalazi i impozantna zlatna statua kralja Avgusta. Kraljevska palata, vekovno sedište prinčeva i kraljeva, nekada jedna od najvažnijih renesansnih zgrada u Nemačkoj, danas je najveći kulturni dragulj ovog dela Evrope. Tu se nalazi nekoliko muzeja u kojima se čuva blago kralja Avgusta, darovi i čuveni zeleni dijamant neprocenjive vrednosti.

Više od 380 eksponata, dragog kamenja, nakita i objekata može se videti u okviru postavke u Velikoj sali. Kabinet grafike nalazi se u prostranim sobama dvorca, dok su za turiste najatraktivnije postavke Novi zeleni trezor, Istorijska zelena grobnica, Turska soba u kojoj se nalazi najveća i najstarija zbirka eksponata iz perioda Otomanskog carstva.

Grad podignut iz pepela

Sloveni su u 12. veku osnovali grad na južnoj obali Elbe pod nazivom Drezdany (starolužički srpski naziv za stanovnike šuma na močvarnim rečnim obalama) koji je ubrzo postao najveći grad u regionu, najviše zahvaljujući rudarstvu.

Zlatno doba Drezdena bilo je za vreme vladavine Avgusta Snažnog, između ostalog, ovde je počela proizvodnja prvog porcelana u Evropi. Šiler je u Drezdenu napisao tekst "Ode radosti", Gete je voleo ovaj grad, kao i Vagner koji se u njega preselio iz rodnog Lajpciga. Sredinom 18. veka grad je pretrpeo znatna oštećenja u sedmogodišnjem ratu, za vreme Napoleonovih pohoda 1813. bio je baza francuske vojske i u blizini grada je vođena jedna od bitaka. Iako je gotovo sravnjen sa zemljom u bombardovanju krajem Drugog svetskog rata, Drezden se poslednjih decenija bukvalno podigao iz pepela. Veličanstvene građevine obnovljene su u realsocijalističkom stilu, a značajni kulturno-istorijski spomenici verno rekonstruisani, tako da je veći deo grada obnovljen prema predratnom izgledu. Danas je Drezden četvrti po veličini nemački grad posle Berlina, Hamburga i Kelna.

Zlatni konjanik, spomenik Avgustu Snažnom

SKINUT SA LISTE UNESKA

Istorijski centar Drezdena sa baroknim zamkom, crkvom, operom, muzejom i dolinom reke Elbe dugom 18 kilometara, od 2004. godine na listi svetske baštine Uneska, skinut je sa nje 2009. kao prva baština u Evropi sa kojom je tako postupljeno, kada su saksonske vlasti odlučile da, uprkos protivljenju Uneska, sagrade moderan most sa četiri trake. Posle rata, Drezden je postao jedan od najvažnijih industrijskih, kulturnih, političkih i ekonomskih centara, sa više od pola miliona ljudi koji žive u gradu, dok 1,25 miliona stanuje u širem gradskom području. Većina radi u automobilskoj industriji, kao i u industriji satova, optičkih instrumenata i poluprovodnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Andreja Analiticar

16.04.2018. 14:35

Mi, obicni gradjani Juzne Evrope, zahtevamo da nam se objasni, koji su to "juzni sloveni" na koje se asocira? Mi sada samo znamo da na jugu Evrope ima uglavnom najvise Kelta i keltskih drzava.