ZVEZDU ĆE OVO MNOGO KOŠTATI: Srbija posle 17 godina ostala bez predstavnika u Evroligi
Foto: Beta

Nije dobro

ZVEZDU ĆE OVO MNOGO KOŠTATI: Srbija posle 17 godina ostala bez predstavnika u Evroligi

Košarka -

Bivši trener Zvezde i Budućnosti Vlade Đurović smatra da će crveno-beli i te kako osetiti neigranje u najjačem klupskom takmičenju

Sledi veliki finansijski udarac za Crvenu zvezdu!

Nakon tri godine, crveno-beli su se oprostili od trofeja regionalnog šampionata, kao i od takmičenja u Evroligi, ali tu je tek početak problema koji očekuju klub s Malog Kalemegdana, ističe za Kurir iskusni košarkaški stručnjak Vlade Đurović.

foto: Filip Plavčić

Zvezda se sada vraća u Evrokup, koji sa sobom nosi više problema nego što to deluje u prvi mah.

- Ovo je veliki udarac za Crvenu zvezdu i tek sada nastaje problem, jer se Evroliga i Evrokup u mnogo čemu razlikuju. Na prvom mestu po tome što je, za razliku od Evrolige, koja donosi bitnu zaradu klubu, Evrokup više trošak nego dobitak. I to je ono što će Zvezdi doneti najviše problema - rekao je Đurović za Kurir.

foto: Beta

Veliki troškovi

Ovo podrazumeva velike troškove koje će Zvezda imati samim učešćem u takmičenju - putovanja, organizacija utakmica, zakup dvorane i ostali izdaci... Sve ono što se tokom takmičenja u Evroligi isplatilo novčanim nagradama koje su neuporedivo veće nego u Evrokupu.

Ništa se ne može osporiti

Đurović je istakao da je Budućnost dobrom igrom sasvim zasluženo ponela titulu šampiona ABA lige, kao i da promašaj Zvezdinog Matijasa Lesora u ključnim trenucima mnogo govori o sposobnosti igrača i da se ne može govoriti samo o uticaju sudija na ishod meča.

- Dobili su Zvezdu dva puta u toku takmičenja i sada u finalu, i tu se ništa ne može osporiti. Zvezda nije smela da izgubi utakmicu u Beogradu. A kakvo god suđenje bilo, Lesor je potpuno sam imao dva otvorena šuta i, da je pogodio, Zvezda bi pobedila, sudije tu ništa ne bi mogle - zaključio je Đurović .

Đurović ubeđen

MORAČA ĆE ISPUNITI USLOVE EVROLIGE

Vlade Đurović ističe da je osvajanje ABA lige od velikog značaja kako za Budućnost tako i za crnogorsku košarku generalno.

- Ovo je veoma bitno za Crnu Goru, za njihovu košarku. Radio sam u Budućnosti, znam kako funkcionišu stvari dole, oni mnogo vole košarku. I moj kum Tanjević je radio dole, uslovi su super i zaista se dosta ulaže u naš sport, tako da verujem da će im i te kako značiti titula i igranje u Evroligi. I uopšte ne sumnjam da će veoma brzo ispuniti sve uslove kako bi dvorana Morača mogla da ugosti najjaču evropsku ligu.

Neiskustvo presudilo

DŽILE ZNA KAKO SE OSVAJAJU TITULE

Vlade Đurović smatra i da je iskustvo u osvajanju titule veoma važno kada se igraju utakmice finala. Tu je veliku prednost imao Aleksandar Džikić u odnosu na Dušana Alimpijevića.

- Ne dokazuješ se kao trener u mečevima bez pritiska. Alimpijević se nije pokazao u onim mečevima koji moraju da se dobiju. On kao trener nikada nije osvojio titulu i tu je Džikić bio u velikoj prednosti. Prvo je kao pomoćnik uz Vujoševića osvajao trofeje, a kasnije,. kada se osamostalio, dok je trenirao Krku, osvojio je slovenački šampionat. Alimpijević je ove sezone imao šansu za dve titule, nijednu nije uzeo - rekao je Đurović.

Anja Vukašinović

Foto: Aba liga

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Derbi bez navijača? Nemoć Superlige

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track