16. april  2018. 14.44  →  16.53 | Izvor: Tanjug

Borisov Tačiju: Vi i Vučić morate slediti put

PRIŠTINA -

Bugarski premijer Bojko Borisov, koji boravi u Prištini, pozvao je danas Beograd i Prištinu na dijalog, koji će im, kako je rekao, omogućiti da reše probleme i da apliciraju za članstvo u EU.

Borisov je, nakon razgovora sa predsednikom privremenih kosovskih institucija, Hašimom Tačijem, rekao da bi Priština i Beograd trebalo da normalizuju odnose.

"Vi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nosite ogroman teret, ali morate slediti put", rekao je Borisov, čija zemlja u ovo polugodištu predsedava EU.

Na pitanje novinara da li ima predlog za rešenje problema Beograda i Prištine i šta bi pravno obavezujući sporazum trebalo da sadrži, Borisov kaže:

"Ne mogu da vam dajem savete, ali ukoliko ne potpišete sporazum sa Beogradom ni Srbija ni Kosovo se neće pridružiti Evropskoj uniji", kazao je Borisov.

"Uvek kada sam sa svojim prijateljima Vučićem i Plenkovićem kažem 'i naši prijatelji na Kosovu', uvek spomenem i našeg prijatelja Hašima Tačija. Ovde isto kažem da se nadam da će naš prijatelj Vučić i sve kolege nastaviti dijalog između Srbije i Kosova kako bi dali do znanja Evropskoj uniji da će u članstvo primiti države koje nemaju problem. Imate veliki teret ali sa predsednikom Vučićem to treba da rešite. Nema druge alternative", rekao je Borisov.

Bugarski premijer još jednom je naglasio ključni značaj sastanka EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji u maju.

Cilj tog sastanka je da se lideri Zapadnog Balkana uvere u to što radi EU u kojoj neće biti "crnih rupa", što znači da je Srbiji, Kosovu,* Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji mesto u Uniji.

On se slaže da Priština treba da dobije viznu liberalizaciju, ali je istakao da Kosovo prethodno mora da pokaže "maksimalnu posvećenost" u ispunjavanju obaveza i pomogne taj proces.

Borisov je, kako navodi BTA, još jednom pozvao Tačija da prisustvuje majskom samitu u Sofiji i izrazio nadu da će biti postignut kompromis jer, kako je rekao, kosovsku nezavisnost je priznalo više od 100 zemalja.

Uveren je da je, kazao je, moguće pronaći način da samitu prisustvuju i zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

Borisov se, takođe, sastao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Njih dvojica su, navodi BTA, razgovarali o bilateralnim odnosima i potrebi "dobrosusedske saradnje" kao uslov stabilnosti i prosperiteta na Balkanu.

Tema razgovora je bila ekonomska saradnja, a Borisov je rekao da veruje da bi Bugarska uskoro mogla biti prisutnija na kosovskom tržištu.

Postignuta je saglasnost da je indikator za napredak reformi na Kosovu, razvoj civilnog društva i praćenje najbolje evropske prakse, razvoj pravnog okvira i garantovanje prava manjina.

Bugarska je, rekao je Borisov, posebno zainteresovana za napredak u ovoj oblasti, jer postoji zajednica Albanaca sa Kosova čiji se pripadnici izjašnjavaju kao Bugari.

Srodne vesti