Stefanović: Nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti ćemo priznati Kosovo

Beta

16. 04. 2018. u 12:18

Ministar unutrašnjih poslova odgovarao na kritike radikala o putu Srbije ka Evropskoj uniji

Стефановић: Нећемо увести санкције Русији, нити ћемо признати Косово

Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, kao i da neće priznati nezavisnost Kosova.

Stefanović je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije odgovarajući na kritike radikala o putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i davanju subvencija strancima i uslovima pod kojim se to dešava, rekao da Vladi Srbije "ne pada na pamet da prizna nezavisnost Kosova".

Pročitajte još:TZV. KOSOVO I INTERPOL: Blokada Prištine uz podršku Rusije

"Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, vlada ne uvodi sankcije Rusiji i to nije zahvaljujući vama nego Vučiću koji ima političku snagu da može da odluči tako nešto svestan svega što je posledica tako nečega i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova", rekao je Stefanović.

Radikali su ocenili da put Srbije u EU vodi u "propast", a tamo su, prema rečima poslanika radikala Nikole Savića, uglavnom "naši neprijatelji koji nam ne misle i nisu nam kroz istoriju učinili ništa dobro".

Pročitajte još:Jeremić: EU još daleko

Savić je kritikovao davanje subvencija stranim investitroma koji, kako je naveo, Srbiju napuštaju kada ugovori isteknu i prestanu subvencije i podsetio da su ugovori sa stranim investitorim uglavnom netransparentni.

"Čujemo da su neke italijanske firme kad im je istekao ugovor sa vladom već napustili ili se spremaju da napuste tržište i proizvođu, to će uraditi sve firme posle kada procene da je to njihov interes", rekao je Savić.

Ministar Stefanović je rekao da su subvencije nešto što Srbija daje da bi privukla investitiore i istakao da je u poslednje četiri godina otvoreno 170.000 radnih mesta, i pitao da li se može reći za "Simens" da je neprijatelj.

"Da li ljude koju su zaposleni u Simensu da otpustimo, da li da ih nagovorimo da napuštaju radna mesta i ostaju bez hleba, je li to ta poruka, da li treba da u Džonson elektriku, Svarovskom, radnicima predložimo da izađu iz fabrika, napuste mesta jer se radi o investitoru iz zemalja koje su nam neprijatelji", upitao je radikale Stefanović.

Radikali su podneli amandmane na naslov zakona kako bi uspeli da o Predlogu zakona o planskom sistemu ipak govore pre poslanika vladajuće većine koji su ponovo podneli oko 380 amandmana na osnovu kojih će potrošiti gotovo sve vreme predviđeno za raspravu u pojedinostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Чикириз

16.04.2018. 13:45

Немојте нам више говорити шта нећете! Реците нам шта хоћете!!

joja

16.04.2018. 14:13

Zelimo mir i lepu buducnost. Kao majka dva maloletna mladica, zelim da idu na sluzenje vojnog roka(trenutno je to na dobrovoljnoj bazi) ali zelim za svoje sinove mir, zelim da u zivotu zavrse fakultet, da se zaposle i da stvaraju porodice u miru i blagostanju, zato i molim sve politicare i lidere da rade na dijalozima, kompromisima i na medjusobnom uvazavanju. Kada ce svet shvatiti da je Srbija za mir i da gradimo novu i bolju buducnost?

deda

16.04.2018. 14:15

Dokle god USA odlucuje o ulasku Srbije u EU i Nato se neraspadne Srbija nece uci u EU.A kada se to uskoro desi mnogi ce da zakukaju zna se vec ko su ti.

Mirko Milosavljević

16.04.2018. 14:24

Osudite napad na Siriju,zašto da se krijemo da smo neutralni.Bili smo i 1999.godine.Zar su nam nešto obećali ako budemo ćutali i sad...

Petar

16.04.2018. 14:27

Sreca pa radikale niko ne uzima za ozbiljno. Politika koju su oni vodili je dala rezultate koje svi dobro znamo. Mir je kljucna stvar kojom se dolazi do prosperiteta. Jedina ispravna politika je sardjivati sa svima uz ocuvanje nacionalnih interesa.

Brunebauer

16.04.2018. 14:36

Pa priznajte da je vase i nemoje se ga odricati.Sacekajte da se zavrsi 3.svjetski rat pa cemo vidjeti ciji ce Balkan biti.Sada vlada zakon jacega pa ce kraj pokazati svoje,

Vojvodjanin.

16.04.2018. 14:51

Sad su im misli skrenute na Siriju, mi ih čačkamo sa ove strane veličajući Rusiju...Kada se div okrene isprovociraće sukob na Kosovu, sankcije slede, e onda ja pirodicu u kola, kuću prodam za putne troškove i ćaoo...

Marinko

16.04.2018. 14:55

Šta li žele radikali pa nisu oni uvodili reforme i povratili Srbiji ponos već Vučić čovek koji je prijatelj i istoka i zapada.

др Милан Лекић

16.04.2018. 15:43

Признали сте Косово. 19.04.2013. И. Дачић парафирао је Бриселски споразум (БС), у коме се налази принцип 14 ; "Ни једна страна неће блокирати улазак друге стране у ЕУ" - што је шиптарска страна озаконила као први међудржавни уговор Косова са Србијом, Законом донесенм на Видовдан 2013. Народна скупштина Р. Србије, 26.04.2013. донела је Одлуку о прихватању извештаја о дотадашњим преговорима са Приштином (Тадић). Принцип бр. 14. је суштина БС. У реторици Вучића БС "споразум" и "уговор" су синоними.

Zoran

16.04.2018. 16:39

Rusija je uvek bila nas saveznik, tako da od sankcija nema nista. A KiM je Srpska zemlja.

Bojan

16.04.2018. 16:52

Srbija neće donositi odluke koje bi bile u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima.

Vatro Marx

18.04.2018. 13:32

Naravno priznanje Kosmeta , normalnocovjek to nikada nebi uradio a takodje sankcije protiv Russije ni slucajno.