Utorak, 04.05.2010.

01:28

EU: Konvencija o manjem zagađenju

Više od 500 gradonačelnika gradova EU će potpisati sporazum o smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 20 odsto do 2020, što je i cilj postavljen u Uniji.

Izvor: Beta

Default images

Gradonačelnici će potpisati "konvenciju gradonačelnika", čime se obavezuju da štede energiju i skrenu pažnju stanovnicima o zdravoj životnoj sredini, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Najviše će biti zastupljeni gradovi u Italiji i Španiji, potom u Francuskoj i Nemačkoj, dok će iz Velike Britanija samo da učestvuje jedan grad iz Škotske.

Polovina emisije štetnih gasova dolazi iz unutrašnjosti gradova, navode stručnjaci. Oko 80 odsto stanovništva živi i radi u gradskoj sredini i troši više od 80 odsto energije.

Evropska unija je odredila cilj od 20 odsto smanjenja emisije šstetnih gasova, medju kojima ugljen-dioksid. Neke evropske zemlje su za smanjenje do 30 odsto.

Konvencija će biti potpisana u Evropskom parlamentu u prisustvu predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i špandkog premijera Hozea Luisa Rodrigesa Sapatera, čija je zemlja predsedavajuća EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: