Balašević (1998): Nisam stigao da raspišem referendum 1Foto: Bojan Cvejić

Skupština Srbije je tokom aprila 1998. godine usvojila predlog tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića da se raspiše referendum o tome da li u pregovore sa kosovskim Albancima treba uključiti i strane posrednike.

U periodu 9. do 15. aprila pre tačno 20 godina u listu Danas među glavnim vestima bile su upravo reakcije na ovakav potez vlasti u Srbiji.

Evropski parlament je oštro osudio odluku o referendumu, a na ovu temu osvrnuo se donekle i muzičar Đorđe Balašević koji je dobio priznanje ambasadora dobre volje UNHCR i zahvalio se simbolički u datom trenutku.

„Ovo priznanje me je zateklo tako da nisam imao vremena da raspišem referendum i da narod odluči da li ću ga primiti, pa sam ja odlučio da ga primim na svoju odgovornost kao što sam na svoju odgovornost radio neke druge stvari“, rekao je tada Balašević.

Zbog pogoršanja situacije na Kosovu i pojave većeg broja izbeglica sa tog područja, kako je pisao Danas 10. aprila 1998, Velika Britanija odlučila je da uvede novi režim viza za sve građane Jugoslavije koji budu želeli da putuju u tu zemlju.

Tadašnji portpatol SPS Ivica Dačić, a aktuelni šef srpske diplomatije, rekao je o Kosovu da je ono već 13 vekova u Republici Srbiji. S druge strane, jedan od naslov tih dana u našem listu bio je i da su Albanci pripremili platformu za pregovore sa vlastima u Beogradu u kojoj ostaje zahtev za nezavisno Kosovo.

Lider SPO Vuk Drašković u velikom intervjuu za Danas ocenio je da ja fašizam u Srbiju ušao sa Vojislavom Šešeljem.

– Bojim se da događaji kotrljaju prema ratu. Onog trenutka kada počne rat, a ne daj Bože da počne, svet ima obavezu po povelji UN da se umeša. Mi ne smemo dozvoliti da budemo okrivljeni za izazivanje rata. Već sada je jasno da rat provocira i traži albanska strana – naveo je Drašković pre dve decenije.

U tom periodu nadovezali su se i problemi i zahtevi iz Sandžaka. Tadašnji lider koalicije Sandžak Rasim Ljajić rekao je da ako predstavnici vlade ne dođu da razgovaraju o otvorenim pitanjima koja postoje u Sandžaku da će oni raspisati referendum.

– Ako se Vlada Srbije ogluši o naše javne pozive mi ćemo razmotriti mogućnost da raspišemo referendum na kom bi se narod izjašnjavao da li prihvata da predstavnici iz Sandžaka idu u Beograd i tamo razgovaraju o rešavanju svih spornih pitanja – najavljivao je Ljajić.

Od nepolitičkih tema u Danasu u ovom periodu od sedam dana izdvajaju se vesti je više nezaposlenih nego penzionera, da je uvezeno na naše tržište 50.000 tona radioaktivne beloruske soli, kao i da su Jugosloveni najjeftinija radna snaga u Evropi.

Tih dana i Danko Đunić je podneo ostavku na mestu potpredsednika Savezne vlade.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Balašević (1998): Nisam stigao da raspišem referendum 8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari