Svijet

SAD zahvalile Hrvatskoj za podršku za napad na Siriju

SAD zahvalile Hrvatskoj za podršku za napad na Siriju
Foto: Ilustracija | SAD zahvalile Hrvatskoj za podršku za napad na Siriju

ZAGREB - Američka Ambasada u Zagrebu zahvalila je Hrvatskoj što je podržala napade zapadnih saveznika na Siriju, koji je izvršen zbog navodnog hemijskog napada režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro vazdušne udare na, kako tvrde, hemijska postrojenja u Siriji u znak odmazde sirijskom režimu za navodnu upotrebu hemijskog oružja protiv svog naroda.

"Zahvaljujemo hrvatskoj vladi na podršci akcijama SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv upotrebe hemijskog oružja", rekao je u saopštenju američki ambasador u Hrvatskoj Robert  Kohorst.

Istakao je da su napadi odgovor na akcije sirijskog režima, a ne provokacija protiv Rusije ili njenih snaga u Siriji.

"Rusija, međutim, ne može da tvrdi da je odgovoran član međunarodne zajednice ako ne osuđuje upotrebu hemijskog oružja i ne preduzima nikakve mjere da to spriječi. Pozivamo Rusiju da počne podržavati nevine muškarce, žene i djecu Sirije koji stradaju od hemijskog oružja", rekao je američki ambasador u Zagrebu.

Hrvatska je u subotu podržala partnere i saveznike "u naporima sprečavanja svakog daljnjeg korištenja hemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva".

Zvanični Zagreb takođe se zalaže za uspostavu nezavisnog istražnog mehanizma u okviru UN kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinioce, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Udari projektila po sirijskim vojnim metama bio je ciljani odgovor Zapada nakon što je 7. aprila na grad Dumu navodno izvršen hemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijene desetine ljudi.

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njene saveznike Rusiju i Iran koji odbacuju tvrdnje da se napad uopšte dogodio.

Sirijski režim osudio je akciju kao "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada, kako bi se spriječila Organizacija za zabranu hemijskog oružja koja je u subotu trebalo da počne istragu u Dumi o navodnom napadu.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije