Najnovije vesti
Vesti Svet
“ŠEF MAFIJAŠKOG STILA” Bivši šef FBI objavljuje knjigu koja će napraviti HAOS U BELOJ KUĆI

“ŠEF MAFIJAŠKOG STILA” Bivši šef FBI objavljuje knjigu koja će napraviti HAOS U BELOJ KUĆI

Bivši direktor FBI Džejms Komi opisao je predsednika SAD Donalda Trampa kao "nepovezanog sa istinom", dok ga je povezao sa mafijaškim šefom u novoj knjizi koja bi trebalo da napravi dodatne potrese u Beloj kući.

Džejms Komi
Džejms Komi

Komijeva knjiga "Nadređena lojalnost" izlazi sledeće nedelje, 11 meseci nakon što ga je Tramp otpustio. Navodno je američki predsednik pokušao da ga zaustavi u istrazi njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Donald Tramp
Foto: A. P. / RAS Srbija
Donald Tramp

Otpuštanje Komija pokrenulo je istragu koju vodi Robert Mjuler o navodnim vezama Rusije i Trampovog izbornog tima. Tramp je odbacio optužbe i nazvao istragu "lovom na veštice".

U knjizi opisuje svoju prvu posetu "Tramp taueru" u januaru 2017. godine, kako bi izbrifingovao predsednika o dosijeu njegovih veza sa Rusima, koju je napravio bivši britanski špijun Kristofer Stil. Komi piše da je Tramp "izgledao manji nego tokom debate sa Hilari Klinton".

Komi je opisao razgovor Trampovog tima o političkim implikacijama dosijea, i mogućim strategijama kada se pojavi u medijima, a sve vreme je direktor FBI bio u sobi. Trampovo predsedavanje poredi sa "šumskom vatrom", dok ga opisuje kao šefa mafijaškog stila.

FBI
Foto: Logo
FBI

- Zato što nikada ne prestaje da priča, uvlači ljude u tihi krug saglasnosti. Nikada nisam video ništa slično u Ovalnoj sobi. Kako sam se ponovo našao u Trampovoj orbiti, povono sam imao flešbekove iz ranije karijere dok sam bio tužilac protiv bandi. Tihi krug pristanka, šef u potpunoj kontroli. Lojalnost zakletve. Pogled mi protiv njih - piše Komi, prenosi "Gardijan".

Komi opisuje i svoja iskustva kada je bio vršilac dužnosti generalnog prvobranioca pod Džordžom Bušom, njegovom imenovanju za direktora FBI od strane Obame, i o istrazi o upotrebi privatne pošte Hilari Klinton.

Piše i da je Trampu rekao da nije lično pod istragom. Takođe navodi da se Tramp fokusirao na tvrdnje da je pozivao prostitutke u svoju hotelsku sobu u Moskvi tokom izbora za Mis 2013. godine. Tramp je odbacio neumesnu tvrdnju rečima "Ja sam čistunac. Nema šanse da bi dozvolio ljudima da mokre međusobno oko mene".

Komi piše da je primio poziv od sekretara unutrašnje bezbednosti Džona Kelija, koji je rekao da "mu je muka zbog otpuštanja i da planira da da otkaz kao znak protesta". Keli je sada šef osoblja Bele kuće.

U epilogu opisuje Trampov karakter. "Ovaj predsednik nije etičan, nije povezan za istinu i institucionalne vrednosti. Njegovo rukovodstvo je transakciono, pokreće ga ego, i vezuje lična lojalnost".