Najnovije vesti
Vesti Politika
PRESUDA PO SVAČIJOJ MERI Niti će Šešelj u zatvor, niti može da traži odštetu, niti Srbija mora da ga izručuje

PRESUDA PO SVAČIJOJ MERI Niti će Šešelj u zatvor, niti može da traži odštetu, niti Srbija mora da ga izručuje

Vojislav Šešelj (64) osuđen je na 10 godina zatvora zbog podstrekivanja na zločine protiv čovečnosti počinjene 1992. u vojvođanskom mestu Hrtkovci.

grafika 05 Foto: RAS / RAS Srbija
grafika 05

Juče izrečenom presudom Šešelju je skoro pokriveno vreme koje je proveo u pritvoru, 11 godina i devet meseci. Čak i da je potpuno oslobođen, on nema zakonska prava da traži odštetu za vreme provedeno u pritvoru. Ovakva kazna Šešelju takođe oslobađa državu Srbiju odgovornosti da mora da ga privede i izruči, što bi bila obaveza da je osuđen na kaznu dužu od vremena koje je proveo u pritvoru.

Lider Srpske radikalne stranke već je odslužio ovu kaznu jer je u pritvoru proveo 11 godina i devet meseci, tako da se neće vraćati u Hag. Žalbeno veće Mehanizma Haškog tribunala, koji je nasledio postupke zatvorenog suda, tako je poništilo deo oslobađajuće presude Šešelju izrečene 31. marta 2016, proglasilo ga krivim i odredilo kaznu zatvora.

Lider radikala kaže da je ponosan na ratne zločine
Foto: EPA MZWELE(3) / EPA;
Lider radikala kaže da je ponosan na ratne zločine

Prema mišljenju žalbenog veća, Šešelj je svojim govorom od 6. maja 1992. u Hrtkovcima u Vojvodini, na promociji Srpske radikalne stranke, podstrekivao na zločine protiv čovečnosti - progone, deportacije i prisilno premeštanje. U obrazloženju ove odluke veće je zaključilo da je Šešeljev govor bio jasan poziv za prisilno iseljenje hrvatskog stanovništva. Citirane su i Šešeljeve izjave: „U Hrtkovcima nema mesta Hrvatima“ i „Izvešćemo ih na granicu srpske zemlje, odatle neka peške idu“. Takođe se konstatuje da je okupljena gomila skandirala „Hrvati u Hrvatsku“ i „Ovo je Srbija“.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Žalbeno veće je konstatovalo da je Šešelj imao odlučan uticaj na pripadnike njegove radikalne stranke, a da su nakon njegovog govora Hrvati u Hrtkovcima bili izloženi progonu i prisilnoj deportaciji.

- Veće proglašava Šešelja krivim i izriče mu osuđujuće presude, po tri tačke optužnice, od 10 godina zatvora - zaključio je predsedavajući žalbenog veća Teodor Meron, nekadašnji predsednik Haškog tribunala.

Pored toga, žalbeno veće je zaključilo da je pretresno veće prilikom donošenja prvostepene presude ignorisalo da su postojali sistematski i rasprostranjeni napadi na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH.

- Smatramo da već na prvi pogled postoje zločini koje su počinile udružene srpske snage s ciljem da se trajno ukloni muslimansko, hrvatsko i dugo nesrpsko stanovništvo. Međutim, optužba nije dokazala da je pretresno veće pogrešilo kada je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem je Šešelj učestvovao - naveo je sudija Meron.

Citirane su rečenice koje su bile jasan poziv za prisilno iseljenje Hrvata
Foto: Tanjug/AP
Citirane su rečenice koje su bile jasan poziv za prisilno iseljenje Hrvata

Žalbeno veće je odlučilo i da prvostepeno veće Tribunala nije pogrešno zaključilo što je Šešelja oslobodilo odgovornosti po pitanju njegovih govora u Vukovaru, Malom Zvorniku i u Skupštini. Tako je oslobođen za zločine u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je na kraju osuđen po tri tačke za zločine protiv čovečnosti, progon, deportaciju i nečovečno postupanje, a oslobođen je po ostalih šest tačaka, za kršenje zakona ili običaja ratovanja, ubistvo, mučenje, surovo postupanje, pljačkanje i uništavanje verskih ili školskih objekata.

Inače, haško tužilaštvo je u žalbi na oslobađajuću presudu tražilo da se Šešelj osudi po svim tačkama optužnice i predložilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja. Šešelj je u odgovoru na žalbu tužilaštva predložio da se u celosti potvrdi prvostepena presuda kojom je oslobođen.