NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

IZBORI U MAĐARSKOJ: Orbanov Fides ubedljivo vodi

D. D. S. / Beta

08. 04. 2018. u 10:30

Prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora u Mađarskoj, stranka Fides premijera Viktora Orbana ima veliku prednost, javlja Asošiejted pres

ИЗБОРИ У МАЂАРСКОЈ: Орбанов Фидес убедљиво води

Viktor Orban / Tanjug-AP

Prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora u Mađarskoj, stranka Fides premijera Viktora Orbana ima veliku prednost, javlja Asošiejted pres.

Izborna komisija navodi da će Fides osvojiti 134 od 199 mesta u parlamentu, na osnovu 74,6 odsto obrađenih glasova, prenosi britanski Gardijan.

Krajne desni Jobik osvojio je 20 odsto glasova, a socijalisti 11,85 odsto, navodi Gardijan.

Ako se rezultati pokažu tačnim, Orban će započeti četvrti premijerski mandat, a treći uzastopni.

Posle 2010. godine Fides je znatno izmenio izborni sistem, smanjivši broj poslanika sa 386 na 199 i eliminisavši drugi krug izbora. To je nanelo štetu manjim strankama, koje su ranije mogle da formiraju koalicije posle prvog kruga.

PREPUCAVANjE OPOZICIJE

Podeljena opozicija se prepucava, pa su prognoze da će Demokratska koalicija nekadašnjeg premijera Ferenca Đurčanja i nacionalistička partija Jobik Gabora Vone biti jedine opozicione grupe koje će preći cenzus od pet odsto i ući u parlament.

"EU NIJE U BRISELU"

POSLE glasanja, Orban je rekao da se na izborima odlučuje o budućnosti Mađarske. Iako birače u Mađarskoj brinu korupcija, siromaštvo i zdravstvena zaštita, Orban je svoju predsedničku kampanju usmerio protiv imigranata, ali i evropske birokratije: "EU nije u Briselu. EU je u Berlinu, u Budimpešti, u Varšavi, u Pragu i u Bukureštu. EU ne znači Brisel, ona znači sve glavne gradove zajedno", tvrdi Orban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

ranko75

08.04.2018. 12:40

U EU kolonijama ako ima podrsku pobedjuje onaj lider koji najavljuje da ce se boriti za svoju zemlju. jer narodu treba neko ko ce sluziti njemu a ne Briselu, medjutim neki posle prevare narod pa opet sluze Briselu ili Vasingtonu (jer i sam Brisel je sluga Vasingtona).Orban nije taj slucaj, ima sanse na pobedu realne bez obzira na gicanje Sorosa i njegovih gazda.

KAKO CE BRISELSKI "REZIM" DA PREZIVI

08.04.2018. 13:27

NEDAVNO IH PUTIN UCUTKAO SA SVOJIH 75% dobijenih glasova, a dans ce i Orban da im ocita lekciju.

Pera.jankovic@gmail.com

08.04.2018. 14:51

Orban misli i cini sve za NAJ NAJ NAJBOLJE da madjari imaju dobar standard gradjana .Covek koji se 4 puta pojavi na TV preko cele godine. A Vucic spava pored TV kamera.

баунти

08.04.2018. 21:20

Кад заврши у Мађарској нек се кандидује у Србији, мислим да би глат добио. :) А и добро би било.

Goran T

08.04.2018. 22:36

Naravno da su i za ovaj izbor krivi Rusi i. Vladimir Putin.čoveka su izabrali građani koji su glasali a oni znaju ko valja.