Nezavisna kulturna scena: Sumnjivim organizacijama trećina budžeta 1

Trećina budžeta Konkursa Sekretarijata za kulturu Beograda za sufinansiranje projekata u kulturi u 2018. raspodeljena je organizacijama čije je učešće sumnjivo iz različitih razloga, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS))povodom predstavljanja stručne analize rezultata konkursa.

Reč je o organizacijama koje nisu registrovane za oblast kulture, ili su registrovale uoči konkursa ili su promenile delatnost da bi ispunile uslov za učešće, pokazuje detaljna stručna analiza.

U odnosu na ukupno podržan broj projekata (411), projekti „sumnjivih“ čine 15,82 odsto, a dodeljena sredstva tim organizacijama, 34,86 miliona dinara ili 30 odsto od ukupno dodeljenih sredstava na konkursu odnosno 976.500 evra.

Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije je sa Srpskim PEN centrom, Srpskim književnim društvom i Forumom za kulturu Evropskog pokreta Srbije uputila gradskim vlastima četiri zajednička zahteva, uključujući poništenje konkursa i ostavku gradske sektarke Ivone Jevtić.

Na konkursu nisu podržani projekti većine ključnih aktera kulturne i umetničke scene u Beogradu, ili su im odobreni ponižavajuće mali iznosi. Na to ukazuje i podatak da je od 80 projekata koje je podnelo 50 članica NKSS podržano svega devet, 2,9 odsto od ukupnog broja podržanih, i to ukupno sa 940.000 dinara ili 0,81odsto od ukupno dodeljenih sredstava.

To je dva puta manje nego 2017. i čak pet puta manje nego 2016. godine, kada je NKSS takođe reagovala zbog već primetnog trenda marginalizovanja njenih članica, ali i projekata drugih, godinama potvrđenih aktera na kulturnoj sceni.

Malobrojni projekti članica NKSS koji su podržani na konkursu dobili su svega 9,03 odsto, 940.000 traženih sredstava- 10,48 miliona dinara.

Pri čemu u oblasti muzike, književnosti, naučno-istraživačkih delatnosti, filmske umetnosti, digitalnog stvaralaštva i kulturnog nasleđa nije podržan nijedan projekat članica NKSS, pokazuje analiza rezultata konkursa.

„Da li je moguće da su članice NKSS zaboravile da pišu projekte ili je na delu kulturna politika kojoj su važniji populistički i politički podobni“, rekla je članica Upravnog odbora NKSS Ksenija Đurović, ukazujući na netransparentnost celokupne konkursne procedure.

Asocijacija ikazuje i na nepoznate kriterijume izbora članova konkursnih komisija, neobjavljivanje njihovih imena, kriterijuma odlučivanja i obrazloženja odluka na osnovu kojih su, između ostalog, pozamašnim sumama podržani i projekti organizacija koje se bave bezbednošću dece u saobraćaju, zdravom hranom ili proizvodnjom odeće.

Među organizacijama kojima kultura nije u opisu delatnosti su Level 9 grupa, koja je za „veče poezije“ dobila 750.000 dinara, a registrovana je za razvoj i afirmaciju IKT, sporta i zaštitu životne sredine, ili pak organizacija bračnog para Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića „Građani drugog reda – G2“, koja je za projekat „Slike naše prošlosti“ dobila 350.000 dinara, a registrovana je za zaštitu ljudskih prava u domenu zdrave ishrane i borbu protiv GMO.

Između ostalog, u oblasti vizuelnih umetnosti podržan je projekat preduzeća za proizvodnju odeće Suzana Perić d.o.o. (400.000 dinara) za projekat „Jubilej – 20 godina rada Suzane Perić“.

U oblasti muzike, najveći iznos, četiri miliona, dodeljen Beogradskoj filharmoniji za „Besplatan koncert na otvorenom“, preduzeće Long Play dobilo je 1,25 milion za organizovanje koncerata Vlade Divljana i grupe Galija, dok je međunarodno renomirani LP duo dobio svega 50.000 dinara za projekat „Srpski kompozitori na otvorenim koncertima u Beogradu i Parizu“.

Među odbijenima na konkursu su i projekti Srpskog PEN centra, a prema rečima člana Upravnog odbora te međunarodno organizacije Gojka Božovića, rezultati ovogodišnje raspodele sredstava za kulturu ne održavaju raznovrsnost, inovativnost, modernost i bogatstvo savremene kulturne scene koja se oblikuje u Beogradu.

„Bila bi tužna slika beogradske kulturne scene kada bi je odražavali rezultati konkursa“, rekao je Božović.

Gojković je istakao buđenje solidarnosti među akterima kulturnog sektora kako bi se pružio otpor.

„Ne može se preći preko ovoga, ovo je vrh ledenog brega… U gradovima širom Srbije se na još dramatičniji način raspodeljuju sredstva namenjena za kulturu i jedina mogućnost je da stvorimo javnost da bi se izoštrila kritička svest“, rekao je Božović.

„Ako komisija već mora da prođe celu proceduru predviđenu uredbom i zakonom, dajte javnosti da vidi kako je to urađeno. Ako ne, onda je reč o klijentelističkoj i kriminalnoj zloupotrebi javnih sredstava“ koja dovodi do devastacije čitave kulturne scene, rekla je Milica Pekić.

Predsednik UO NKSS Luka Knežević Strika ocenio je da je nereagovanje nadležnih na burne reakcije u stručnoj i najširoj javnosti povodom rezultata gradskog konkursa odraz taktike da se „čeka da sve prođe“, navodi se u saopštenju. (kraj) js 19:24

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari