04. april  2018. 13.21  | Izvor: Tanjug

Austrija pokreće inicijativu za zabranu marama u školama

BEČ -

Austrijska vlada namerava da zabrani nošenje marama u vrtićima i osnovnim školama devojčicama muslimanske veroispovesti. 

Prvi je sa tom inicijativom u javnost izašao vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe koji je kazao da treba uvesti tu zabranu kako bi se devojčicama do desete godine omogućio nesmetani razvoj.

iran iranke zene marame jpg

Prema njegovom mišljenju, zabrana nošenja marama u vrtićima i školama pospešio bi i bolju integraciju te dece. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prihvatio je inicijativu Štrahea i najavio da će raditi na odgovarajućem zakonu. Na sednici vlade, prema rečima Kurca, pokrenuta je inicijativa za izradu odgovarajućeg zakona.

Konkretno je rekao da želi da nadležni ministri - obrazovanja Hajnc Fasman, pitanja žena Julijane Bogner Štraus i ministarka integracije Karin Knajsel, izrade zakon o zaštiti dece. Za potpunu primenu tog zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, zbog čega će vlada morati da traži podršku opozicije. Kurc je objasnio da je zabrana korisna jer se time želi delovati protiv razvoja paralelnih društava. Sve devojčice u Austriji trebalo bi da imaju iste šanse za razvoj, naglasio je Kurc.