Bajatović, Čanak: Decentralizacija da, secesija ne

Nacionalne vesti - Sreda 04.04.2018 - 08:58

BEOGRAD - Lider LSV Nenad Čanak i funkcioner SPS-a Dušan Bajatović saglasili su se danas da treba razmišljati o decentralizaciji Srbije kako bi se svi delovi zemlje ravnomerno razvijali, ali da to nikako ne znači da Vojvodina treba da bude republika.

Čanak: Ideja Vojvodina - republika izgubila suštinu FOTO: lsv.rs Čanak: Ideja Vojvodina - republika izgubila suštinu FOTO: lsv.rs
Čanak je rekao da je i sam pre dvadeset godina potpisao dokument da Vojvodina bude republika, ali da je ta ideja "izgubila svoju suštinu".
 
"To je bio način da se Kosovo zadrži u sastavu Srbije. Međutim, pošto je 1999. godine došlo do rata, oružanog proterivanja države Srbije sa Kosova, ta kompletna ideja je izgubila svoju suštinu", kaže Čanak za TV Pink.
 
U svetlu donošenja novog Ustava, kako je rekao, treba razmišljati o decentralizaciji koja će biti udobna za sve građane u Srbiji, te da Vojvodina u tom pogledu nije izolovan slučaj. On je dodao da ligaši nisu za secesiju Vojvodine i pravljenje države, već da treba uvažiti posebnosti severne pokrajine i dozvoliti joj da upravlja resursima što je korisno i za Vojvodinu i za Srbiju.
 
"Bez decentralizacije imate stalne tenzije", rekao je Čanak i kao primer naveo Španiju. Funkcioner SPS-a Dušan Bajatović naglasio je da Srbija treba da "izbalansira pitanje o decentralizaciji" zbog svog razvojnog puta i političke stabilnosti.
 
" Ne može Srbija da se svede samo na Beograd. Beograd će biti i najveći grad u Srbiji, najbrže će rasti... Da bi se ravnomerno razvijali svi krajevi Srbije i da bi se lakše upravljalo resursima treba razmišljati o decentralizaciji", pojasnio je Bajatović.
 
On je naglasio da je Srbiji potrebno da ima razvijene i druge gradove poput Niša, Kragujevca, Novog Sada i da ukoliko se dobro ne sprovede razvojni ciklus Srbija će doći u situaciju da svi idu u Beograd ili da beže u inostranstvo.
 
"Naša država je pred velikim izazovima, ali važno je da su autonomaške tendencije, sepatratističke ideje spale na decentralizaciju", zaključio je Bajatović.
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: