Delibašić oslobođen, četvorici 110 godina (FOTO)

N. BIJELIĆ

02. 04. 2018. u 10:42

Pred Specijalnim sudom izrečene presude za ubistva Nikole Bojovića i Miloša vidakovića. Cvetanović i Novaković dobili po 35, Koljenšić 30, a Vojnović 10,5 godina zatvora

Делибашић ослобођен, четворици 110 година (ФОТО)

Sestra i majka Nikole Bojovića Foto N. Skenderija Foto: N.Skenderija

MILOŠ Delibašić oslobođen je prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu optužbi da je sa sada pokojnim Slobodanom Šaranovićem organizovao kriminalnu grupu čiji su pripadnici u aprilu 2013. godine u Beogradu ubili Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, kao i Miloša Vidakovića tri meseca kasnije u Budvi, usled nedostatka dokaza. Međutim, i pored činjenice da mu je ukinut pritvor, on se u ponedeljak ipak nije našao na slobodi, pošto je odmah upućen na izdržavanje kazne od 15 meseci zatvora zbog ranije presude za falsifikovanje dokumenata.

PROČITAJTE I: Presuda za ubistvo Bojovića i Vidakovića

Protiv Delibašića, kako je utvrdio sud, nije bilo ni dokaza da je podstrekavao na ubistvo Vidakovića, dok ga Tužilaštvo za organizovani kriminal nije ni teretilo da je umešan u Bojovićevu likvidaciju, koja je prema stavu Tužilaštva bila odmazda za ubistvo Šaranovićevog brata Branislava.

Sa druge strane, Saši Cvetanoviću, zvanom Pit Bul, koji je označen da je u centru Beograda usmrtio Nikolu, osuđen je na 35 godina zatvora, dok je pet godina manje dobio Ratko Koljenšić, optužen da mu je u tome pomagao. Cvetanoviću je produžen pritvor, dok se Koljenšić i dalje nalazi u Crnoj Gori, zbog čega se protiv njega postupak vodio u odsustvu.

Kad je reč o ubistvu Miloša Vidakovića, neposredni izvršilac Miloš Vojnović osuđen je na deset i po godina zatvora, ali mu je izrečena jedinstvena kazna od 14 godina pošto je ranije osuđen na tri godine i deset meseci zbog otmice. Slaviši Novakoviću, koji je u bekstvu i kome se na teret stavlja da je pomagao u ubistvu u Budvi, izrečena je kazna od 35 godina. Optužbi da je bio član grupe oslobođen je Goran Bojanić.

Manja kazna za Vojnovića od uobičajene koja se izriče za teško ubistvo (od 30 do 40 godina) doneta je pošto je pre nekoliko meseci sa Tužilaštvom sklopio sporazum o svedočenju. On je u zamenu za blažu kaznu priznao da je ubio Vidakovića, ali je usput teretio i druge za učešće u ovom, ali i u ubistvu Bojovića. Na osnovu njegovog svedočenja, kao i prikupljenih dokaza, sud je doneo osuđujuće presude, a kako je naglasio predsednik veća, sudija Vladimir Duruz, nije bilo dokaza da ga je Miloš Delibašić podstrekavao na Vidakovićevo ubistvo, što je sve vreme tvrdio.

Ubijeni Nikola Bojović

Izricanju prvostepene presude prisustvovale su majka i sestra Luke i Nikole Bojovića, Anđelka i Marija, kao i nekoliko njihovih rođaka. Oni su očekivali maksimalne kazne od 40 godina robije, zbog čega nisu bili zadovoljni odlukom, pa nisu ni ostali do kraja kako bi čuli sudijino obrazloženje uz reči da nema više smisla sedeti i slušati. Za to vreme u delu gde sede optuženi, Delibašić i Cvetanović su pažljivo slušali ono što je govorio predsednik Veća. Nijednog trenutka nisu reagovali na ono što su čuli, da bi se Delibašić prilikom izvođenja iz sudnice nakratko osmehnuo.

Ubijeni Miloš Vidaković

Sudija Duruz je govoreći o ubistvu Nikole Bojovića kazao da su, pored svedočenja Vojnovića, kao dokaze imali i snimke sigurnosnih kamera na kojima se vide dve osobe za koje se nakon antropološkog veštačenja sa velikom sigurnošću može tvrditi da su Koljenšić i Cvetanović.

- Iz iskaza Miloša Vojnovića proizilazi da je Slobodan Šaranović vodio privatnu istragu ubistva svog rođenog brata i da je smatrao da je za to odgovoran Luka Bojović - kazao je sudija Duruz. - Koljenšić i Cvetanović su za Nikolino ubistvo dobili po 30.000 evra. Na snimcima se vidi kako Koljenšić pokazuje Cvetanoviću ko je Bojović.

Sudija je dodao da je na visinu kazni uticao način na koji je ovaj zločin izvršen, odnosno bezobzirnost i brutalnost, pošto je Nikola usmrćen sa 15 projektila u glavu i grudi. Govoreći o motivu, on je naveo da je to bila odmazda za ubistvo Šaranovićevog brata, dok se u slučaju ubistva Vidakovića može samo naslućivati motiv. On je naveo i da za Vidakovićevo ubistvo osim Vojnovićevih tvrdnji nema drugih neposrednih dokaza, zbog čega taj deo svedočenja nisu mogli da prihvate i donesu osuđujuću presudu.

Miloš Delibašić Foto D. Udovičić - "Kurir"


Inače, osim Vojnovića, koji je i sam rekao da Delibašić nema nikakve veze sa ubistvom Nikole Bojovića, niko od optuženih koji su dostupni sudu nije priznao dela koja su im stavljena na teret. Tokom postupka saslušan je veliki broj svedoka, ali sud nije mogao da dođe do navijača Uroša Mišića, koji je i snimljen nadzornim kamerama u Budvi, dok je bio u društvu sa Vojnovićem, Novakovićem i Delibašićem. Vojnović je tvrdio da je, pošto je od Delibašića dobio naređenje da ubije Vidakovića, ovoga sa Mišićem tražio po Budvi, ali je ostao nedorečen da li je navijač bio upoznat sa tim zbog čega to rade i šta treba da usledi.

Protiv Slobodana Šaranovića postupak je obustavljen nakon što je sredinom marta prošle godine ubijen u naselju Dubovica u Budvi, nedaleko od svoje kuće, dok je bio u uobičajenoj šetnji. On je nešto ranije sa Koljenšićem pušten iz pritvora u Spužu, a za njegovim ubicom ili više njih se još traga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je najavilo žalbu na prvostepenu presudu.

Ratko Koljenšić Foto "Vijesti"

OČEKIVANA PRESUDA

ALEKSANDAR Janić, branilac Miloša Delibašića, u ponedeljak je po izlasku iz suda izjavio da je presuda očekivana i da se slaže sa obrazloženjem koje je dao sudija Vladimir Duruz.

- Na osnovu onakvih iskaza i dokaza nije mogla da bude doneta nijedna druga presuda - kazao je Janić.

- Delibašić je godinama trpeo šikaniranje. Bio je okrivljen za dela sa kojima nema nikakve veze.

Saša Cvetanović Foto "Vijesti"

UBISTVO BRATA

INTERESANTNO je da je u septembru prošle godine u Vranju ubijen Jugoslav Cvetanović, mlađi brat Saše Cvetanovića, i to samo pet meseci pošto je ovaj upozorio da bi tako nešto moglo da se dogodi. Sam Saša je nedavno prilikom davanja završne reči, tokom koje je ostao dosledan u odbrani da on nije ubio Nikolu, naveo da zna da su "ponuđene pare da bude likvidiran u zatvoru", kao i da se "smrti ne boji".

MAJKA PRIVOĐENA

PROŠLOG leta u Crnoj Gori su privedeni Anđelka Bojović i Matija Bojović, jer su osmatrali i slikali Koljenšićevu kuću u Nikšiću. U prvom momentu se pojavila informacija da su planirali njegovu likvidaciju, ali je to ubrzo demantovano. Na kraju su osumnjičeni za nedozvoljeno držanje oružja, koje je pronađeno u njihovim vikendicama na Žabljaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

i znamo šta nas čeka

02.04.2018. 11:33

opet će biti pucnjave po beogradu. ajde ministre sve krimose iz CG ravo tamo i zabraniti ulazak.to pričam godinama ovde.