Capital.ba

Njemačke banke i industrija obećavaju pomoć Grčkoj

01.05.2010. / 8:25

FRANKFURT, Izvršni direktor “Dojče banke” Jozef Akerman pomaže u koordiniranju napora njemačkog privatnog sektora u pružanju podrške paketu pomoći za Grčku, izjavio je u petak jedan dobro obavješteni izvor.
Taj konzorcijum je već obećao 1 do 2 milijarde evra (1,33-2,66 milijardi dolara), mada nije postignut nikakav zvaničan sporazum o tome, rekao je taj izvor, ali nije naveo detalje o funkcionisanju tog plana.
Akerman, jedan od vodećih rukovodilaca u Nemačkoj i direktor Instituta međunarodnih finansija, uključio se u formiranje konzorcijuma poslije razgovora sa njemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, rekao je taj izvor.
Šojble je zvao Akermana da bi ga pitao da li bankarski i finansijski sektor mogu nešto učiniti kako bi pomogli u spasavanju Grčke, objasnio je taj izvor i dodao da je Akerman doprinio da se dobiju obećanja od “šačice kompanija”, uključujući banke, osiguravajuće kuće i jednu industrijsku kompaniju, ne navodeći njihove nazive, prenose agencije.
On je ukazao da postoji nada da će i druge kompanije slediti njihov primjer nakon što se tržišta uvjere da njemački privatni sektor ozbiljno prilazi spasavanju Grčke, što će dorineti stabilizaciji tržišta.
Šojble je rekao u Berlinu da bi se banke mogle dobrovoljno uključiti u pružanje pomoći za Grčku, prenio je Rojters.
Njemačke banke su, inače druge, poslije francuskih, po ugroženosti u slučaju finansijskog kraha Grčke.
Akcija njemačkih banaka bi takođe olakšala Šojbleu da skeptična njemačka javnost prihvati trošenje novca njemačkih poreskih obveznika za spašavanje Grčke.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!