On ih šutira, šamara, udara im glavu o zid, davi, vuče po podu, bode ih olovkom...

I. MITIĆ

30. 03. 2018. u 07:50

Roditelji đaka osnovne škole u Vučju dva dana ne šalju decu na nastavu. Učenik u inkluziji šutira, šamara, drugarima otima užinu... Đak već dve godine maltretira vršnjake

Он их шутира, шамара, удара им главу о зид, дави, вуче по поду, боде их оловком...

OŠ "Bora Stanković"

RODITELjI učenika trećeg razreda osnovne škole "Bora Stanković" u Vučju već dva dana ne šalju svoju decu na nastavu, jer ne vide drugi način da skrenu pažnju na to da su mališani žrtve vršnjačkog nasilja koje traje skoro dve godine. Oni tvrde da 25 učenika tog, ali i ostalih razreda, svakodnevno maltretira i fizički zlostavlja drug iz odeljenja i da tome niko ne staje na put. U školi kažu da čine sve što je u njihovoj moći kako bi problem bio rešen.

Škola sarađuje sa nadležnim institucijama, od Školske uprave do Centra za socijalni rad. Ta komunikacija traje duži period i nadamo se da ćemo uskoro stići do rešenja. Očekujemo da će deca danas doći u školu. Situacija je kompleksna, ali se trudimo da pronađemo model kojim će svi biti zadovoljni - kazala je direktorka škole Nadica Filipović.

Ona je potvrdila da je dečak na čije se ponašanje roditelji žale u procesu inkluzije, ali nije želela da govori o detaljima. Opisujući mnogobrojne incidente, roditelji navode da njihova deca plačući odbijaju da idu u školu, jer strahuju od ovog dečaka. On ih šutira, šamara, udara im glavu o zid, davi, vuče po podu, bode ih olovkom, uništava im školski pribor, otima užinu...

- Prošle nedelje je devojčici pocepao duksericu, pa su je roditelji premestili u drugu školu, a izgleda da ni mi nećemo imati izbora, ako konačno neko nešto ne preduzme - zaključuju roditelji i ističu da je dvodnevni prekid nastave bio upozorenje da nasilje u školi više niko neće da trpi.

PERSONALNI ASISTENT

RODITELjI ističu da je dečak inteligentan, ali ne mogu da objasne zbog čega je sklon nasilju. Oni ističu da su stručnjaci ocenili da mu je potrebna pojačana pažnja kako bi pratio nastavu.

- I tom detetu, kao i našoj deci, treba pomoći. Predložili smo da škola za njega zatraži ličnog pratioca, jer je učiteljici teško da vodi brigu o njemu, a da se posveti i ostaloj deci - kaže jedan od roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dan Van

30.03.2018. 13:03

to je model našeg društva u kojem nasilnici maltretiraju okolinu (a država im u tome pomaže)

DW

30.03.2018. 13:03

Inkluzija kao novotarija koju smo uvezli sa Zapada. I dok HR menadžeri psihotestovima (po meni potpuno nezakonito) određuju ko je podoban za nekog poslodavca, iako su kandidati psihički zdravi, dotle u obrazovne ustanove ubacuju psihički nestabilne pod plaštom inkluzije.

smiljka

30.03.2018. 16:50

@Maki - Nije ovo slucaj gde moze batina da resi. Dete ocigledno ima ozbiljne psihicke probleme i potreban mu je pomoc strucnih lica. A istovremeno i skola za takvu decu.

ljubica

30.03.2018. 13:13

Da su roditelji pametni trebalo je da posle nedelju dana ne salju vise svoju decu u skolu da bi tamo bila zlostavljana i fizicki i psihicki. Ta deca su ztrve kao i decak koji ih zlostavlja nasilne inkluzije. Taj decak sa posebnim potrebama mora da ide u specijalnu skolu gde ce nesto moci i da nauci.

bager

30.03.2018. 13:31

ZAto volim zapadnjacki sistem skolstva ,za manje od toga ucenik dobije ispis pa neka roditelji traze skolu koja ce ga primiti, a ta skola trazi dosije o uceniku iz bivse skole ,pa moze i da odbie da ga upise,,u svakom slucaju za najmanju ponovljenu slicnu gresku ide opet van iz skole i tako u krug dok se roditelji ne rese da vaspitaju svoje dete ili ga opstina- drzava smesti u neki centar zatvorenog tipa

Dragan KNN

30.03.2018. 14:28

Више од 25 ученика жртве социјализације "једнога ученика". Дали сте ми овим примјером одличну идеју како да сачувам јабуке: "Ставићу у сваку гајбу јабука по једну покварену" ! До потпунога рјешења овог проблема био би он мени у установи под поачаним надзором , а не да испшатају остала дјеца . Имам дугогодишње искуство рада са малоњетничким деликвентима , а овај дефакто је то !

уча

30.03.2018. 15:02

Овакве ситуације су постале уобичајене, али већина ћути и трпи. Школство је отишло "до ђавола". Агресивна, размажена и неваспитана деца тероришу и учитеље, наставнике и професоре и своје другаре, а систем их штити.

Roditelj

30.03.2018. 21:00

Lagano resenje..sve potice iz kuce..znaci dete nije krivo AMA bas nista..tatica ima duksericu..mobilni..auto...pantalone..pa kad bi ga iscepao puta..razbio po jedan far napred I nazad..iz hira sto mu je dete takvo..smirio bi malo za 24h ..cek da naleti na normalnog roditelja..

Maja

27.09.2018. 10:50

Tužno je što se o inkluziji (svake vrste, kako Roma, tako i dece u školama i društvu) veoma malo priča i piše. Dugo sam tražila neku literaturu o tome i toga praktično da nema. Uknjižarama nisam ništa našla, jedino na netu: http://sumatra.rs/product/inkluzija-dr-sasa-stepanovic/I to je to, jedna knjiga o inkluziji kod nas, to je ispod svakog nivoa. A trebalo bi da svi učestvujemo u realizaciji inkluzije, kako roditelji i nastavnici, tako i građani i država...