Vesti

0

Pripadnici Vojske Srbije odali počast žrtvama bombardovanja

Autor: MIM

Izvor: Beta

Pripadnici Vojske Srbije odali počast žrtvama bombardovanja

Izvor: Foto: Beta / Emil Vas

Diković je istakao da savremena svetska istorija ne pamti razorniju upotrebu sile od tih 78 dana konstantnog bombardovanja, ali "ni veću sramotu jedne civilizacije koja na najbrutalniji način napala malu zemlju ponosnih i slobodoljubivih ljudi".

On je podsetio da je po uzoru na svoje pretke, zemlja hrabrih i ponosnih ljudi inspirisana željom za slobodom pružila herojski otpor na celoj teritoriji, a pogotovo na Kosovu i Metohiji.

"Čuvajmo uspomene na one koji su svoje živote položili tokom NATO bombardovanja jer su, svojom žrtvom, ugradili sebe u našu budućnost", rekao je general Ljubiša Diković.

Kako se navodi u saopštenju, tokom 78 dana odbrane od NATO agresije, medju mnogobrojnim braniocima, stradalo je i 60 pripadnika 37. motorizovane brigade čiju tradiciju nastavlja 21. pešadijski bataljon, danas stacioniran u Raški.

Dan sećanja je obeležen polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama NATO agresije u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Održan je i komemorativni skup u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu, a u Kuršumlijskoj kasarni "Toplički ustanak" služen je pomen i položeni su venci na spomenik poginulima u NATO agresiji.

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske koji se nalaze na intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade", obeležili su Dan sećanja i pomen žrtvama NATO agresije.

U Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u kasarnama i na aerodromima u skupovima su pored aktivnih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO učestvovali članovi porodica poginulih vazduhoplovaca, pripadnici ratnog sastava i članovi udruženja koja neguju vazduhoplovne tradicije.

Komemorativni skupovi i ceremonije polaganja venaca na spomen-obeležja posvećena poginulim pripadnicima Vojske upriličene su i u drugim kasarnama širom Srbije, a pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u komemorativnim aktivnostima koje su organizovali gradovi i opštine, boračke i druge organizacije koje neguju vojničke tradicije.

 

U Prokuplju i Kuršumliji obeležena godišnjnica početka napada NATO na SRJ

U Prokuplju i Kuršumliji danas su polaganjem venaca pred spomenike poginulim vojnicima i policajcima obeležena 19. godišnjica od poečtka napada NATO na SR Jugoslaviju.

U govoru pred spomenikom u centru Prokuplja sa imenima 46 žrtava tog napada, zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović je rekao da je obaveza države da se stalno seća onih koji su tih dana bili najhrabriji i dali živote.

Vence su položile delegacije Opštine, Vojske Srbije, Policije, rodbina, Udruženja boraca rata od 1990. do 1999. i drugi.

Danas je u prokupačkom Garnizonu položem venac pred spomen-ploču prvoj žrtvi napada NATO, vojniku Bobanu Nedeljkoviću.

Kada je napad počeo 24. marta 1999. godine u sedam sati i 45 minuta, prvi projektil je pao na prokupačku kasarnu i usmrtio Nedeljkovića, a potom je pogodjen Centar veze u kuršumliskom garnizonu gde je poginulo 12 vojnika i oficira.

U prokupačkoj galeriji "Boža Ilić" je izložba fotografija i dokumenata "78 dana NATO agresije" koju su priredili istoričari Darko Žarić i Petko Marjanović, kustosi Narodnog muzeja Toplice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR