Kremlj: Savčenko ruski obaveštajac? Besmislica

Ideja da su zamenicu predsednika ukrajinske Vrhovne rade Nadeždu Savčenko regutovale ruske obaveštajne službe dok je bila u zatvoru u RUS "čista je besmislica".

Izvor: Tanjug

Subota, 24.03.2018.

20:48

Kremlj: Savčenko ruski obaveštajac? Besmislica
Foto: Gettyimages/Michele Tantussi

To je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To su verovatno predložili Britanci, oni vole takve teorije. Naravno, to je čista besmislica. Savčenkova je pitanje unutrašnjih poslova Ukrajine", rekao je Peskov u intervjuu za jednu rusku televiziju.

On se zapitao da li će Evropski lideri izdati saopštenje u kom će zatražiti da Kijev oslobodi Savčenkovu, prenosi TAS S.

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko 15. marta ove godine je pred ukrajinskim parlamentom podneo dokument u kome je Savčenkova optužena za niz krivičnih dela, uključujući i teroristički napad tokom sednice parlamenta.

Nedelju dana kasnije ukrajinski poslanici doneli su odluku da se Savčenkovoj ukine poslanički imunitet i izglasali da se protiv nje pokrene postupak.

Ubrzo nakon toga Savčenkova se našla u predistražnom pritvoru. Ona je u petak započela štrajk glađu.

U junu 2014. godine, Savčenkova je uhapšena u Rusiji, gde je kasnije osuđena na 22 godine zatvora zbog saučesništva u ubistvu dvoje ruskih novinara u istočnoj Ukrajini. U zatvoru u Rusiji provela je skoro dve godine, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin nije pomilovao 25. maja 2016. godine.

Nakon toga, ona se vraća u Ukrajinu gde je nastavila svoju aktivnu političku karijeru kao ukrajinski poslanik, navodi TAS S.

Ukrajinske vlasti okrenule su joj leđa nakon što je ona u sopstvenoj režiji putovala u samoproglašene Republike Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, gde je razgovarala sa rukovodstvom tih samoproglašenih republika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: