TORTICE OD ORAHA

Jednostavne za pravljenje tortice od oraha jednostavne su i po sastavu, pa podsećaju na starinske bakine kolače u koje nije išlo puno sastojaka, ali je u njih utkano mnogo ljubavi.

tortice od oraha

Sastojci:

140 grama mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
140 grama šećera
5 jaja
1 vanilin šećer
150 mililitara mleka
140 grama šećera u prahu
5 kašika brašna

Način pripreme:

Polupamo 5 jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca stavimo u sud za mućenje, a belanca u veći dublji sud. Mikserom mutimo žumanca i dodamo šećer u prahu. Potom mutimo i belanca, dodamo ih u sud za mućenje i promešamo žicom. Prašak za pecivo promešamo sa brašnom, dodamo u sud i promešamo žicom. U nauljenu i papirom obloženu tepsiju prespemo testo i pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

U šerpu stavimo mlevene orahe, šećer i vanilin šećer. Promešamo, dospemo mleko pa stavimo na vatru i neprekidno mešajući kuvamo fil. Ispečen patišpanj sečemo na dva dela. Filujemo prvi deo pa preko stavimo drugi deo. Filovani kolač sečemo i svako parče pospemo šećerom u prahu.

Prijatno!