Italijanski fotoreporter u pritvoru, udruženja traže da se brani sa slobode

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas tužilaštvo i sud da italijanskom fotoreporteru Mauru Donatu omoguće da se brani sa slobode.
Italijanski fotoreporter u pritvoru, udruženja traže da se brani sa slobode
Foto: Pixabay (ilustracija)
Donato je u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, pošto je prošlog petka uhapšen u Batrovcima pod optužbom da je izbo troje i opljačkao jednog migranta u Šidu. To su potvrdili Donatov advokat Aleksandar Stjelja i italijanska ambasada, u kojoj nisu želeli da daju nikakve podatke o slučaju.
 
Donato je uhapšen kada je prelazio granicu. Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je istražni postupak i odredilo mu pritvor od 30 dana.
 
Kako se navodi, Donata su kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta sa fotografije koju MUP ima iz pasoša, a koja je stara deset godina. Kako italijanski portal lastampa piše, na toj slici on izgleda potpuno drugačije nego danas.
 
Donatova odbrana tražila je da se migranti hitno pozovu u sud i da im se pokaže novija fotografija Donata. Tužilaštvo je prihvatilo zahtev, a migranti su, pogledavši nove fotografije, rekli da to ipak nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta, saznaje UNS.
 
Prema informacijama tog udruženja, Donato je još u pritvoru jer se čeka još jedan svedok.
 
"Pozivam tužilaštvo i sud da Donatu odmah omoguće da se brani sa slobode i da javnosti predoče sve informacije o tom slučaju. Pravo novinara da slobodno izveštavaju ne sme se ograničavati bez jasnih i opravdanih razloga", izjavio je predsednik UNS Vladimir Radomirović.
 
I Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija