Najnovije vesti
Vesti Beograd
KOLAPS U SAOBRAĆAJU Gradski prevoz jedva funkcionisao, Resnik bio odsečen od grada

KOLAPS U SAOBRAĆAJU Gradski prevoz jedva funkcionisao, Resnik bio odsečen od grada

Sneg u Beogradu koji sve jače pada, napravio je opštu pometnju, pa mnoge linije gradskog prevoza voze skraćeno ili su blokirane u snegu.

sneg Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
sneg

Za sada su skraćene linije: 403 koja saobraća do Zuca i poslednje stajalište joj je sada kod crkve u ovom naselju. Takođe, nešto kraće će ići i linija 402, gde će autobusi ići do centra Belog Potoka.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Zbog zastoja u Ulici Miloja Zekića, 57 neće moći do kraja svoje putanje, a autobusi na liniji 50 idu od Ustaničke do Miljakovca iz tog pravca, dok sa Banovog Brda idu do Vidikovca.

Još veći problem imaju privatni prevoznici koji voze u više delove grada.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

- Blokirane su sve linije sem novobeogradskih i zemunskih. Problema ima na linijama: 20, 25, 25P, 33, 35, 37, 42, 46, 47, 59, 74, 79, 94, gde rade solo autobusi, kao i na linijama 406L i 407L gde rade minibusi. Čak se formirao led i u Tošinom bunaru, gde je ravno - kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Najveći problem bio je u Resniku, jer, kako kaže Tošić, oko 20 sati ni jedna njihova linija nije vozila do tog naselja (94 i 47). Kasnije je put očišćen, linije su uspostavljene, ali sneg koji neprestano pada i dalje pravi probleme.

- U Resnik ne idu više autobusi, skraćeno do Miljakovca, čekaju se čistači - kazao je on.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Stvara se poledica, autobus skliznuo sa puta...

Autobus na liniji 408 koji saobraća do Ralje, skliznuo je sa druma na Kragujevačkom putu, kod Prnjavor škole oko 21.30.

-Vozilo je samo skliznulo sa puta, na sreću nema povređenih - navode iz GSP-a i dodaju da bi autobus uskoro trebalo da bude izvučen iz snega.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Kako objavljuju korisnici društvenih mreža, na ulicama se polako stvara poledica, pa se vozačima savetuje oprez.

Led na putu je na celom potezu od Terazija do Bulevara.

Slična situacija je od Dimitrija Tucovića do Cvijićeve ulice.

Na autobuskim stanicama se stvaraju gužve, a na gradski prevoz se čeka mnogo duže nego što je to uobičajeno u normalnim uslovima.

Dugo se čeka na autobus
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija
Dugo se čeka na autobus

Mnogi javljaju da je produženo i vreme trajanja putovanja.

Kako se vidi na objavi sa Tvitera, od Karaburme do Ceraka je potrebnoo i po dva i po sata.

Glavaš: Ulice se čiste, prvi prioritet prohodan

- Preduzeće "“Beograd put"” je u četvrtom stepenu angažovanja, čiste se ulice prvog prioriteta i one su prohodne - kaže v.d. gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju sa građanima Darko Glavaš.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Prema njegovim rečima, na ulicama Beograda u kojem sneg pada već nekoliko sati, je 120 kamiona, multikarova i mašina “Beograd puta”, kao i još oko 50 vozila i mašina “Beogradskog vodovoda i kanalizacije” i “Gradske čistoće”.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

- “Sve ekipe su na ulicama, intenizvno se tretiraju ulice prvog prioriteta, one su prohodne, a sređuju se i problematična mesta na trasama gradskog prevoza, čiste se trotoari širi od pet metara”, rekao je Glavaš Tanjugu. Sporadičnih problema ima na pojedinim linijama javnog gradskog prevoza, koje se, kaže Glavaš, rešavaju u “hodu”, sa Dispečarskim centrom GSP i Sekretarijatom za javni prevoz - kazao je Glavaš.

Foto: tanjug, Z.Ž. / RAS Srbija

On dodaje da pada sneg srednjeg intenizteta, da je u centralnim delovima grada pao u visini oko pet centimetara, ali i da se, prema trenutnoj prognozi, očekuje da sneg u centru u kontinuitetu pada do sutra u 10 sati, a u runbim delovima i do 12 ili 13 sati.

- Na terenu su i ekipe "“Vodovoda"” i "“Gradske čistoće"”, čiste se slivnici, kako bi oticao sneg koji se topi i kako ne bi došlo do pojave leda, dok ekipe “Čistoće” čiste stajališta, pešačke zone, pešačke prelaze i prolaze. Sutra ujutru, u “prvoj smeni” čišćenju će se priključiti i ekipe "“Parking servisa"” i "“Zelenila"”. “Očekujem da ćemo sutra u prvoj smeni imati 1.500 radnika na ulicama, uz više od 200 kamiona i radnih mašina - dodao je Glavaš.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

On je podsetio sugrađane na obavezu da očiste sneg ispred svojih kuća, zgrada i objekata.

“Temperatura će ići u minus, tako da sve što pada sada ostaje na kolovozu, ali su ekipe svih putarskih preduzeća na ulici”, ponovio je Glavaš.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Ipak, kako kaže, od subote se ocekuju temperature koje će ići u plus, pa će sneg preći u kišu.

“Pošto će u subotu doći do velikog otapanja snega, može da dodje do pojave ledenica i do ugroženosti bezbednosti pešaka zbog kllizanja snega sa kosih krovova i isturenih delova zgrada, tako da je potreban poseban oprez”, rekao je Glavaš.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Podsetio je da je na Savi proglašena redovna odbrana od poplava, dok je kod Kule Nebojša uvedena vanredna odbrana od poplava u dužini od 350 metara.