Saudijski princ potrošio više od milijardu $ na samo tri stvari

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman gostovao je u emisiji "60 Minuta" TV kuće CBS, a odgovorio je na niz pitanja o ulozi islama, ženskim pravima, zatvaranju saudijskih prinčeva, ali i o svom bogatstvu.

Život

Izvor: index.hr

Četvrtak, 22.03.2018.

17:15

Saudijski princ potrošio više od milijardu $ na samo tri stvari
Foto: Gettyimages

Najpre je izjavio da je svestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija islama, zbog čega su ženama oduzeta ljudska prava.

"Bili smo žrtve, naročito moja generacija koja je najviše propatila", rekao je o ultrakonzervativnom talasu koji je zahvatio zemlju 1979. godine.

On je prošlog leta obećao da će žene u Saudijskoj Arabiji moći da voze automobile.

"Žene su apsolutno ravnopravne sa muškarcima. Svi smo ljudska bića, i između nas nema nikakve razlike", rekao je.

Nakon njegovog dolaska na vlast, ublažene su odredbe o tome šta žene smeju da nose, povećan je njihov procenat u radnoj snazi, a radi se i na izjednačavanju plata muškaraca i žena. Kad je reč o kućnom pritvoru za više od 80 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je zatvorio u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, rekao je da je to morao da uradi.

"To što radimo u Saudijskoj Arabiji vrlo je važno i potrebno. Sve smo uradili u skladu sa zakonima", rekao je.

Zamera mu se i trošenje enormnih suma novca, dok javno govori o fiskalnoj odgovornosti i novim porezima, piše Index.

U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 miliona dolara, francuski dvorac za više od 300 miliona dolara i sliku za 450 miliona dolara.

"Što se tiče mojih privatnih troškova - bogat sam, nisam siromašan. Nisam ni Gandi, ni Mendela", objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: