Dostupni linkovi

Nikola Sarkozi pod formalnom istragom


Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi, decembar 2007.
Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi, decembar 2007.

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi pod zvaničnom je istragom zbog navodnog dobijanja finansijskih sredstava za svoju kampanju od strane bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, prenosi BBC.

Istraga se odnosi na nezakonito finansiranje kampanje, zloupotrebu libijskih javnih sredstava i pasivnu korupciju.

Francuski istražitelji završili su ispitivanje bivšeg francuskog predsjednika u sredu. Ispitivali su ga puna dva dana povodom optužbi da je njegova predsednička kampanja 2007. godine tajno primila 50 miliona evra od bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Ovo je druga velika istraga o Sarakozyju koji se takođe suočava sa optužbama o nedozvoljnim troškovima u kampanji za predsedničke izbore 2012. za drugi mandat koje je izgubio.

Nova istraga u Francuskoj potencijalno je najeksplozivnije političko finansiranje decenijama unazad. Sarakozi je neprekidno negirao optužbe i odbacivao ih kao "groteskne".

Ovo je prvi put da je policija ispitivala Sarakozija zbog ovih optužbi. Francuska istraga o optužbama za finasiranje kampanje novcem iz Libije je otvorena 2013.

Niko u istrazi nije naveden kao osumnjičen.

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Francuska je pod njegovim vođstvom igrala glavnu ulogu u rušenju 30-godišnjeg režima Moamera Gadafija 20. oktobra 2011, nakon čega je ova zemlja bogata naftom potonula u bezakonje i sektaške sukobe koji traju do danas.

XS
SM
MD
LG