REKONSTRUKCIJA VLADE SRBIJE: Ana Zorani drma fotelju

D. M.

21. 03. 2018. u 16:01

Sledeće nedelje premijerka i predsednik o rekonstrukciji vlade Srbije. Brnabićeva prozvala ministarku zbog sporih projekata u resoru

РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ана Зорани дрма фотељу

Foto Z. Jovanović

OPSEŽNE konsultacije o rekonstrukciji Vlade Srbije trebalo bi da počnu već sledeće nedelje, a osim najmanje četvoro ministara koji su "viđeni" za smenu, poljuljane su i pozicije vicepremijerke Zorane Mihajlović - saznaju nezvanično "Novosti".

Iako je aktuelna šefica resora saobraćaja i infrastrukture do sada više puta bezuspešno "smenjivana" u medijima, čini se da je ovog puta možda najbliža "crvenom kartonu". Doduše, kako prenose naši izvori, njenu smenu najviše zagovara premijerka Ana Brnabić, s kojom je u neskrivenom sukobu, ali se još ne zna da li se s tim potezom slaže šef države i lider SNS Aleksandar Vučić, s kojim je predsednica Vlade praktično zakazala konsultacije.

Na stolu najverovatnije neće biti samo konkretna kadrovska rešenja, nego i raspored ministarstava, odnosno eventualno razdvajanje postojećih portfelja i uvođenje novih.

- Rekonstrukcija je neophodna da bi Vlada funkcionisala kao tim, i želim da počne što pre i da se što pre završi, da se ne bi ugrozilo efikasno funkcionisanje Vlade. U njoj postoje oni kod kojih je prevelika sujeta, koji nisu timski igrači i imaju možda malo više samopromocije, dok je moj prvi i osnovni kriterijum da imamo igrače koji sve podređuju timu - poručila je u utorak Brnabićeva, koja je prethodno javno "naciljala" Mihajlovićevu prozivkom da se infrastrukturni projekti ne odvijaju dovoljno brzo.

Prema našim informacijama, nova kadrovska kombinatorika u Nemanjinoj 11 tesno je povezana i sa izborom prvog čoveka prestonice. Naime, rekonstrukcijom Vlade otvoriće se prostor za transfer jakih političkih igrača iz gradske vlasti u ministarske kabinete. U tom smislu se kao naslednik ministra finansija Dušana Vujovića sve više pominje Siniša Mali, a spekuliše se i o tome da bi Goran Vesić mogao da preuzme infrastrukturu od Mihajlovićeve, dok bi njoj ostao saobraćaj, ukoliko "preživi metlu".

Kao pojačanje u timu premijerke Brnabić pominje se i direktorka Festivala igre Aja Jung, kao i prvi čovek "Tiršove" i predvodnik liste naprednjaka na izborima u Beogradu Zoran Radojičić. Prema tom scenariju, Jungova bi mogla da uskoči u stolicu ministra kulture umesto Vladana Vukosavljevića. Spekuliše se takođe i o tome da bi "prekobrojni" mogli da budu i Vanja Udovičić (sport) i Goran Trivan (zaštita životne sredine), kao i Goran Knežević, koji bi iz ličnih razloga napustio Nemanjinu 11.


BOLjE "SEČA" NEGO NOVI IZBORI

PLAN je da, posle razgovora Vučića i Brnabićeve, o "mešanju karata" u Nemanjinoj raspravljaju i stranački organi SNS, a zatim da se razgovara i sa ostalim partnerima u vladajućoj koaliciji. Socijalisti, kako je njihov lider Ivica Dačić u više navrata rekao, nemaju ništa protiv "osvežavanja" ministarskog tima, a šef SDPS Rasim Ljajić smatra da je bolje rekonstruisati kabinet nego ići na novo glasanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Darko

21.03.2018. 16:29

Moje mišljenje ! Ne znam samo po kom kriterijumu Siniša Mali može da zameni Dušana Vujovića ? Razlika u kvalitetu je nenormalno velika, čak mogu slobodno da kažem neuporediva. Koji su to rezultati kandidovali Sinišu Malog da vodi Ministarstvo finansija ? Ako se ovo desi, smatram da će SNS izvršiti političko samoubistvo. Što se tiče Gorana Vesića, mislim da ni on nema kapacitete za ministarstvo gradjevine, gde je potreban čovek iz struke a ne pravnik. Koliko je za taj posao Zorana ? Ne znam.

Struka

21.03.2018. 20:18

@Darko - A po cemu je Ljajic strucan za tri resora, zavrsio medicinu. Vec sest godina ne dize d... iz fotelje. Sta je uradio sem sto je zaposlio rodbinu i prijatelje po ministarstvu njih vise od 200.

maniks

21.03.2018. 16:33

Rekonstrukcija se vrsi sa ciljem da se izbaci Zorana u cemu se u potpunosti slazem. Bice zanimljiva intervencija ambasadora koji je Zorani bio na slavi u hostelu / oprosti joj boze gde je slavila slavu./Slazem se sa Seseljom sve sto je on o njoj rekao, da vise radi za tudje interese nego za Srbiju.

Miki - Zg

21.03.2018. 16:49

Ovo što ste analizirali oko rekonstrukcije Vlade je na tragu razmišljanja premijerke i članstva SNS-a,a naročito se to odnosi na jednog ministra-rke ?

Deki

21.03.2018. 18:14

Zasto smenjivati Trivana ako covek radi svoj posao? Niko se nije ovoliko zalgao za ekologiju kao Ministar Trivan. Nadam se da ce opstati barem jos dva mandata kako bi dovrsio zapoceti posao.

Никола

21.03.2018. 18:25

И треба да се замени министар финансија Вујовић због хулиганског пореза на кубикажу возила преко 2000 ссм !

Posmatrac

21.03.2018. 18:30

Jao, pa kako ce jadna Zoka da finansira svoje sminkere i frizere i kupuje tone kozmetike i blansa za kosu- ako je Ana smeni??? Ziv se potresoh.....

Vidox

21.03.2018. 18:35

Ovo nisu čista posla!!! Najbolje rade upravo ministarstva Zorane i Vujovića...Verovatno ne dozvoljavaju muvačinu pa moraju biti sklonjeni...."Srbijo zemljo prokleta"...

Цеца

21.03.2018. 19:04

@Vidox - Није то, него конкуренција - ем права женска, ем амбициозна!

Gen52

22.03.2018. 17:10

@Vidox - "Ceca" E, svakodnevno izlazi iz američke ambasade. Normalno ide po "svoje" mišljenje.

Ljuja1

21.03.2018. 18:54

Da li je tata rekao(za Savamalu)Citiram:"krivi su idioti iz vrha gradske vlasti"?Prosli su gradski izbori i vreme je da se "idioti"udome! I sta sad tu nije jasno?

Жика Лилика

21.03.2018. 19:25

Мушки и женски хетеро имају своје министре, гејке имају свог премијера. Ред би био да и ми имамо бар једног министра!

vitez

21.03.2018. 19:54

Rad ministara se meri koliko puta su u pozitivnom javno pomenuli predsednika. Ovima očito fale recke.

Moze li neko da mi objasni

21.03.2018. 19:54

Kao je bivsi komunista Mire Markovic koji se i danas slika sa crvenim petokrakama i koji je ostetio svoju bazu Karatas kod Kladova Goran Trivan mogao da "dogura" do ministra za ekologiju kada sa ekologijom nema nikakve strucne ili bilo koje druge veze.

Видоје

21.03.2018. 21:22

@Moze li neko da mi objasni - Тако што је најмање важно да ли неко има везе са својим ресором. Какве везе има Зорана Михајловић са саобраћајем и инфраструктуром? Какве везе је имала Кори Удовички са рударством и енергетиком? Увек постоје они за које "по дифолту" мора да буде места, или ако нема, да се измисли.

GMO fikus

21.03.2018. 23:32

Genetski inzenjering cini cuda! Kazu da se u jagode ubacuje gen ribe. E sad cemo videti modifikovanu vladu i ne znamo da li ce fikus preziveti.

Михаиловић Владан

22.03.2018. 10:30

Па питај више шефа за своје мишљење

straja

22.03.2018. 14:56

Barem jedan od nas BLOGERA zasluzuje da bude ministar i da mu resor bude "PLJUVACINA" svega i svacega.....

Gen52

23.03.2018. 10:16

G-dja Mihajlović može da ostane u ministarskoj fotelji ako kao ministar gradjenive donese odgovarajuće propise da se Slobodanu Miloševiću podigne mauzolej u Požarevcu. I to zato što kao bivša članica G17+ sa ostalima nije dozvolila da se posmrtni ostaci Miloševića dostojanstveno sahrane u Beogradu.