Vesti

0

Četvrti put danas bačen suzavac u sali Skupštine Kosova

Autor: SA, VV

Izvor: Beta

Četvrti put danas bačen suzavac u sali Skupštine Kosova

Izvor: Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

Oni su prethodno tri puta bacili suzavac da bi zaustavili rad Skupštine i onemogućili glasanje.

U trećem pokušaju poslanik Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto,  posle čega je Veselji dao pauzu.

Salu su napustili poslanici svih parlamentarnih grupa sa izuzetkom Samoopredeljenja koji su ostali još na svojim mestima.

Bacanje suzavca osudili su i predsednik Kosova Hašim Tači, predstavnici ambasada i evropski komesar za proširenje Johanes Han.


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

 

Predsedništvo Skupštine Kosova isključilo sa sednice poslanike koji su aktivirali suzavac

Predsedništvo Skupštine Kosova danas je odlučilo da sa današnjeg zasedanja bude isključeno pet poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenja koji su bacili suzavac u skupštinsku salu.

Odlukom Predsedništva sa sednice će biti udaljeni poslanici Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju.

Predsedništvo je ovlastilo obezbeđenje da ih, ako odbiju da se udalje, uz korišćenje sile na to nateraju.

Prištinski mediji su objavili snimke kako poslanik Ljiburn Aljiju iz kompjutera poslanika Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijademokratske incijative izvlači glasačke kartice, kako bi onemogućio elektronsko glasanje poslanika ovih stranaka.

Na upotrebu suzavca u sali parlamenta je reagovalo Osnovno tužilaštvo u Prištini koje je objavilo da je počelo istragu o koriščenju suzavca i najavilo da će svi poslanici koji to budu pokušali i uradili biti pritvoreni.

Očekuje se da Skupština nastavi rad i da se glasa o zakonu.

 

Privedena još dva poslanika Samoopredeljenja zbog aktiviranja suzavca u Skupštini Kosova

Policija Kosova privela je danas još dvoje poslanika pokreta Samoopredeljenje zbog aktiviranja suzavca na sednici skupštine na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Policija je, posle četvrtog aktiviranja suzavca na sednici, privela poslanicu Arberie Nagavci i poslanika Valjona Ramadanija.Prethodno su zbog aktiviranja suzavca privedeni poslanici tog pokreta Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju.

Istovremeno je Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo da sa sednice isključi poslanike Samoopredeljenja Aljija Lajčija, Samija Kuertešija, Fatmire Kolčaku, Aberie Nagavci, Arbera Redžaja i Šemsija Sulju.

Nastavak sednice Skupštine Kosova zakazan je za 18.15 časova.

 

Policijsko zadržavanje od 24 sata za pritvorene poslanike Samoopredelenja

Osnovno tužilaštvo u Prištini je večeras saopštilo da je odredilo meru policijskog zadržavanja od 24 sata za sedam poslanika Samoopredelenja koji su danas na sednici Skupštine Kosova aktivirali suzavac.Pritvoreni su poslanici Drita Milaku, Fitore Pacolli, Arbrie Nagavci, Liburn Aljiu, Salih Ziba, Dželal Svešla i Valjon Ramadani.

Oni su koristili suzavac kako bi onemogučili normalan rad Skupštine Kosova i ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Skupština Kosova je tek u petom pokušaju večeras sa 80 glasova za i 11 protiv usvojila zakon o ratifikaciji demarkacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR