SUPRUGA UHAPŠENOG SRBINA NA KOSMETU: Moj Milorad nije zločinac, hoće da nas zastraše

V. ILIĆ - D. ZEČEVIĆ

21. 03. 2018. u 09:01

Vera Zajić, supruga Srbina uhapšenog u Klini na KiM. Dobio kućni pritvor, a nikada nije držao pušku

СУПРУГА УХАПШЕНОГ СРБИНА НА КОСМЕТУ: Мој Милорад није злочинац, хоће да нас застраше

Milorad Zajić, Kuća porodice Zajić u Klini

MOJ muž nije nikakav ratni zločinac, niti je ikada učestvovao u bilo kakvim ratnim operacijama na Kosovu. On je kao službenik u Jugobanci u Klini radio do poslednjeg dana pre nego što su nas proterali. Ali to je politika kosovskih vlasti koje ni po koju cenu ne žele da se mi vratimo na naša ognjišta.

Ovako je u utorak Vera Zajić (68) za "Novosti" prokomentarisala hapšenje svog supruga Milorada (69), koga je, prilikom odlaska u rodnu Klinu, uhapsila Kosovska policija pod optužbom za navodne ratne zločine tokom sukoba na Kosovu.

Njemu je prištinski sud odredio kućni pritvor pa je prebačen u svoj dom u Klini. Kancelarija za KiM Zajiću je obezbedila advokata.

Milorad je 1999. sa svojom ženom i troje dece, izbegao u Požegu, a potom se 2004. doselio u Lučane, gde i danas žive.

- Ma kakvi ratni sukobi, pa Milorad nikada nije pušku u ruke uzeo. Radio je sve vreme u Klini, pa i kad su došli italijanski vojnici Kfora, a potom su nas prognali, sve pod pratnjom vojske - kazala nam je Vera. - Imamo kuću u centru Kline, nismo želeli da je prodamo. Uvek smo računali da ćemo se vratiti, čak smo kuću i potpuno obnovili 2006. Poslednji put smo bili u februaru, niko nam ni reč nije rekao, jer se nikada nikome nismo zamerili.

Prošle nedelje, kako nam je Vera ispričala, Miloradu je stigao poziv iz policije u Klini. Zvali su ga pošto im je kuća mnogo oštećena, pa je on trebalo da o svemu da izjavu. Milorad je otišao u nedelju uveče, da bi ga u ponedeljak uhapsili i odmah prebacili u pritvor u Prištini.

- Prevarili su nas. To oni i žele, da nas zastraše, da se nikada više ne vratimo tamo, iako smo to planirali - drhtavim glasom nam je pričala Vera. - O Miloradu ništa nismo znali do ponedeljka uveče. Dobili smo poziv od Božidara Šarkovića, predsednika Privremenog organa Opštine Klina. On nas je obavestio o svemu i rekao da je Milorad uhapšen. Bili smo zapanjeni.

Kako je za naš list ispričao Šarković, sa Zajićima je kontaktirala Kancelarija za zajednice i pozvala ga da dođe da preuzme stvari koje su mu ukradene pre desetak dana iz kuće, ali je tokom prepoznavanja u policijskoj stanici uhapšen:

- Zajić je miran i tih, porodični čovek. Malo je onih koji se mogu pohvaliti njegovom smirenošću.

Miloradovi sinovi Jovica i Novica, kao i ćerka Jagoda, u utorak su stupili u kontakt sa advokatima na Kosovu. A da Milorad nije bio angažovan, niti pri vojsci, niti policiji tvrdi za naš list njegov sin Jovica:

- Stvarno ne znamo kome je moj otac smetao. Imamo kuću u Klini, jednu u selu, porušenu, i devet hektara imanja. Možda im smeta naša imovina.

I dok u centrali Kosovske policije ne žele da govore o hapšenju Zajića, Kancelarija Vlade Srbije za KiM zatražila je da se Zajić smesta oslobodi i poručila da on i njegova porodica mogu da računaju na svaku moguću podršku i pomoć Kancelarije i države Srbije. Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je u utorak da je hapšenje Zajića još jedan jasan pokazatelj da je prištinsko pravosuđe instrument nasilja nad Srbima u pokrajini, ali i instrument u rukama određenih albanskih političara čiji je cilj stopiranje dijaloga.

- Svaki put kada se u Briselu povedu razgovori, pre svega o formiranju ZSO, na KiM se hapsi neki Srbin, upravo kako bi se stopirao proces. Tako je bilo i u slučaju Bogdana Mitrovića. Posle četiri meseca su ga pustili iz zatvora jer nije bio kriv, ali je u tom trenutku bilo bitno da se dijalog stopira - kazao je Petković.


KOD ISTOKA PRETUČEN SRBIN

Prema saznanjima kosovskog ministarstva za zajednice i povratak sa terena, Zuvića su pretukle komšije Albanci na ulici, nadomak njegove kuće, a motiv napada je problem oko imovine. Osumnjičeni za napad je uhapšen.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić ocenio je da je ovo nastavak pritiska na povratnike kako bi napustili imanja i kako bi neki delovi Kosova ostali bez Srba i etnički čisti.


JEVTIĆ: HAPŠENjE BEZ DOKAZA

HAPŠENjE Zajića izazvalo je među povratnicima strah da svako od njih može biti uhapšen, a da za to ne postoje čvrsti dokazi - ocenio je Jevtić. - Jesmo za sankcionisanje zakonskih prestupa i zalažemo se za to da se na Kosovu uspostavi vladavina prava jer zakon mora biti jednak za sve. Apelujem na strukture koje sprovode zakon da ne preduzimaju hapšenja, pogotovu povratnika na osnovu "upiranja prstom" zbog toga što smo u proteklom periodu imali iskustva da su ljudi koji su optuživani za neko nedozvoljeno delo nevini. O ovome sam razgovarao već sa nadležnima i tražio da se gospodin Zajić oslobodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Petrović M., Beograd

21.03.2018. 09:10

Ovo sa nama Srbima rade i po celoj EU a vi pošete ko papagaji samo o Kosovu, ko da su samo tamo Srbi i nigde više drugde na svetu!!!

Милорад

21.03.2018. 10:45

Наравно да је то тачно,само што то Шиптари раде уз благослов оних који ће наводно нас да приме у њихов "клуб".

Laala

21.03.2018. 10:52

trebalo bi i u Srbiji recipročno.koliko oni Srba proteraju sa Kosova,toliko bi i mi trebali šiptara proterati.a,mora se priznati da ih ima dosta!pa da vidimo dokle bi oni inatili.

srbin

21.03.2018. 13:08

@Laala - Da se spustamo na nivo zlocinaca? To bi bilo sramota. Trebamo ganjati pravdu sudski i cekati trenutak da vratimo svoje.

Čika Velja

21.03.2018. 11:25

Kleveta je krivicno delo...sto znaci da se moze tuziti one koji upiru prstom,ali mislim da bi bilo delotvornije taj prst im gurnuti u oko...jer zakon i finoca su za siptara nepoznata velicina!!!

Gresni pop Milorad

21.03.2018. 13:49

Pitam se samo da li je vlada Srbije cula za termin Reciprocitet?