20. mart  2018. 23.54  →  21. mart  2018. 15.47 | Izvor: Tanjug, Blic, Večernje novosti

Mali najbliži Vladi, poljuljano mesto Mihajlovićevoj?

BEOGRAD -

Baveći se temom moguće rekonstrukcije vlade, "Blic" ističe da je aktuelni gradonačelnik trenutno najbliži Nemanjinoj 11, dok "Novosti" pišu da je pored najmanje četiri ministarska mesta, poljuljana i pozicija ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Kako navodi "Blic", pozivajući se na navode neimenovanog izvora, aktuelni gradonačelnik Siniša Mali sigurno neće ostati na toj poziciji.

"Mali je trenutno najbliži Nemanjinoj 11. Očekuje se da će uporedo sa glasanjem za gradonačelnika i novi saziv Skupštine grada biti sprovedena i rekonstrukcija Vlade. Među opcijama je da Mali zameni ministra finansija Dušana Vujovića ili privrede Gorana Kneževića", navodi izvor "Blic-a".

Taj izvor tvrdi da "oni iz privatnih razloga najverovatnije neće biti u Vladi" kao i da Vujoviću "nije bliska ideja o povećanju plata i penzija", što je dodatan razlog za njegov odlazak.

Prema "Novostima", osim najmanje četvoro ministara koji su "viđeni" za smenu, poljuljane su i pozicije ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Prema izvorima ovog lista, "njenu smenu najviše zagovara premijerka Ana Brnabić, sa kojom je u neskrivenom sukobu, ali se još ne zna da li se sa tim potezom slaže šef države i predsednik SNS Aleksandar Vučić, sa kojim je Brnabić praktično zakazala konsultacije".

Đorđević: O smenama u vladi odlučuje Brnabić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da o smenama u Vladi Srbije odlučuje Ana Brnabić.

Na pitanje da li će biti smenjen, Đorđević je odgovorio da nema vremena da se bavi time pored svog posla.

"Moj posao kao ministra jeste resor koji vodim, i ja se trudim da svaki dan učim i širim svoje znanje. Šireći svoje znanje otvaraju mi se neke druge stvari i mene je Ana Brnabić kao predsednica Vlade izabrala u svoj tim. Ona vodi tim, ona ocenjuje tim i ona je ta koja donosi odluku treba li nekoga zameniti u timu. Ja ću nastaviti da se trudim i tako da radim, a na njoj je kao kapitenu da odlučuje", objasnio je ministar.

List navodi i da na stolu najverovatnije neće biti samo konkretna kadrovska rešenja, nego i raspored ministarstava, odnosno eventualno razdvajanje postojećih portfelja i uvođenje novih.

Pozivajući se na navode izvora, list piše da je nova kadrovska kombinatorika tesno povezana sa izborom prvog čoveka prestonice.

Naime, rekonstrukcijom Vlade, otvoriće se prostor za transfer jakih političkih igrača iz gradske vlasti u ministarske kabinete, te i ovaj list navodi da se sve više spekuliše da će Vujovićev resor naslediti aktuelni gradonačelnik Mali, ali i da bi gradski menadžer Goran Vesić mogao da preuzme infrastrukturu od Mihajlovićeve, dok bi njoj ostao saobraćaj "ako preživi metlu".

List navodi da se kao pojačanje u timu Ane Brnabić pominje direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić kao i direktorka Festivala igre Aja Jung koja bi mogla da zauzme stolicu ministra kulture Vladana Vukosavljevića, a da bi kao "prekobrojni" mogli da budu Knežević, Vanja Udovičić (sport) i Goran Trivan (zaštita životne sredine).

Izvor "Blic-a" navodi da je najbliža poziciji da vodi Beograd trenutno predsednica opštine Savski Venac Irena Vujović, a odmah iza nje je i Radojičić.

"Zasad najbliža poziciji da vodi Beograd je predsednica opštine Savski Venac. Ona uživa veliko Vučićevo poverenje, a već je bila zamenica gradonačelnika i do tančina zna kako funkcioniše Skupština grada", navodi neimenovani izvor.

On dodaje da je i direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj "i sam rekao da bi mu bio izazov da dođe u poziciju da vodi grad", ali da će "ipak konačnu odluku doneti predsednik Aleksandar Vučić uz prethodnu konsultaciju sa strankom koju vodi".

Poslednji rok za odabir novog gradonačelnika je 16. jun, a konstitutivna sednica Skupštine Beograda morala bi da bude održana do 17. maja.

Vulin: Ministri da rade, a ne da razmišljaju o rekonstrukciji

O rekonstrukciji Vlade treba da odlučuje onaj ko je formulisao politiku koju su građani Srbije podržali, a to je Aleksandar Vučić, a ministri do tada ne treba da se bave tom temom, već da rade svoj posao, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Odgovarajući na pitanje novinara o rekonstrukciji Vlade Srbije i o tome vidi li sebe i dalje kao deo tog tima, Vulin je prilikom otvaranja nove operacione sale u Vojnoj bolnici Niš, rekao da ne želi o tome da govori i da je nezahvalno govoriti o sebi.

"O ovoj rekonstrukciji Vlade treba da odlučuje onaj ko je formulisao politiku koju su građani Srbije podržali, a to je Aleksandar Vučić. Do tada ministri uopšte ne treba da se bave time, nego treba da rade svoj posao i da od toga ne prave temu. Ja od toga ne pravim temu, možete da pratite moje političko delovanje svih ovih decenija. Verujem u zajedničku ideju. Dakle, onaj za koga glasa Srbija, a glasa za Aleksandra Vučića u nezapamćenom broju glasova, i nijedan političar u novijoj istoriji Srbije, odnosno od nastanka višepartijskog sistema, nikada nije imao tako visok stepen podrške i tako dugotrajnu podršku među građanima Srbije", rekao je Vulin.

On je ponovio da Aleksandar Vučić ima pravo da odlučuje o tome ko će biti ili neće biti u nekoj budućoj rekonstrukciji.

"Što se mene tiče, moje je da radim i smatram da svi ostali ministri treba da rade svoj posao i da ne razmišljaju o rekonstrukciji Vlade", poručio je ministar odbrane.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 6

Mozes  21. 03. 2018. | 09:00
Mislim da je sasvim svejedno ko ce da vodi Beograd i do sad se pokazao Mali kao covek ..
Sreta  21. 03. 2018. | 10:09
Kandidata ima, svi su oni svojim radom dokazali da su uspešni i ostvareni ljudi. Na kraju Mali još uvek veoma vredno i valjano radi, ne moramo žuriti, ima daleko prečih poslova koje treba odraditi.
Kaca  21. 03. 2018. | 11:44
Sinisa Mali je dokazao svojim delima da je sposoban za to sto radi,a to proizilazi iz toga sto on svoj posao i svoj grad voli.
Kristina  21. 03. 2018. | 14:57
Kako god da bude,svi su ti ljudi pošteno i odgovorno radili svoj posao.Mi to ne odlučujemo,o tome odlučiće predsednik Vučić.On najbolje zna kakoispravno doneti odluku.
grg  21. 03. 2018. | 16:30
Sinisa Mali je covek koji dobro obavlja svoj posao, Zorana takodje, tako da koje god mesto u buducnosti imali, sigurno ce opravdati svojim kvalitetnim radom.
reza  21. 03. 2018. | 17:37
Nema tu nikakvih ljuljanja ili ne,rezultati daju svima za pravo da preispitaju svoj rad u vladi i uvide sami gde su grešili i da li će biti promenjeni u rekonstrukciji vlade.