Svet

0

London nezadovoljan kako je Izrael osudio napad na bivšeg ruskog špijuna

Autor: AP

Izvor: Beta

London nezadovoljan kako je Izrael osudio napad na bivšeg ruskog špijuna

Izvor: Foto: Pixabay

Mediji na hebrejskom jeziku izveštavaju da London nije zadovoljan izraelskim odgovorom na taj napad.

"Očekujemo oštrija saopštenja podrške od svih naših bliskih partnera, uključujući Izrael", saopštila je danas Ambasada Velike Britanije u Tel Avivu, očito aludirajući na nezadovoljstvo zbog načina na koji je Izrael osudio incident.

Skripalj, koji je nekada bio dvostruki agent, zajedno sa svojom ćerkom Julijom i britanskim policajcem otrovan je 4. marta retkim i snažnim nervnim agensom. On i ćerka su u kritičnom stanju dok je stanje policajca ozbiljno, prenose izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu je 15. marta osudilo ono što je označilo "događem koji se desio u Velikoj Britaniji".

"Izrael s ozbiljnošću gleda na dogadaj koji se desio u Velikoj Britaniji i oštro ga osuđuje. Nadamo se da će međunarodna zajednica sarađivati kako bi se izbegli dalji takvi događaji", navedeno je u saopštenju.

Izraelsko maglovito saopštenje nije bilo u skladu sa izjavama drugih britanskih saveznika koji su naveli da Rusija stoji iza napada. Lideri Velike Britanije,SAD, Francuske i Nemačke osudili su tu zemlju za pokušaj ubistva.

Moskva je porekla da je ona izvor nervnog agensa kojim su Skripaljevi otrovani.

Osim toga izraelski mediji navode da je saopštenje Izraela objavljeno na direktan zahtev britanskog ambasadora u Tel Avivu upućen zvaničnicima u kabinetu premijera dan ranije.

Izrael se navodno pribojava da ne razljuti Moskvu koja je preuzela glavnu ulogu u sirijskom građanskom ratu. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu čestitao je u ponedeljak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na izbornoj pobedi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR