Najnovije vesti
Kultura Vesti
Domaći film "Zlogonje" nagrađen na kanadskom festivalu TIFF Kids

Domaći film "Zlogonje" nagrađen na kanadskom festivalu TIFF Kids

Samo nekoliko dana nakon premijernog prikazivanja, dečji film "Zlogonje" Raška Miljkovića osvojio je nagradu za najbolji igrani film za uzrast 8-10 godina na TIFF Kids festivalu u Torontu.

zlogonje tiff1 Foto: Taramaunt / Promo
zlogonje tiff1

Žiri mladih od 8 do 10 godina je izjavio da film predstavlja veliko iskustvo iz kojeg svi mogu mnogo da nauče. 
"Ovo ostvarenje na bajkovit način prikazuje rađanje prijateljstva i kako se u modernom društvu čuvaju prave porodične vrednosti i naizgled nepremostivi problemi postaju rešivi uz ljude koje voliš", stoji u obrazloženju.

TIFF Kids je festival na kojem se prikazuju filmovi namenjeni najmlađoj publici i sastavni je deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu - Toronto International Film Festivala. Ove godine održan je 20. put.
- Jako sam ponosan na ekipu i naše mlade glumce. Divan je osećaj, zaista nismo ni sanjali da ćemo sa debitantskim filmom završiti na tako velikom festivalu, a kamoli i dobiti nagradu - izjavio je reditelj Raško Miljković.

Nagradu za najbolji dugometražni film za uzrast 11-13 godina osvojio je animirani "The Breadwinner" Nore Tumi.

"Zlogonje" su priča o desetogodišnjem Jovanu rođenom sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojem je slobodan da uradi i bude ko god poželi.
Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica, Milica. Ona malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala...

Mihailo Milavić
Foto: Taramaunt / Promo
Mihailo Milavić

U filmu "Zlogonje" glavne uloge tumače mladi glumci Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, a ostatak ekipe čine Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.
Film je nastao pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji su pisali Marko Manojlović i Miloš Krečković, rađen je po motivima knjige "O dugmetu i sreći" autorke Jasminke Petrović. Koproducent ​na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije​. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer Đorđe Marković, dok je scenograf Aljoša Spajić.

U distribuciji Taramount filma, "Zlogonje" u bioskope u Srbiji i okruženju stižu 27. septembra.