Neuspeh emisije državnih obveznica, omalovaženi domaći investitori

Kamate na državne obveznice ponuđene domaćim kupcima krajem prošle godine bile su oko stope inflacije, a nije bilo ni mogućnosti sekundarne prodaje, pa ne čudi što emisija nije uspela.
Neuspeh emisije državnih obveznica, omalovaženi domaći investitori
Foto: 021.rs

Piše: Živan Lazić

Građani Srbije, prema državnim procenama, imaju oko deset milijardi evra štednje; kako poslednjih godina banke skoro da i ne daju kamatu na uloge, mnogi imaju problema da sačuvaju vrednost novca.

Prošle godine inflacija je u evrozoni iznosila 1,7 odsto i pri takvoj stopi za 23 godine kupovna moć novca se prepolovi pa nije lako održati vrednost ušteđevine.

Kako očuvati ušteđeno

Inflacija u Srbiji, dinarskoj zoni, iznosila je 3,1 odsto, oko nivoa trenutnih bankarskih kamata na dinarsku ušteđevinu. Za ulaganje u nekretninu treba imati dosta visoku svotu, pa su vlasnici skromnijih ušteđevina sa malim mogućnostima izbora.

Uočavajući problem, Srbija je krajem prošle godine pokušala domaćim kupcima da ponudi državne obveznice, kao alternativu za, inače neisplativu štednju u bankama. Vrednost emitovanih evroizovanih obveznica bila je 80 miliona, dok je dinarskih emitovano u iznosu od 12 milijardi.

Slab odaziv kupaca

Međutim, odziv kupaca bio je više nego skroman; evroobveznica je kupljeno za 17,5 miliona, dinarskih tek za 196 miliona, dakle osam i po puta manje. Pitanje je zašto se vlasnici deset milijardi evra štednje nisu odazvali u većem broju i većim obimom kupovine.

Pogledamo li uslove emisije primetićemo da nisu bili baš podsticajni. Najtraženije su bile evroobveznice na deset godina, sa prinosom od četiri odsto.

U uslovima kada pojedine centralne banke prodaju svoje hartije i za nula odsto kamate, što će reći da su kupci zadovoljni time što im država obveznicama samo čuva novac, četiri odsto i nije mala kamata. Nevolja je, međutim, što nije bilo sekundarne prodaje obveznica, odnosno kupljenu hartiju novi vlasnik nije mogao prodati pre roka dospeća.

Dakle, ne pre deset godina. Izostala je dragocena mogućnost da se, u slučaju potrebe, hartija u sekundarnoj prodaji, uz diskont (gubitak) proda.

Dinarske obveznice potpuno neinteresantne

Kod dinarskih obveznica kamata je bila šest odsto za desetogodišnje, četiri odsto za dvogodišnje ročnosti. Kako je prošle godina inflacija u dinarskoj zoni bila 3,1 odsto, vidljivo je da je prinos bio znatno manje podsticajan nego u slučaju evroobveznica. Stoga i ne čudi da su hartije u evro valuti bile traženije.

Srbija nikada nije imala razvijenije tržište obveznica i među ovdašnjim življem nema navike da ulaže u hartije od vrednosti. Ipak, neuspeh je umnogome uzročen okrnje osmišljenim uslovima emisije, posebno pri emitovanju hartija u domaćoj valuti.

Kao da je država nedorečenom procedurom htela domaće ulagače da drži podalje od finansijskog tržišta. Istovremeno ovdašnji investitori još uvek nemaju dovoljno poveranja u dinar.

Stavimo se u poziciju ovdašnjeg građanina koji bi trebalo da odluči kako raspolagati teško zarađenom ušteđevinom. Vidi da Srbija nema veći ekonomski rezultat, BDP po glavi stanovnika nikako da pređe 5.000 evra i po tome više ličimo na afričke nego na evropske države.

Ulagači procenjuju

Još je veći problem nedovoljna zaštita svojine i ugovora. Brojne afere pokazuju da pravna država, bar onako kako je Evropljani regulišu, u nas ne funkcioniše.

Iskustvo malih akcionara je slikovit primer nezaštićenosti ulaganja. Realno, građanin nema osnova da Srbiju doživljava ni kao prosperitetnu, ni kao pravno sigurnu državu.

Stoga neuspeh prošlogodišnje emisije državnih obveznica nije iznenađenje. Podatak da je potražnja za hartijama nominovanim u domaćoj valuti bila čak osam i po puta manja nego potražnja za nominovanim u evru pokazuje da ulagači ni aktuelnu monetarnu politiku ne percepiraju kao obećavajuću.

  • G

    21.03.2018 18:35
    Pa dobro, gospodin Lazić konstantno pokušava da plasira nestručne tekstove u kojima govori o "precenjenom" dinaru, pa ako uspe u svom naumu iz samo njemu poznatog interesa pisaće ponovo o tom "BDP po glavi stanovnika" koji sada "nikako da pređe 5.000 evra" ali kako ne može da pređe 2000 evra obzirom da gospodin smatra da se privreda zemlje oporavlja uništavanjem i destabilizacijom njene valute.
  • miki

    20.03.2018 15:14
    teci, teci dunave...
    Hvala autoru i R021 sto su nas uprilicili za jedan ovakav tekst. O rezultatima navedene emisije obveznica RS od prosle godine, nije bilo nikakavih informacija do ovog teksta. Sobzirom da mi je navedena tema poznata, bilo mi je ocekivano da se cela prica ovako i zavrsila. Da su obveznice vredne ulaganja onda stedise ne bi ni mogli da kupe obveznice vec bi one bile u rukama privilegovanih... Kad se uspostavi svarno slobodno trziste i vladavina prava onda cemo imati razvoj, bolji standard zivota... ovako imamo politicku elitu, kler, tajkune, aparacike,... uvezane u jedno klupko...
  • Anonimus

    20.03.2018 10:36
    Zanimljiva pričica govori da država nejednako tretira domaće i strane investitore, i kada je reč o uagačima u finansije. Pri emisijama obveznica za strane ulagače, kupljena hartija se može u svakom trenutku ponuditi na sekundrnom tržištu, a i i jačanje dinara stranom kupcu povećava kamatu upravo za stopu rasta vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.