Do 30. marta prijave za nagrade za doprinos pristupačnosti

Tanjug

19. 03. 2018. u 23:20

Zaštitnik građana saopštio je danas da je do 30. marta produžio rok za prijavu na javni poziv za dodelu nagrada gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji

До 30. марта пријаве за награде за допринос приступачности
Zaštitnik građana saopštio je danas da je do 30. marta produžio rok za prijavu na javni poziv za dodelu nagrada gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su u 2017. godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju.


Takve nagrade Zaštitnik građana dodeljuje u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština - Savezom gradova i opština Srbije.


"Na ovaj način, Zaštitnik građana želi da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou, kao i da ostvari bolju međusobnu saradnju sa gradovima i opštinama u Republici Srbiji u cilju utvrđivanja stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se, u punoj meri, ne primenjuju propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji. Takođe, ova inicijativa će pružiti značajne informacije za formulisanje preporuka i planova za unapređivanje pristupačnosti u okviru nadležnosti gradova, opština i gradskih opština", navodi se u saopštenju.



Gradovi i opštine mogu da podnose prijave o svojim aktivnostima i inicijativama u jednoj ili više oblasti, kao na primer, za institucionalnu podršku unapređenju pristupačnosti, za aktivnosti i inicijative pravovremenog planiranja i uklanjanja arhitektonskih barijera ili za aktivnosti i inicijative uklanjanja informaciono-komunikacionih barijera.


Pristigle prijave će ocenjivati konkursna komisija koju će činiti predstavnici/e Zaštitnika građana, Stalne konferencije gradova i opština, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i udruženja građana koji su članovi Saveta Zaštitnika građana za osobe sa invaliditetom.


Nakon analize pristiglih prijava i prateće dokumentacije, konkursna komisija će sačiniti listu gradova i opština koji su ušli u uži izbor za dodelu nagrada, nakon čega će posetiti predmetne gradove i opštine, kako bi nakon neposrednog uvida u sprovedene projekte, donela Odluku o dobitniku nagrade.


Prijava mora da sadrži popunjen prijavni formular, koji se može preuzeti na internet prezentaciji Zaštitnika građana, opis inicijative (ili inicijativa), odnosno aktivnosti sa kojima se gradovi i opštine prijavljuju za nagradu, kao i prateću dokumentaciju kao dokaz o sprovedenim inicijativama.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije