I struju blokira ZSO

G. Č. - D. R. Đ.

19. 03. 2018. u 16:52

U Briselu nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine uoči susreta Vučića i Tačija. Primena dogovora iz energetike zakočena jer nema Zajednice

И струју блокира ЗСО

OSNIVANjE Zajednice srpskih opština, energetika i puštanje u saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici, teme su o kojima su u ponedeljak u Briselu razgovarali tehnički timovi Beograda i Prištine na početku trodnevne runde dijaloga na ekspertskom nivou.

Od eventualnih rezultata tehničkog dijaloga zavisiće hoće li u petak predsednici Srbije i privremenih institucija iz Prištine, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, potvrditi napredak u dijalogu, posle njegovog dužeg tapkanja u mestu.

Glavna prepreka u trenutnom odvijanju dijaloga je odbijanje Prištine da primeni jedinu obavezu koju je imala prema prvom Briselskom sporazumu, a to je da formira ZSO. Što se tiče Sporazuma o energetici, njegovu primenu koči opstrukcija Prištine pri osnivanju dve srpske kompanije "EPS trgovina" i "Elektrosever" na severu KiM.

Iako su predstavnici EPS-a predali potrebnu dokumentaciju za registraciju, Priština je u četiri navrata odbacila zahteve kao "nekompletne i nesaglasne tzv. kosovskim zakonima i Briselskom sporazumu". Takođe, prema dogovorima, Kosovo bi trebalo da postane zasebna energetska kontrolna oblast, ali tek kad se formiraju dve srpske kompanije na severu čiji bi osnivači bili EPS i ZSO, ali Priština pokušava da ovaj deo sporazuma koji se tiče osnivača "zaobiđe".

Na pitanje šta očekuje od dve strane kad je reč o ispunjavanju obaveza, kao što je osnivanje ZSO, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič kaže:

- Očekujemo punu implementaciju onoga što je bilo dogovoreno u dijalogu. Isto važi za ZSO, kao i za druge dogovore, recimo, o energetici. Rad u tom smislu se intenzivirao i ovi sastanci u sledećim danima konkretan su dokaz da na tome radimo.

Tokom utorka delegacije će se baviti pitanjem upravljanja administrativim prelazima, dok sreda treba da bude posvećena primeni sporazuma o registarskim tablicama.

Pojačani tempo u dijalogu biće zaokružen u petak, kada će gosti kod visoke predstavnice biti predsednici Srbije i privremenih institucija iz Prištine, Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Kocijančičeva ističe da će Vučić i Tači razgovarati o sveukupnoj normalizaciji odnosa:

- Pogledaće i gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, ali će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika.


ZA SEVER NI CENT

KOSOVO je poslalo poruku EU da više neće platiti nijedan cent za energiju potrošenu na severu. Poruku EU formalno će podneti Klaus Toepfer, bivši nemački ministar životne sredine, koji je iz nemačke vlade imenovan za posrednika da pomogne u rešavanju problema po pitanju električne energije, preneli su prištinski mediji.


ĐURIĆ: NI OBRISI SPORAZUMA

ZA sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, niti se može predvideti šta EU pod tim podrazumeva. Ali, trajno i održivo rešenje je neophodno za stabilnost ovog dela Evrope - rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, za bečki "Standard". On je naveo i da ako dođe do referenduma, na njemu neće biti pitanje kosovske nezavisnosti.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Косовац

19.03.2018. 18:32

Мани се те заједнице која неће да траје ни три године! И било каквих споразума са окупаторима! Само Р1244!

Трајко Призренац

19.03.2018. 18:44

Компромис - они нама ту заједницу 4 општине (са "већим локалним овлашћењима"), а ми њима? "Правно обавезујући споразум" о пријему у УН, ЕУ и НАТО "државе" коју "никада нећемо признати"?

arsa

20.03.2018. 09:26

@Трајко Призренац - Kompromis???Nekad se to zvalo drugacije.Jedno je sigurno, ako ne odbranimo Kosovo i Metohiju necemo odbraniti Srbiju, necemo imati drzavu.Zato, manite se corava posla i pregovora sa okupatorima.Jedino o cemu moze da se pregovara je sprovodjenje rezolucije 1244 do kraja i nista vise.Bar za sada.Jos malo i resice se sve.

Ђорђе С.

20.03.2018. 11:57

@Трајко Призренац - arsо, овим "дијалозима" са Албанцима и са онима који су 1999. и 2008. јасно показали какав је њихов став о "косовском питању", сигурно нећемо да одбранимо КиМ! Једини начин је да послушамо савет Русије и вратимо "проблем" у СБ УН и у оквире Р1244, уз понуђену руску (а сигурно и кинеску) помоћ!

zoran

19.03.2018. 21:31

Ne treba ni sesti, ni razgovarati !! Ne treba ni zuriti, svet je uzavreo i nije trenutak za odluke ! Sve ste im dali, a za uzvrat nista niste dobili ! Dakle, prvo Rezolucija 1244 da se do detalja sprovede, pa ce se onda videti !! Ovo, dosada uradjeno je kapitulacija, Srbi nikad nece pristati da se odreknu Kosova !!

Јована

20.03.2018. 14:55

@zoran - "za uzvrat nista niste dobili", нити ћете добити! Али, ви то и сами знате...