19. mart  2018. 16.03  →  18.25 | Izvor: RTV

Sombor: Povećan broj razvoda

SOMBOR -

Brak je očigledno u krizi jer statistika govori da mladi bračni parovi sve češće odlučuju da se razvedu umesto da potraže savet kako da sačuvaju brak. U Somboru je sve više razvoda.

video icon

Na teritoriji grada Sombora, tokom 2017. godine, sklopljeno je 428 brakova, a u Osnovnom sudu u Somboru donesene su 264 presude o razvodu. To znači da je svaki drugi brak završen razvodom. Bez obzira što ovaj veliki procenat pokazuje da je brak u krizi, samo 7 do 10 odsto odraslih se javlja dobrovoljno u bračno savetovalište.

"Dođu ovde u savetovalište i obično razgovaraju sa nama na neku od tema. Svaka od razvojnih faza je obeležena nekim specifičnim problemima. Razlozi su mnogobrojni, od materijalnih, psiholoških, personalnih, transgeneracijskih, bilo da je u pitanju odnos sa porodicom, primarnom porodicom, bilo sa suprogom ili supružničkom stranom",  kaže Robert Hauck, dipl.psiholog-psihoterapeut.

Psiholozi kažu da se lakše očuvaju brakovi koji su ranije sklopljeni.

"U barku sam 39 godina, iz tog braka imam dvoje dece. Za uspešan brak prvo je potrebna ljubav, razumevanje, tolerancija i razgovor", kaže Marija Marić.

"U svakom braku dođe do nesuglasica i ako ti to držiš u sebi i ne kažeš njemu zašto se ljutiš i zašto se ponašaš tako onda će to vremenom otuđiti jedno od drugog", kaže Marija Vlaškalić koja je 46 godina u braku.

Zbog načina života, sve težih materijalnih uslova, bračni odnosi najviše trpe. A li po svemu sudeći i nedostatak razumevanja i slušanja druge strane su razlozi zbog kojih mladi sve češće odlaze u sudnicu umesto u bračno savetovalište.

 

Tagovi
Srodne vesti