Vesti

0

Brnabić: Jeremić ne zna ništa o poseti Vučića Njujorku

Autor: MIM

Izvor: N1

Brnabić: Jeremić ne zna ništa o poseti Vučića Njujorku

Izvor: Foto: Beta / Slobodan Miljević

Upitana o tajnom sastaku sa Tačijem u utorak u Parizu, o kome je u javnosti govorio Vuk Jeremić, Brnabić je rekla da je to pitanje za predsedništvo i da ona "neće da glumi portparola Vučića".

Ona je rekla i da Vuk Jeremić ne zna ništa o poseti Vučića Njujorku.

Vučić je potvrdio sinoć na svom tviter nalogu da se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Vučić se na postu osvrnuo i na raniji komentar Vuka Jeremića tim povodom.

Prethodno je potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov potvrdio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku. On je dodao i da će Vučić o svojim aktivnostima obavestiti građane Srbije odmah po povratku iz Njujorka i Brisela.

Jovanov je u pisanoj izjavi naveo da će Vučić kao i uvek, o svim svojim aktivnostima i o svemu što radi, a u skladu sa Ustavom, obavestiti građane Srbije odmah po povratku iz Njujorka i Brisela.

On je tako odgovorio na izjavu predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da Vučić tajnim pregovorima s kosovskim liderima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem "nespretno pokušava da doskoči međunarodnoj zajednici" i "kupi dodatno vreme za sebe i svoje koalicione partnere" u Prištini, te da se u utorak sastao u Parizu na tajnoj večeri sa Tačijem, a da je u nedelju odleteo privatno u Njujork, o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena.

Jovanov je Jeremića nazvao "detektivom" i naveo da "zaslužuje" sve čestitke jer je video Vučića u prepunom avionu Er Srbije, a koji se slikao sa najmanje 50 putnika.

 

Brnabić najavila pomoć Smederevskoj Palanci

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas pomoć Vlade Srbije Smederevskoj Palanci, kako bi smanjila dug koji je dostigao nešto više od tri milijarde dinara, zbog zloupotreba lokalnih opštinskih čelnika u prethodnim sazivima.

"Stanje u Smederevskoj Palanci koje je nasleđeno je i tužno i neverovatno. Dug je nešto veći od tri milijarde dinara i jednak je iznosu tri godišnja budžeta Smederevske Palanke", kazala je ona prilikom poste toj opštini.

Brnabić je istakla da su postojale mahinacije i zloupotrebe u lokalnoj samoupravi.

"I dalje je neverovatno da je neko imao obraz i neprofesionalnost da dovede loklanu samoupravu koju vodi do ovog stepena devastacije", rekla je Brnabić i istakla da ono što se desilo u Smederevskoj Palnci "nije viđeno nigde u Srbiji".

Kako je istakla, postojala je šema po kojoj bi u bankrot bilo oterano jedno komunalno preduzeće, nakon čega je, da bi se izvukao novac, otvarano drugo, pa bi i ono završili u bankrotu, pa bilo otvoreno treće i "tako 19 komunalnih preduzeća".

Brnabić je podestila da je budžet Smederevske Palanke od decembra 2012. u neprekidnoj blokadi, a građani su se suočavali i sa restrikcijama vode.

"Imate lokalne samouprave u Srbiji koje su u teškom stanju, zbog svog nasleđa, geografskog položaja, težine da tu dovedete investicije, ali nemate nigde situaciju kao u Smedrevskoj Palanci", rekla je ona i ukazala da nije pomoglo ni to što se opština nalazi u blizini Beograda i blizu autoputa.

Podsetila je i da je kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave sa svojim timom napravila sanacioni plan fiskalne konsolidacije Smedrevske Palanke, pa je od tada dug smanjen za oko 260 miliona dinara.

"Reprogramirani su najveći dugovi i pregovara se sa komercijalnim bankama da se otpišu delovi velikih dugaovanja", rekla je ona i izrazila nadu da ;će se u narednih nekoliko nedelja i to otpisati.

Brnabić je naglasila da će potom vlada Srbije, da bi pomogla građanima Smederevske Palanke, prebaciti neka srestva kako bi se ti dugovi platili i da bi se deo otpisao.

Podsetila je i da su iz budžetske rezerve u decembru 2017. prebačena sredstva da bi se kupile nove pumpe za vodovod u Smederevskoj Palanci, pa tako od 23. decembra više nema restrikcija vode.

"Mora da se završi rekonstrukcija kompletne vodovodne mreže koja ima gubitke od 74 odsto", rekla je Brnabić i najavila da je za projekte sanacije vodovoda spremljeno oko četiri miliona evra.

Nakon obilaska nasipa na Jasenici, u koji uloženo nešto više od 1,5 miliona evra, Brnabić je navela da je u tom kraju, kako bi se sanirale posledice poplava, očistili kanali, sanirala korita reka i izgradili nasipi uloženo nešto više od dva miliona evra.

Dodala je da je za radove na Opštoj bolnici u Smederevskoj Palanci država izdvojila nešto više od 8,5 miliona evra i izrazila nadu da će rekonstrukcija bolnice početi do kraja leta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR