Svijet

Navalni: Bojkotujte izbore, autobusi dovoze birače zbog Putina

Navalni: Bojkotujte izbore, autobusi dovoze birače zbog Putina
Foto: Tanjug/AP | Navalni: Bojkotujte izbore, autobusi dovoze birače zbog Putina

MOSKVA - Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni pozvao je Ruse da bojkotuju predsjedničke izbore putem JYouTube-a.

Oglasio se i njegov pomoćnik Ivan Žganov, koji kaže da autobusi dovoze glasače na biračka mjesta, kako očekivana pobjeda aktuelnog predsjednika Rusije Vladimira Putina ne bi bila "ukaljana" malom izlaznošću.

Prema zvaničnim podacima koje je zamjenik predsjedavajućeg Centralne izborne komisije Rusije (CIK) Nikolaj Bulaje saopštio tamošnjim medijima, do 12:00 časova po moskovskom vremenu 34,72 odsto birača je glasalo.

"Ovo bismo nazvali 'autobuskim izborima''', rekao je Žganov, dodajući da pojedine organizacije na birališta autobusima dovoze veliki broj ljudi, prenosi Rojters.

Navalni je putem YouTube-a rekao da neće glasati i pozvao svoje sugrađane da urade isto.

Kritikovao je sedam kandidata u trici za predsjednika, zato što nisu kritikovali Putina zbog navoda o "punjenju" glasačkih kutija lažnim listićima i drugih neregularnosti.

"Takvi kandidati nisu vrijedni vašeg glasa", poručio je Navalni na svom blogu, prenosi AP.

On je takođe veći dio dana putem Twittera objavljivao snimke i fotografije navodnih neregularnosti na današnjim izborima.

Navaljni nije mogao da se kandiduje za predsjedničke izbore zbog krivične presude, za koju mnogi kažu da je politički motivisana, navodi AP.

Ruski zvaničnici koji prate glasanje na današnjim predsjedničkim izborima u toj zemlji objavili su da provjeravaju nekoliko incidenata s ubacivanjem lažnih listića u kutije na biračkim mjestima, prenosi AP.

Navodi se da je jedan od incidenata zabilježen u gradu Ljubirci na obodu Moskve, tokom kojeg su, prema riječima predsjednice izborne komisije za region Moskve Irine Konovalove, u glasačku kutiju ubacivani ranije zaokruženi listići, zbog čega su svi glasovi u toj kutiji proglašeni nevažećim.

AP prenosi da je u gradu Artjom na dalekom istoku Rusije neidentifikovani muškarac ubacio nekoliko listića u kutiju, koja je potom zapečaćena, a muškarac uhapšen.

Navodi se i da Centralna izborna komisija Rusije provjerava tvrdnje o ubacivanju ranije zaokruženih listića u regionu Kemerovo u Sibiru.

AP navodi da su nezavisni posmatrači izbora i aktivisti iznijeli tvrdnje o brojnim incidentima s ubacivanjem ranije zaokruženih listića i drugim neregularnostima na izborima na kojima se očekuje sigurna pobjeda ruskog predsjednika Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije