Repriza lanjskog finala 1Foto: EPA-EFE ANTHONY DEVLIN - EPA-EFE PETER POWELL

Neki od četvrtfinalista fudbalske Lige šampiona slave, a neki proklinju Andreja Ševčenka, zbog onoga kako je selektor Ukrajine i najbolji igrač te zemlje svih vremena spojio timove na tri koraka od odlučujućeg meča za prevlast u Evropi, 26. maja na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Dvostruki uzastopni osvajač „ušatog pehara“, Real, i njegov prošlogodišnji rival u finalu Juventus nameravali su i ove sezone da guraju do kraja, ali će španskom ili italijanskom velikanu Top osam biti krajnji domet u ovom izdanju LŠ, s obzirom da su jedan drugome prepreka. Treći put u tri godine, jer su Madriđani pre nego što su u Kardifu pregazili Torineze (4:1) ispali od „stare dame“ u polufinalu 2015, posle 2:1 na Apeninima i 1:1 na Pirinejima. U ostalih devet duela u elitnom UEFA takmičenju Real je tri puta pokupio sav „kajmak“, u pet navrata ceo plen je otišao u ruke Juventusa, a samo jedan nije imao pobednika.

– Ne verujem da će timovi biti opterećeni prošlogodišnjim finalom, ovo su novih 180 minuta i drugačiji tip utakmica. Mislim da možemo da izazovemo Real, iako nam dva bitna igrača zbog suspenzija neće biti u protokolu prvog meča – ceni sportski direktor i nekadašnji vezista italijanskog prvaka Pavel Nedved.

Real će protiv sebe imati loš međusobni skor, vrsnog trenerskog taktičara Masimilijana Alegrija, jednog od najboljih evropskih golmana svih vremena Đanluiđija Bufona, Totenhemovog dželata u minuloj runci Gonzaila Iguaina, u završnici akcija čest faktor X Paula Dibalu i iskusnu odbranu, ali će zato kao zemlja jak sastav „kraljevića“ predvoditi Kristijano Ronaldo, strelac čak sedam golova u njegovih pet susreta s Juventusom, što sve skupa sluti vrhunski fudbal.

Isto, ako ne i više, očekuje se od engleskoj okršaja u 1/4 finalu, zbog „gol više“ filozofije Mančester Sitija, tačnije komandanta „građana“ Žozepa Gvardiole, i Liverpula, čiji menadžer Jirgen Klop takođe insistira na ofanzivnoj igri. Samo u poslednjem sudaru ova dva tima, pre dva meseca u Premijer ligi, palo je sedam golova (4:3 za Liverpul), uz nekoliko neiskorišćenih zicera i gomilu sjajnih poteza.

– Jednom smo ih pobedili i jednom dobili u prvenstvu ove sezone, tako da mislim da nisu najsrećniji zbog žreba. To je dokaz za nas koliko jaki možemo biti – tvrdi harizmatični strateg Liverpula, ponosan na pozitivan učinak od četiri slavlja, jednog remija i dva poraza u ličnoj kolekciji mečeva sa klubom iz plavog dela Mančestera, činjenicu da su njegovi „crveni“ jedini ove sezone uzeli sva tri boda već viđenom osvajaču PRL, ali i podatak da je tim sa „Enfilda“ najefikasniji u ovoj LŠ (28 pogodaka).

– Liga šampiona je takmičenje u kojem je svaka utakmica specifična i teška, što očekujem i od mečeva sa Liverpulom, ali imamo dobru šansu da idemo sve do kraja. Zato što ove sezone imamo stvarno jak tim i odlično razumemo ono što od nas traži Gvardiola – vezista Leroj Sane gleda dalje od četvrtfinala,.

Iako je fudbal nepredvidiva igra, gde su moguća svakojaka čuda, Barselona ne bi trebalo da zapne o Romu, niti se Bajern saplete o Sevilju. U teoriji.

Parovi četvrtfinala

Barselona – Roma

Sevilja – Bajern Minhen

Juventus – Real Madrid

Liverpul – Mančester Siti

Prvi mečevi zakazani su za 3. i 4. april, a revanši 10. i 11. aprila.

Kolarov „čuvar vatre“

Od svih fudbalera iz Srbije koji su započeli sezonu 2017/2018. Lige šampiona samo je Aleksandar Kolarov još njen učesnik. Međutim, pitanje je do kada, jer je žreb bio nemilosrdan prema njegovoj Romi, dodelivši joj moćnu Barselonu za narednog rivala. I genijalnog Lionela Mesija kao „metu“ našem defanzivcu i kompletnoj odbrani Rimljana.

 

Liga Evrope: Arsenal čeka CSKA

U manje atraktivnom, jakom i isplativom UEFA takmičenju – Ligi Evrope  nema izrazitih derbija, jer je osam preostalih učesnika, iz osam zemalja, približnog kvaliteta i jednakih šansi da podigne pobednički pehar i obezbedi direktan prolaz u sledeću Ligu šampiona. Tako će ruski CSKA, koji je u 1/16 finala eliminisao našu Crvenu zvezdu odmeriti snage sa Arsenalom, rivalom crveno-belih u grupnoj fazi. Redovni učesnik završnice LŠ poslednjih godina, španski Atletiko, imaće posla sa portugalskim Sportingom, nekadašnjeg srpskog reprezentativca Radosava Petrovića, dok će sadašnji „orlovi“ Sergej Milinković-Savić i Dušan Basta sa svojim Lacijom gledati da eliminišu Salcburg i protiv ekipe koja je u osmini finala nadigrala Borusiju iz Dortmunda osvetlaju obraz italijanskoj Seriji A. Kao Lajpcig nemačkoj Bundesligi, a Olimpik iz Marseja prvenstvu Francuske. Prve utakmice na rasporedu su 5. aprila, a revanši sedam dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari